Boi Ruiz: "Que ningú s'atribueixi que les seves reivindicacions són les que ajuden a atendre la gent"

El conseller de Salut diu a TV3 que les directrius són sempre ampliar el nombre de llits en cas d'una necessitat extra

El conseller Boi Ruiz durant el debat monogràfic de salut ahir.
Ara
07/08/2015
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha assegurat en una entrevista a TV3 que l'ampliació puntual de serveis a la sanitat catalana es decideix a cada centre en funció de la demanda i no de peticions o pressions específiques. "Que ningú s'atribueixi que les seves reivindicacions són les que ajuden a atendre la gent", ha expressat, després que aquest divendres el diaria ARA publiqui que una carta signada per tots els caps de servei de l'Hospital de Bellvitge, alertant d'un augment de les operacions de càncer i la impossibilitat d'atendre-les amb la reducció de llits prevista, hagi accelerat l'ampliació d'aquests serveis.

"Els hospitals tenen instruccions d'obrir més llits si determinades llistes d'espera que no poden esperar s'incrementen", com és el cas del càncer, ha puntualitzat Boi Ruiz. Així és des de fa 20 anys, ha assegurat el conseller, i ha descartat que tingui cap constància de dificultats afegides a cap centre "més enllà de les habituals". Sobre aquest punt, i prenent com a referència les protestes per la saturació d'urgències i el tancament de llits de l'estiu passat, Ruiz ha reiterat que els centres disposen dels recursos necessaris per fer front a cada situació. "Totes les peticions que facin els metges i que vagin d'acord amb la situació real s'atendran", ha afegit.

El conseller també ha tornat a negar que hagi dut a terme "cap privatització", i ha dit que el projecte d'arxiu de dades sanitàries segueix endavant, malgrat els retards que acumula després de les crítiques rebudes per bona part de l'oposició al Parlament, perquè no es tracta de vendre dades sanitàries, sinó de trobar un soci tecnològic disposat a invertir en la posada en marxa d'una eina que ajudarà a la investigació.

En l'apartat competencial, ha tornat a criticar que l'Estat afegeixi noves prestacions sense incloure el finançament adequat, i ha recordat que Catalunya, tot i que destina el 40% del seu pressupost a la sanitat, té una despesa per càpita de 1.100 euros, molt per sota de la mitjana de 1.300 euros de l'Estat, xifra a què arriben comunitats autònomes amb un percentatge de despesa inferior.

Boi Ruiz també ha parlat de "l'èxit formidable" dels sis trasplantaments fets en només 24 hores a l'Hospital Vall d'Hebron, tot i que ha recordat que no seria possible sense la solidaritat de les famílies que van perdre un infant i tot i així van decidir donar els òrgans per salvar altres vides. També ha tret pit per la reducció de les llistes d'espera durant l'últim any fins a deixar-les en nivells del 2010, malgrat la reducció pressupostària, i ha avançat que aquesta tendència ha continuat durant el primer semestre d'aquest any. "Em fa molta gràcia quan diuen que això és ideològic", ha afirmat sobre la reducció pressupostària de 1.500 milions d'euros quan va arribar al càrrec, en assegurar que eren diners que no existien i que calia retallar per fer sostenible el sistema sanitari.

stats