L’oposició reprova Colau i s’obre a bastir una alternativa de govern
CiU i ERC diuen que "dialogaran amb tothom", però la possibilitat real d’un acord diferent és dèbil
BarcelonaNou revés. El ple de l’Ajuntament de Barcelona va votar ahir reprovar la gestió del govern d’Ada Colau durant aquests primers setze mesos de mandat amb l’argument –en paraules del portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn–, que amb la seva “política de gestos” se centrava més en “la creació de polèmiques ciutadanes que en l’abordatge i la resolució dels problemes reals dels barcelonins”. La proposició, que va presentar el grup de Forn, va rebre els vots a favor d’ERC, C’s i PP. La CUP es va abstenir.
El portaveu dels convergents va anunciar arran de la votació que la seva formació iniciarà a partir d’ara converses amb tots els grups del consistori “per explorar la concreció d’una majoria àmplia que pugui conformar una alternativa” al govern que encapçala Colau. Joaquim Forn va afirmar que “assumia aquest repte per responsabilitat”, després que el ple de l’Ajuntament coincidís a reprovar les actituds i la manera de governar de l’executiu de BComú, justament en una setmana en què l’equip de Colau s’ha quedat sense poder tirar endavant les ordenances fiscals o el mateix full de ruta del mandat.
En declaracions als mitjans, el president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, va mostrar-se obert a explorar amb CiU una alternativa a Colau “sense deixar de banda les seves conviccions”. Bosch va assegurar que els republicans estaven “disposats a parlar amb tothom”, sempre que “vulguin un govern de canvi real a Barcelona i que siguin respectuosos i lleials al país i a les seves institucions”. El líder d’ERC a l’Ajuntament va subratllar que la fórmula de JxSí a la Generalitat –amb ERC i PDCat– estava “tirant endavant la transformació més important del país” i, a la vegada, va recordar que Colau havia rebutjat dues vegades la proposta d’un govern de coalició amb ERC i CUP, en favor del PSC, quelcom que demostra que “no estava pel canvi”.
Malgrat el pas endavant d’ERC i CiU, la possibilitat de bastir una alternativa al govern de Colau és, ara per ara, dèbil. La suma dels republicans i convergents –15 regidors– iguala els que té el govern de BComú i PSC, encara lluny de la majoria de 21 regidors del ple barceloní. Això deixaria el resultat d’una hipotètica moció de censura a l’alcaldessa en mans de la resta de grups de l’oposició: C’s –5–, PP i CUP –3 cadascun–.
Barcelona i l’encaix a l’AMI
La possibilitat d’un acord entre els partits de l’oposició és un escenari que la mateixa Colau va posar ahir en dubte. Un dels precs que el grup municipal de CiU va traslladar a l’alcaldessa durant el ple era que accedís a celebrar una consulta ciutadana per decidir l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Colau va dir que el consistori estava treballant en un reglament per poder celebrar aquest tipus de consultes, i va ironitzar sobre si preguntar la ciutadania per l’AMI seria un dels acords que CiU negociaria “amb el PP i C’s”, ara que s’han postulat “com a relleu” del govern amb l’obertura de converses per bastir una alternativa. El president del grup municipal del PP a l’Ajutament, Alberto Fernández, va resumir en una frase l’escenari actual al consistori: “Tots ens posem d’acord a criticar Ada Colau, però no ens posem d’acord per fer-la fora”, va sentenciar.
El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello (BComú), va destacar per la seva banda “la gesticulació buida” de l’oposició, i va demanar no posar els interessos partidistes per sobre dels de la ciutat. Va defensar que l’última enquesta de serveis municipals reflecteix que els nivells de satisfacció dels barcelonins són “els més alts des dels temps de Pasqual Maragall” i Colau va afegir que Barcelona es projectava a nivell internacional “com mai abans”.
La CUP, que es va abstenir a l’hora de reprovar Colau, va criticar que la resta de l’oposició retreia “el postureig i la gesticulació” del govern però feia “el mateix”. “Si voleu presentar una moció feu-ho, però no participarem en actes de precampanya amb anticipació”, va concloure la regidora María José Lecha.
La qüestió de confiança, més a prop
La qüestió de confiança es perfila ja com a l’única opció de l’equip de Colau per esquivar la situació de bloqueig i aprovar els pressupostos, fins ara l’opció menys volguda per l’executiu si no aconseguia arribar a acords. Trobar una majoria al consistori, però, queda pràcticament descartat després d’una setmana dura per a l’executiu de BComú, i aviat el que era el pla B podria passar a ser l’únic i irremeiable pla A.
En pocs dies, Colau ha vist com l’oposició en bloc li tombava el Pla d’Acció Municipal (PAM) –el full de ruta per a tot el mandat– i es veia obligada també a retirar la proposta d’ordenances per la falta de suports. Amb una qüestió de confiança, Colau podria aprovar els pressupostos –ara prorrogats– sense necessitat d’arcords. L’oposició, per la seva banda, només la podria apartar si fos capaç de proposar una alternativa, ara per ara també complicada de bastir-se.