BARCELONA

Colau vol eliminar les multes a les prostitutes

El govern planteja un marc normatiu municipal per al treball sexual voluntari

L’Ajuntament de Barcelona només ha pogut cobrar el 10% de les multes que s’han imposat a les prostitutes.
Núria Martínez
18/11/2015
3 min

BarcelonaTreballar per establir un marc normatiu municipal per al treball sexual voluntari. Aquesta és una de les principals línies en què treballa la regidoria de Cicle de la Vida, Feminisme i LGTBI -creada pel govern de Colau-, des que BComú va arribar a l’alcaldia. Però ahir C’s, a través d’una proposició que reclamava un marc municipal per vetllar per la seguretat de les treballadores sexuals a la comissió de drets socials, cultura i esports, va forçar el govern a pronunciar-se explícitament sobre el tema i a fer públiques quines són les seves intencions. I una és eliminar les multes a les treballadores sexuals que provenen de la polèmica ordenança de civisme. BComú, C’s, ERC i la CUP van votar a favor d’engegar aquest nou marc normatiu, i CiU, el PSC i el PP hi van votar en contra. 23 sis versus 17 nos. “Multar no posa el focus en qui perpetua el tràfic: els proxenetes i les màfies”, va defensar ahir durant la comissió la regidora de Cicle de la Vida, Feminisme i LGTBI, Laura Pérez, que va afegir que el nombre de prostitutes que treballen al carrer no ha disminuït els últims anys i que només s’han arribat a cobrar el 10% de les multes.

Pérez va reconèixer que l’Ajuntament no té competències per legalitzar la prostitució, però va apuntar que és necessari “un marc normatiu municipal” perquè les dones que exerceixen la prostitució per decisió pròpia ho facin “amb seguretat i salut”. I, en aquest sentit, va explicar que volen fer canvis en l’ordenança de civisme, però també en el pla d’usos de Ciutat Vella.

“El que volem és treure els articles de l’ordenança de civisme que criminalitzen les dones”, va argumentar la regidora. Al seu torn, la regidora de Ciutadans que va presentar la proposició, Marilén Barceló, va reivindicar la necessitat de garantir els drets socials de les treballadores, impulsar programes de prevenció de la prostitució i que s’exerceixi només en locals legalitzats i no a l’espai públic. “Cal que s’augmentin les ajudes per a aquestes dones”, va insistir.

CiU, el PSC i el PP, en contra

En la mateixa línia es va posicionar la republicana Montse Benedí, que va valorar positivament que s’obrís el debat sobre la prostitució, i que va afegir que cal que es tracti des “d’una perspectiva de ciutat”. “Es tracta d’un tema que requereix persistència i recursos humans i econòmics”, va insistir.

I Maria Rovira (CUP) va insistir en la necessitat que l’Ajuntament reguli les condicions laborals perquè les treballadores sexuals puguin exercir el dret al treball “en condicions dignes”.

A l’altra banda de la trinxera es van situar CiU, el PSC i el PP, que van defensar que la solució no passa per la regularització, sinó per la tolerància zero. La regidora de CiU Francina Vila va considerar que la legalització “no implica millorar la situació de les prostitutes”, sinó que facilita “perpetuar les desigualtats”. A més, Vila va criticar que la proposició barreja competències i que afavorirà que s’instal·lin màfies a la ciutat.

Al seu torn, la portaveu del PSC, Carmen Andrés, va recordar que el seu partit aposta per l’eradicació de la prostitució. “El nostre objectiu és la igualtat a Barcelona i la prostitució és un espai de profunda desigualtat”, va insistir.

Des del PP, Ángeles Esteller va considerar que la prostitució “no és una feina”, perquè “el treball dignifica les persones, i la prostitució les denigra”. “Caldria centrar els esforços en la lluita contra el tràfic”, va insistir.

A banda de les multes i d’engegar el marc legal, un altre dels canvis de la regidoria de Cicle de Vida, Feminisime i LGTBI a l’hora d’abordar aquesta problemàtica és que separaran el que és el treball sexual voluntari del tràfic de persones. En aquest sentit, el govern de Colau va convocar ahir la primera trobada de la taula tècnica contra el tràfic de persones per poder començar a aplicar així els circuits d’actuació a la ciutat.

Avui, la taula contra el tràfic

La taula pretén millorar la intervenció contra les persones que de manera individual o a través de xarxes organitzades trafiquen amb persones, ja sigui per explotació sexual, laboral o per mendicitat, entre d’altres. No obstant, la primera que s’abordarà serà la d’explotació sexual, perquè el govern de Colau considera que “requereix una intervenció més immediata i urgent”. La taula està formada per l’Agència per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual (Abits), la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el Cos Nacional de Policia, la Fiscalia, i entitats com la Creu Roja i Genera, entre molts d’altres.

stats