Catalunya prohibeixels animals salvatges al circ
El Parlament avaluarà durant dos anys si estén el veto a altres espècies, mentre el sector se sent criminalitzat
BarcelonaCatalunya prohibeix que hi hagi espectacles amb animals salvatges als circs. El Parlament va aprovar ahir aquesta modificació de la llei de protecció animal, que també inclou una moratòria de dos anys perquè el sector es pugui adaptar a la nova normativa. La modificació es va aprovar amb els vots a favor de CiU, el PSC, ERC, ICV-EUiA i la CUP, amb l’abstenció de Ciutadans i amb l’oposició del PP. Tot i que el nou text no concreta quines espècies animals formen part del grup de “salvatges”, els promotors de la modificació van assegurar que científicament i jurídicament és clar. La norma també preveu que es creï en tres mesos un observatori que avaluï durant dos anys l’ús de la resta d’animals -els domèstics- al circ. Depenent de les conclusions a què arribi aquest òrgan, el Parlament decidirà si estén el veto a altres espècies per motius de benestar animal. L’observatori estarà format per veterinaris, biòlegs i representants del sector del circ i d’associacions de defensa dels animals.
El diputat d’ERC i ponent de la reforma de la llei, Oriol Amorós, va assegurar que la modificació és “una qüestió de progrés ètic”. “No es pot justificar el patiment animal per motius lúdics, artístics o per tradició”, va deixar clar. El portaveu republicà va recordar que la majoria d’ajuntaments ja tenen ordenances en què s’inclou aquest veto. “El que seria nefast és no prohibir la crueltat”, va insistir. A més a més, replicant al PP, que considera “poc coherent” aquesta prohibició i mantenir els correbous, Amorós es va preguntar si “la justificació per no abolir una crueltat pot ser que ja n’hi ha d’altres”.
La portaveu de CiU, Marta Pascal, va recordar que un 40% dels països de la Unió Europea ja tenen aprovades lleis similars. És el cas de Bèlgica, Dinamarca, Bulgària i Hongria, entre d’altres. Pascal també va afirmar que amb aquesta modificació es defensen els drets dels animals i no “s’estigmatitza” l’activitat del circ. “Creiem que hem complert els objectius”, va concloure.
El diputat socialista Jordi Terrades va elogiar la creació de l’observatori. “És una bona solució”, va dir. Tot i així, també va insistir que a part d’aquesta normativa se n’hauria de fer una sobre el circ. “És un sector de primer nivell a Catalunya”, va recordar. La portaveu d’ICV-EUiA, Hortènsia Grau, i la de la CUP, Isabel Vallet, van aplaudir que Catalunya avanci en matèria de protecció animal.
Ciutadans va justificar la seva abstenció assegurant que amb la modificació “s’obre un meló” que preferirien “no haver obert”. El diputat Matías Alonso, a més, va lamentar que amb la tramitació de la normativa s’hagi criminalitzat de manera innecessària el sector del circ. “Ells s’han sentit criminalitzats innecessàriament, gratuïtament, i d’una manera que no té res a veure amb la realitat dels espectacles amb animals”, va concretar.
Els populars es van mostrar molt crítics. El seu portaveu, Rafael Luna, va denunciar la falta de concreció de la normativa, ja que no especifica què es considera animals salvatges i què no. “¿Algú em pot dir què vol dir això científicament?”, es va preguntar. A més, va qüestionar, segons aquesta norma, si cavalls, conills o coloms “no s’estressen” perquè són domèstics i no salvatges. Luna també va vaticinar que si se segueix amb aquesta tendència que marca la llei s’hauran d’acabar tancant zoos o fent desaparèixer els gossos que rescaten vides humanes.
“Una llei inútil”
El director de l’Associació de Professionals del Circ, Joan Ramon Graell, va lamentar que la primera llei catalana que s’aprova sobre el circ sigui per donar llum verda a “una prohibició”. Alhora, va deixar clar que a Catalunya no s’estan maltractant feres perquè cap circ en té. El motiu -va afegir- és que el 70% dels ajuntaments catalans les han prohibit. “És, doncs, una llei política, inútil i que criminalitza un art”, va etzibar. Per a Graell, els maltractadors d’animals no són al circ, i com a exemple va recordar que cada cinc minuts s’abandona un gos a l’Estat.
Des de les organitzacions animalistes Libera! i FFW es va valorar “molt positivament” la decisió del Parlament. Consideren que la feina de l’observatori serà “molt interessant”. “Es demostrarà que qualsevol animal domèstic pateix quan és obligat a estar tancat en un circ, forçat a fer certes activitats i a tenir comportaments antinaturals, i sotmès a trasllats constants”, van assegurar.
¿Una qüestió ètica o una imposició sense diàleg?
A favor
Leonardo Anselmi PORTAVEU DE LA CAMPANYA ‘CLAC!’
D’entrada, cal prohibir els animals salvatges en circs per raons ètiques. Tot i que els espectacles de circ no semblen aparentment violents, són una autèntica tortura per als animals. Com a societat, cal que tinguem en compte la responsabilitat educativa. Els nens tenen una imatge irreal de la vida dels animals als circs i hem de fomentar que hi tinguin empatia. Totes les espècies pateixen igual i moltes prohibicions a tot el món es redueixen només als animals salvatges. Per això es crea l’observatori científic, per avaluar quines espècies pateixen i elaborar-ne una llista. Molts països del món podran tenir en compte les seves conclusions. També cal prohibir-ho per seguretat per als ciutadans, ja que es podrien produir fugides d’animals per falta de mesures de seguretat, i per al mateix circ. Cal salvar-lo de l’estigma que és un lloc on es maltracten animals.
En contra
Marcel Barrera CRÍTIC DE CIRC
Països amb una cultura de circ arrelada, com França o Alemanya, disposen d’una regulació sobre les condicions que han de tenir els animals als espectacles. A Catalunya, on el circ ha estat històricament abandonat per les institucions, alguns partits han rebutjat una regulació com la que hi ha en aquests països avançats i han optat per aprovar a cop de llei una prohibició que s’ha tramitat contra l’opinió unànime del sector i sense un diàleg real per aprofundir en un tema, el de les relacions entre humans i animals, que mereix més matisos que el discurs fonamentalista animalista. Els circs estimen i cuiden els seus animals; només cal anar-hi per veure-ho. La llei aprovada ahir criminalitza el circ i obliga el Govern a crear un observatori que fiscalitzarà les companyies i decidirà quins animals domèstics cal prohibir per reglament. Un observatori que neix mort, ja que dubto que cap circ vulgui participar en el seu propi enterrament.