Els treballadors lluitaran per tornar a aixecar RTVV
El comitè d'empresa confia revocar el tancament als tribunals
ValènciaEl senyal de Canal 9 fos a negre i la desconnexió definitiva de Ràdio 9 van desencadenar la ràbia, la indignació, i van donar pas a les llàgrimes de molts treballadors que ahir veien com per culpa d'una ordre del govern d'Alberto Fabra es posava fi a 24 anys d'emissions de Radiotelevisió Valenciana (RTVV). No obstant, el desconsol es va convertir a poc a poc en coratge i força a mesura que els companys s'hi acostaven per abraçar-los i consolar-los dient-los coses com "Això no quedarà així" i "[Els membres del govern] pagaran pel que han fet".
Malgrat la son, el cansament i el desgast que van suposar per als professionals de l'ens públic les últimes 12 hores d'emissió ininterrompuda, n'hi ha que ahir sortien del centre de producció de programes de Burjassot amb la mirada posada en el futur. I és que, si bé aquesta vegada la majoria absoluta del PP els ha guanyat la partida, els treballadors confien a tornar a guanyar a batalla als tribunals, com ja van fer amb l'ERO que va acomiadar mil treballadors.
El comitè d'empresa seguirà "lluitant" perquè els valencians tornin a tenir uns mitjans públics "així que sigui possible", tornant a posar en funcionament RTVV com ja van fer el 1984. Per aconseguir-ho, els treballadors disposen de diverses vies que ja estan explorant. Amb tot, el president del comitè, Vicent Mifsud, va preferir no avançar ahir quines podrien ser les "futures accions" que poden emprendre per tractar de revocar el tancament. Per prendre aquesta decisió, els representants de la plantilla s'han donat uns dies per "descansar" i poder llavors reflexionar "amb la ment clara i amb més lucidesa", va indicar Mifsud.
El que és segur és que recorreran a la via judicial. De quina manera? És el que han de determinar. Una opció seria que els sindicats presentessin denúncies directament contra el tancament de RTVV, perquè consideren que cessa un servei públic garantit per l'Estatut d'Autonomia; i una altra, que denunciessin la vulneració de drets laborals. En tot cas, les dues opcions són compatibles. La segona via és la que està més avançada. Ahir mateix ho reconeixia la vicepresidenta del comitè Salut Alcover. "Ens afartarem de presentar demandes perquè no sé quants articles de quants codis i de quants estatuts dels treballadors s'han carregat aquestes persones", en referència a la manera que el govern valencià ha triat per tancar l'ens.
La primera denúncia de les moltes que arribaran la va posar el Partit Socialista del País Valencià, que ahir va demanar al Tribunal Superior de Justícia que "suspengui de manera cautelarísima" la decisió de tancar RTVV "pels perjudicis d'impossible reparació que provocarà". Tot apunta que fins dilluns no hi haurà resolució, de manera que la dificultat que implica reprendre les emissions fa poc probable que el tribunal dicti la suspensió de l'ordre de tancament, tres dies després d'anar a negre.
La petició dels socialistes també assenyala que la mesura afecta "greument" els drets laborals dels treballadors. Cal recordar que, malgrat el cessament de les emissions, tots segueixen sent personal de RTVV, però en situació de permís retribuït. És a dir, la Generalitat Valenciana -que argumentava el tancament de l'ens per raons econòmiques- seguirà pagant als treballadors per no anar a treballar fins que s'aprovi l'ERO d'extinció de l'ens.
Si no és per un mandat judicial, l'altra manera de tornar a obrir les portes de RTVV en un futur és amb un canvi de govern. Durant els últims dies, tots els líders de l'oposició s'han compromès davant de les càmeres de Canal 9 a reobrir els mitjans de comunicació públics si el 2015 desbanquen el PP del govern.
Però la reobertura pot no resultar tan fàcil. Si es presenten denúncies no cal descartar que en el moment que se celebrin les eleccions autonòmiques -d'aquí un any i mig- encara no estiguin resolts els contenciosos, de manera que el futur govern estaria emmanillat a l'hora de prendre cap decisió que impliqués la reobertura de la radiotelevisió pública valenciana.
El PP s'amaga
Ahir, durant tot el dia, els membres del PP i del govern valencià van intentar evitar per tots els mitjans sentir les crítiques del carrer pel tancament de la cadena pública. Per començar, van traslladar el ple del govern del Palau de la Generalitat a València a la localitat d'Ibi (Alcoià). Tot i que Presidència no va confirmar que fos per això, amb aquest traslladat es volia evitar la concentració de treballadors que hi havia prevista a les portes de la seu del govern. El vicepresident i portaveu de l'executiu, José Ciscar, va estar sol a la roda de premsa posterior a la reunió de govern. Els periodistes van acordar no cobrir la compareixença en solidaritat amb els treballadors de RTVV.
A Ibi els consellers van ser rebuts amb crits de veïns i treballadors de Canal 9 de la delegació d'Alacant. Potser per això, Fabra i Ciscar van suspendre un acte que tenien amb militants. A la tarda el PP també va anul·lar una reunió d'alcaldes i portaveus de Castelló en què estava prevista l'assistència de la consellera d'Infraestructures.
Mentre el PP buscava protegir-se de les dures crítiques, la ciutadania s'organitzava per sortir avui a manifestar-se. A les 18.00 a València i a les 18.30 a Alacant, milers de persones participaran en una marxa convocada pel comitè, partits polítics, sindicats, associacions i entitats cíviques. L'objectiu de la marxa serà doble. D'una banda, reivindicar el dret a tenir una radiotelevisió pròpia, i de l'altra, exigir de manera immediata la depuració de responsabilitats, la dimissió de Fabra i la convocatòria d'eleccions anticipades.