Colau crearà l'empresa pública d'energia més gran de l'Estat
La companyia abastirà a partir del 2019 els edificis municipals, la llum dels carrers i 20.000 cases
BarcelonaEl ple de l’Ajuntament de Barcelona aprovarà avui la creació d’una empresa pública per comercialitzar, en una primera fase, l’energia que consumeixin els edificis municipals, l’enllumenat públic i 20.000 cases. La nova empresa, que es dirà Barcelona Energia, començarà a treballar per al mateix Ajuntament a finals del 2018 i, després de 3 mesos de prova, s’obrirà a la ciutadania.
L’energia que comercialitzi serà renovable i s’obtindrà gràcies a la incineració de residus que es fa actualment a la planta del Besòs, més la que puguin generar diferents plaques fotovoltaiques, com la del Fòrum. També es vendrà al mercat l’energia que puguin produir els barcelonins que es facin clients de la nova empresa i que instal·lin plaques solars a casa seva. Barcelona Energia es compromet a comprar tot l’excedent d’energia dels ciutadans, que, a canvi, tindran descomptes en el rebut de la llum.
Altres ciutats com Cadis també han iniciat projectes similars de municipalització de l’energia, però aquesta serà l’empresa d’energia 100% pública més gran de l’Estat i tota l’electricitat que comercialitzarà serà renovable i de proximitat.
Barcelona Energia serà la comercialitzadora de Tersa, l’empresa que gestiona els residus de l’àrea metropolitana. Aquest sistema una mica enrevessat -que fa anys que s’estudia- té l’objectiu de garantir el control públic d’un recurs bàsic respectant el medi ambient i, tot això, complint la normativa vigent. La llei de competència determina que les empreses públiques no poden destinar als privats més d’un 20% del que generin. El 20% de tota l’energia que pot comercialitzar l’Ajuntament de Barcelona equival, segons el consum mitjà, a 20.000 llars. Per contra, aquestes restriccions tenen un avantatge clau, i és que l’Ajuntament podrà contractar aquesta empresa sense haver d’organitzar un concurs públic. És a dir, les grans comercialitzadores no hi podran competir. L’Ajuntament confia que aquesta operació no acabarà als tribunals, ja que la creació de l’empresa es va exposar públicament i no va rebre al·legacions.
La xifra inicial de llars que podran contractar la nova empresa és petita, ja que a a Barcelona hi ha 657.000 habitatges. El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, va explicar ahir que altres empreses municipals, com TMB o BSM, que tenen un gran consum d’electricitat, se sumaran a Barcelona Energia. També s’està fent el tràmit perquè s’hi afegeixi l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Cada cop més ciutadans
Les incorporacions permetran fer créixer ràpidament el percentatge públic de la nova empresa, de manera que s’hi podran afegir altres consumidors privats sense superar el 20% que fixa la llei. Badia va explicar que Barcelona Energia “serà una companyia municipal de confiança” i que els ciutadans “hi podran accedir com ho fan amb les altres companyies”. Per seleccionar quins habitants podran ser clients i quins no, utilitzaran l’ordre de petició. En una primera fase, hi tindran dret els primers 20.000 que ho demanin.
La mesura també permetrà un estalvi de recursos. Barcelona es gasta cada any 34 milions d’euros en la compra d’energia. Amb la posada en marxa del nou sistema, els estudis municipals apunten que l’Ajuntament es podria estalviar 500.000 euros a l’any. Els ciutadans que contractin el servei també estalviaran diners, segons Badia, ja que podran rebaixar la potència amb un marge més elevat que la resta d’operadores, un pas que permetrà rebaixar la factura.
La nova empresa, segons el compromís del regidor, complirà la llei 24/2015 de pobresa energètica i, a més, aconsellarà els seus clients perquè no malgastin energia i, per tant, diners. Barcelona Energia també vol ser “un instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable”, segons fonts municipals, així com “l’autogeneració i l’autoconsum”.
Acord municipal
La creació d’aquesta empresa s’arrossega des de fa anys. Va ser el govern de l’alcalde Xavier Trias qui va iniciar els tràmits i el d’Ada Colau qui l’ha acabat de perfilar. Avui el ple municipal aprovarà la creació de la nova empresa. Si res no canvia, tots els partits tret del PP, que s’abstindrà, hi votaran a favor. Per al govern, l’aprovació significa “la transició cap a la sobirania energètica de la ciutat”.