Catalunya commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer, que afecta 112.000 persones

Els localitzadors electrònics permeten als malalts lleus o moderats augmentar el temps d'autonomia personal

Acn
20/09/2011
2 min

BarcelonaAquest dimecres 21 de setembre és el Dia Mundial de l'Alzheimer, que a Catalunya afecta unes 112.000 persones aproximadament i es calcula que l'any 2050 hi podria haver 45 milions d'afectats a tot el món. Aquesta malaltia és la principal causa de demència en els majors de 65 anys i se sol iniciar 15 o 20 anys abans de manifestar-se clínicament. Des de que es detecta fins que s'arriba a la fase final, poden passar deu o quinze anys més.

No hi ha una cura completa de la malaltia, però els avenços científics constants permeten millorar la qualitat de vida dels pacients que, a més, poden disposar cada cop més, d'ajudes sociosanitàries i electròniques que els permeten allargar l'autonomia personal quan la malaltia està en les fases inicials.

Un d'aquests suports electrònics és el Sistema Intel·ligent de Monitorització d'Alertes Personals (SIMAP), de la Creu Roja, que el 2011 ha estat utilitzat per 315 pacients a Catalunya. Es tracta d'un localitzador GPS incorporat al cinturó que es pot programar perquè avisi quan el malalt s'acosta a zones perilloses o s'allunya d'una determinada zona considerada segura. Això permet al pacient gaudir d'una certa autonomia de moviments fora de casa en les fases inicials de la malaltia.

El sistema s'està estenent cada cop més pel territori català. L'edat mitjana dels usuaris és de 79 anys, el 64% són homes i el 36% són dones, i els usuaris tenen el sistema uns deu mesos, mentre que el 2008 només el tenien mig any. La fi del servei arriba quan el pacient ja no pot sortir sol de casa. La Creu Roja té convenis amb 41 administracions, entitats socials i hospitals o residències que ajuden al control i supervisió dels pacients.

Amb els anys també ha millorat el suport a les famílies, que són les que pateixen més les conseqüències de la malaltia.

stats