Aturen la producció d’aigua d’Arinsal
El govern andorrà ha tancat la planta on s’envasava l’aigua distribuïda per Eden a l’espera de les anàlisis
Andorra La VellaEl govern d’Andorra ha aturat tota la producció d’Aigua del Pirineu, l’empresa andorrana que explota la font d’Arinsal i que es comercialitza sota la marca Aigua d’Andorra. Aquesta és la proveïdora d’Eden, la firma que va distribuir a més de 900 empreses catalanes les garrafes d’aigua que haurien provocat el brot de gastroenteritis.
Quan van saltar les primeres alarmes, divendres passat, les autoritats andorranes van aturar de seguida la línia de producció on s’envasaven les garrafes de 20 litres subministrades a Eden, però aquesta setmana, veient que el nombre d’afectats no para d’augmentar, s’ha decidit tancar de manera preventiva tota la planta -situada al centre d’Arinsal (la Massana)-, a més d’aturar la distribució d’aigua que hagi sigut envasada posteriorment fins que s’aclareixi el succés.
Els resultats, dilluns
En col·laboració amb el departament de Salut de la Generalitat, el govern andorrà ha obert una investigació per esbrinar l’origen de la intoxicació. Les mostres extretes de la planta d’Arinsal s’han enviat a un laboratori de Girona, el mateix on s’estan analitzant les mostres recollides per la Generalitat. Previsiblement els resultats es donaran a conèixer dilluns vinent.
En tot cas, tant l’Agència de Salut Pública de Catalunya com Eden Springs ja han assenyalat l’aigua de la font d’Arinsal com la causa més probable del brot, una teoria que s’ha vist reforçada pel fet que no s’ha observat cap problema en les instal·lacions que la distribuïdora té a Catalunya. Però encara hi ha dubtes, perquè el govern andorrà ha assegurat que la planta d’Aigua del Pirineu compleix amb tota la normativa vigent i havia superat tots els controls sanitaris, que a més a més s’efectuen amb una periodicitat diària tant al brollador d’Arinsal com a l’aigua posteriorment envasada. De fet, l’executiu ha arribat a afirmar que la qualitat de l’aigua en qüestió en el moment que emana del brollador “és indiscutible”.
Aquest és el mateix argument amb què es defensa el gerent d’Aigua del Pirineu, Andreu Vilarrubla, que ha destacat que l’empresa compleix amb totes les garanties sanitàries i ha remarcat que tant els envasos com els taps de les garrafes eren subministrats per Eden, amb qui feia només una setmana que treballaven. A més, Vilarrubla ha volgut deixar clar que la línia d’envasament dels recipients de 20 litres és independent de la resta de línies on s’envasen els altres formats d’ampolles, que es comercialitzen sota la marca Aigua d’Andorra. De fet, el govern andorrà ha confirmat que al país no s’ha detectat cap afectat per consum d’aigua envasada.
Aigua del Pirineu va rebre l’autorització per explotar la font d’Arinsal l’octubre del 2013, després de l’informe favorable de l’àrea de Seguretat Alimentària del ministeri de Salut andorrà sobre el compliment de les condicions higièniques i sanitàries. D’aquesta manera es va recuperar l’activitat de la que havia sigut una marca emblemàtica al Principat d’Andorra.
L’aigua de la font d’Arinsal ja havia sigut explotada anteriorment i comercialitzada sota la marca Aigua d’Arinsal, però l’empresa que l’envasava va fer fallida fa uns vint anys i la fàbrica va quedar inoperativa fins que Aigua del Pirineu va reprendre el negoci fa tres anys, després de renovar-ne tota la maquinària. Aquesta crisi, però, no només està afectant econòmicament l’empresa, sinó que moltes veus ja han posat de manifest la seva preocupació arran de la mala imatge per al país que pot generar l’afer.