Entitats de defensa dels drets humans ofereixen desenes d'advocats davant la repressió de l'1-O

La campanya #SomDefensores també posa en marxa una xarxa d'observadors i una guia legal i prepara un informe sobre violacions de drets i llibertats

Antiavalots dels Mossos d'Esquadra, custodiant la seu del Departament d'Economia on la nit de dimecres a dijous havien quedat tancats guàrdies civils arran d'una protesta popular
Enric Borràs
22/09/2017
3 min

BarcelonaDiverses entitats amb una llarga experiència assistint activistes de tota mena han posat en marxa un dispositiu legal amb desenes d'advocats per respondre a la repressió policial i judicial del govern espanyol contra el referèndum de l'1 d'octubre. El dispositiu és una de les mesures de la campanya #SomDefensores que impulsen l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans del Col·legi de l'Advocacia de Catalunya, Irídia, Lafede.cat, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i Defender a Quien Defiende i a la qual s'han sumat desenes de col·lectius.

"La democràcia que tant va costar aconseguir trontolla i és moment de defensar-la", ha declarat avui a la presentació de la campanya l'advocada Anaïs Franquesa, membre d'Irídia, davant la vulneració de drets i llibertats d'aquests dies en "un estat d'excepció no declarat formalment". Tot seguit ha animat els ciutadans "a sortir als carrers de forma massiva, amb intel·ligència, per desbordar-los des de la resistència civil no violenta". Les entitats oferiran suport legal i psicològic a qui es mobilitzi i un equip amb desenes d'advocats atendrà els que acabin arrestats, vegin detencions o puguin ser víctimes de la violència policial. "No tolerarem cap vulneració de drets, davant de qualsevol excés respondrem a les instàncies nacionals i internacionals que faci falta", ha avisat Franquesa en un missatge "contundent" a tots els cossos policials. Encara que l'equip estarà especialment actiu el dia 1, ja treballa.

Les cinc entitats i les desenes que s'hi han afegit consideren que la resposta repressiva de l'Estat contra el referèndum "suposa un greu retrocés en matèria de garantia de drets humans i llibertats individuals i col·lectives a Catalunya, i un deteriorament de la democràcia i de l’estat de dret en el seu conjunt", segons un manifest que es difondrà entre 400 entitats de defensa de drets humans de la zona mediterrània i a institucions internacionals. El manifest s'havia de fer públic el dia 28, ha explicat el portaveu de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, però les "actuacions policials i judicials totalment desproporcionades" els han fet difondre'l abans.

D'esquerra a dreta: Thaïs Bonilla, de Defender a quien defende; David Bondia, de l'Institut de Drets Humans de Catalunya; Laia Serra, de l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans; Júlia Granell, de Lafede.cat; i Anaïs Franquesa, del centre Irídia

Bondia ha explicat que si bé el referèndum s'ha suspès de manera cautelar, "encara no s'ha declarat inconstitucional" i tot i això s'apliquen mesures com si hagués sigut així. També ha reclamat un posicionament clar de l'oficina de l'alt comissionat sobre drets humans de les Nacions Unides. Per analitzar totes les vulneracions de drets i llibertats una xarxa d'observadors de drets humans que ja compta amb una quarantena de voluntaris prendrà nota de cada cas. El dia 28 es presentarà un primer informe però estaran especialment actius l'1 d'octubre, ha explicat Thaïs Bonilla, de Defender a Quien Defiende. Els observadors duran una armilla i una acreditació que els identificarà.

En el marc de la campanya l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans també ha fet i publicat una 'Guia bàsica de consells legals' amb recomanacions sobre com actuar davant d'operacions policials, detencions, excessos dels cossos de seguretat, sobre els riscos i drets a l'hora de participar en accions de protesta, etc. L'advocada Laia Serra, membre de l'associació, ha explicat que la guia, a més d'un 'kit' d'urgència davant la situació actual, proporciona arguments jurídics per rebatre afirmacions com la que el referèndum és "il·legal".

Qui resulti detingut o vegi com arresten algú pot trucar el 645 715 070 (grup Rereguarda) o al 679 223 432 (Col·lectiu Ronda). Qui detecti un cas de violència o abús policial o en sigui víctima pot avisar al 693 287 323 (Centre Irídia).

Advocats Europeus Demòcrates reclamen que es reinstaurin els drets civils

L'associació Advocats Europeus Demòcrates ha fet públic avui un comunicat on diuen que en el marc de les actuacions contra el referèndum català s'estan cometent "restriccions dels drets fonamentals de la ciutadania, sovint sense intervenció judicial, com la llibertat d'expressió, la llibertat d'informació, el dret de reunió, el secret i la integritat de les comunicacions", entre d'altres.

El comunicat fa referència a la prohibició d'actes, la identificació de ciutadans per "defensar públicament les seves idees polítiques", la citació de més de 700 alcaldes, la investigació judicial de diputats i del Govern i l'escorcoll d'impremtes sense ordre judicial prèvia. "Això són indicis de la debilitat democràtica de l'estat espanyol i part d'una estratègia repressiva que nega la política com a instrument de canvi", assegura el comitè directiu de l'associació, reunit a Berlín. Això, insisteix, "correspon a una violació antidemocràtica de drets fonamentals" i reclama a l'estat espanyol que reinstauri els drets polítics i civils "immediatament".

stats