BARCELONA
Societat 15/07/2017

Colau desnona de Montjuïc l’entitat de misses franquistes

L’associació feia dos anys que no disposava de cap permís

Pau Esparch / Enric Borràs
3 min
L'associació encara ocupa un despatx i un magatzem soterrani, dos locals que ha tingut històricament, que se situen a l'edifici de la direcció de la fortalesa.

BarcelonaL’entitat que feia misses franquistes al castell de Montjuïc té els dies comptats a la fortalesa. L’Ajuntament de Barcelona ha començat el procés per fer fora completament l’Associació d’Amics del Castell de Montjuïc d’aquest indret, on encara té un despatx i un magatzem. Fa un any l’ARA va avançar que el govern municipal d’Ada Colau havia començat a expulsar l’entitat d’un dels espais del castell, que ocupava sense pagar ni tenir cap document que ho avalés, però quedava pendent una altra part, que encara manté. Però el consistori de Barcelona va signar la setmana passada una resolució per engegar el procés definitiu d’expulsió de l’associació de tot el castell de Montjuïc.

Actualment l’entitat ocupa un despatx i un traster, dos espais que ha tingut històricament tot i que fa dos anys que no disposa de cap permís per ser-hi, ja que l’autorització va caducar el juliol del 2015. Malgrat que hi havia l’opció d’un any de pròrroga, l’Ajuntament i l’associació no van arribar a cap acord. Des de llavors, el grup ha fet servir el despatx i el magatzem soterrani -que se situen a l’antic edifici annex d’oficials, que ara és l’edifici de la direcció de la fortalesa- sense cap autorització per escrit. També havia utilitzat una sala del pati d’armes del castell de Montjuïc, que l’associació havia rebatejat com a “Rincón del Niño”, però l’estiu passat el consistori de Barcelona ja va fer fora l’entitat d’aquest local.

De fet, la intenció de l’Ajuntament sempre va ser que, a mitjà termini, l’associació acabés marxant dels altres espais. Ara, un any després, s’ha complert finalment aquesta previsió, ja que la idea del consistori és recuperar la totalitat dels locals per a altres usos. Tot i això, el procés no serà immediat. De moment, segons l’expedient de l’Ajuntament, l’entitat té dues setmanes per proposar un termini per desallotjar el despatx i el magatzem que encara ocupa, malgrat que el període màxim per treure el material que hi ha en els dos locals és de cinc mesos. Si el grup no compleix el requeriment, el consistori tirarà endavant les accions legals necessàries per executar el desnonament. Per tant, el procés podria arribar a durar prop de mig any.

Quan fa un any l’Ajuntament va autoritzar l’expulsió de l’entitat del pati d’armes del castell de Montjuïc, l’associació va marxar de l’espai després que s’executés l’ordre judicial. L’ARA ha intentat contactar sense èxit amb la presidenta de l’entitat, Carmen Fusté, que l’estiu passat -després de conèixer la primera expulsió de la fortalesa- va explicar que mantenien els locals per un buit legal. Va justificar que, com que no s’havia creat el consorci del castell, ocupaven els espais des del 2004 arran d’un acord verbal amb l’anterior patronat.

L’origen de la polèmica

L’any 2015 va saltar la polèmica després que l’Ajuntament els denegués el permís per la missa que pretenien fer el 19 de juliol, l’endemà de l’aniversari del cop d’estat fallit que va portar a la Guerra Civil. De fet, a Barcelona el dia que els militars rebels es van sublevar contra la República va ser el 19 de juliol. L’entitat va admetre que la missa es feia “cada any” des de l’any 1940, però va afirmar que no tenia res a veure “amb coses franquistes”. Tradicionalment, la cerimònia es feia al fossar de Santa Helena, sota un arc amb el lema “En honor a tots els que van donar la vida per Espanya”. L’associació ha participat de les jures a la bandera espanyola que es fan a la caserna militar del Bruc i ha organitzat una exposició sobre fortificacions militars.

stats