Espanya rep fons europeus per uns refugiats que no acull
L’Ajuntament de Barcelona denuncia manca de transparència
Barcelona / Brussel·lesL’Ajuntament de Barcelona està atenent els refugiats que són a la ciutat sense cap ajuda financera del govern espanyol, que, en canvi, sí que rep fons europeus per a l’acollida. En concret, el govern de Mariano Rajoy ha de rebre una aportació de 330 milions d’euros de la UE entre els anys 2014-2020 per gestionar els fluxos migratoris. Cal recordar que el govern espanyol es va comprometre al setembre a acollir 17.000 refugiats en dos anys i que, fins ara, només 18 han arribat a territori espanyol.
Els diners per a aquest període provenen del Fons d’Asil, Migració i Integració de la UE, dels quals un 60% són per afavorir l’acollida i la inclusió social dels migrants i el 40% per finançar retorns als països d’origen. La comissària de Política Regional, Corina Cretu, va enviar una carta a les autoritats espanyoles en què oferia a Madrid 290 milions dels fons regionals, però Brussel·les no ha rebut cap resposta.
El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va dir fa unes setmanes que a principis de maig se n’acollirien 200 més i ara per ara no n’hi ha notícies. “Cada setmana ens avisen que ens preparem per a un nou contingent, però jo no veig que portin ningú”, apunta Pascale Coissard, portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, una de les entitats encarregades de l’acollida.
Les institucions no parlen
En aquest tema, també, la comunicació entre institucions és nul·la. A l’Ajuntament asseguren que el ministeri no els ha dit quantes d’aquestes persones té previst portar a Barcelona, si és que finalment n’hi ha que són destinades a la capital catalana. “Els estats tenen la competència en la gestió de fronteres, però, en canvi, és a les ciutats on s’ha de gestionar l’acollida i respondre a les necessitats socials de la gent”, explicava ahir Ignasi Calbó, responsable del programa Ciutat Refugi de l’Ajuntament de Barcelona. “L’estat espanyol ha rebut aquests fons europeus i quan hem anat a Brussel·les a demanar en què se’ls han gastat ens diuen que no hi ha resposta. No sabem ni tan sols si s’han fet servir tots aquests diners o no. Reclamem transparència i que s’obligui els estats a destinar una part dels fons a les ciutats”, afegeix.
Mentrestant, els demandants d’asil continuen arribant a Barcelona pels seus propis mitjans. L’any passat per les oficines de la plaça Espanya del Servei d’Atenció a Migrants Emigrants i Refugiats van passar a demanar informació 1.374 sol·licitants d’asil, i en els quatre primers mesos del 2016 s’han atès 830 persones.
El superàvit del preesupost municipal ha permès finançar amb fons ordinaris actuacions d’emergència, com l’acollida en pensions, per als qui esperaven accedir a les ajudes estatals o ja les han perdut: l’Ajuntament es va gastar l’any passat 500.000 euros en aquest concepte. Ara destinarà 331.000 euros més per acollir en cinc pisos pont els refugiats en situació de vulnerabilitat que tinguin un lligam a la ciutat i hagin esgotat l’ajuda estatal.