Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

BCN Checkpoint impulsa la iniciativa i preveu obrir portes al setembre per fer un control i seguiment de les persones que fan servir la Prep

Un científic en un laboratori / THINKSTOCK
Ara
18/04/2017
2 min

BarcelonaBarcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla de profilaxi prèvia a l’exposició (PrEP) per prevenir el VIH. La iniciativa l’ha impulsat el centre comunitari BCN Checkpoint, que diagnostica el 40% dels casos detectats a Catalunya. En declaracions a Europa Press, el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, va explicar que el nou centre, batejat com a Barcelona PrepPoint, s’ubicarà al costat del centre comunitari i està previst que pugui obrir portes al setembre després de les obres que arrencaran aquest mes d’abril.

“Serà el primer centre europeu d’aquestes característiques”, va explicar Pujol, que va afegir que aquest equipament farà un control i seguiment de les persones que ja fan servir la PrEP, un fàrmac aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA), però que encara no s’ha regularitzat a Espanya.

El centre també acollirà estudis sobre aquesta pastilla, com l’assaig clínic internacional Discover, que a Espanya impulsaran conjuntament el BCN Checkpoint, l’Hospital de Bellvitge i el Centro Sanitario Sandoval de Madrid, a més d’altres investigacions en fase d’aprovació pel departament de Salut de la Generalitat.

Serà un centre que es dedicarà “a la distribució i el control de la PrEP” un cop estigui aprovada pel ministeri de Sanitat, va insistir Pujol. Va reconèixer que es tracta d’una iniciativa privada però que espera que tant el departament de Salut del Govern com l’Ajuntament de Barcelona s’hi impliquin per acabar amb l’epidèmia del VIH a Barcelona.

“Estem endarrerint tant la posada en marxa de la PrEP... Resulta que tothom hi està d’acord excepte la classe política”, va criticar, i va insistir que cada dia hi ha infeccions en persones més joves que es podrien protegir. BCN Chekpoint diagnostica entre 3 i 4 nous casos cada setmana.

La PrEP, que té una efectivitat de gairebé el 100%, és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l’administració d’antiretrovirals a persones de risc per reduir la possibilitat d’infecció; està dirigida a homes gais, bisexuals, homes que tenen sexe amb homes (HSH) i dones transsexuals. La PrEP es pren un cop al dia i té efecte durant 24 hores. La pastilla aprovada per l’EMA té el nom comercial de Truvada i combina dos fàrmacs -Emtriva i Viread-. La majoria de persones no experimenten efectes secundaris, i quan els presenten són lleus.

Molts diagnòstics arriben tard

La mitjana d’edat en el moment d’adquirir el virus és de 36 anys i la majoria de casos es donen entre la població autòctona -no és una malaltia importada-, segons les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS (infeccions de transmissió sexual) i Sida a Catalunya (CEEISCAT). Ara bé, el 46% dels diagnòstics es fan massa tard, i això contribueix al fet que la malaltia continuï expandint-se. De fet, Catalunya va presentar l’any passat una taxa de 12 nous casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre de la mitjana europea.

stats