Com sabrem si ha guanyat el sí a un "Estat independent"
No tothom marcarà dues respostes, sinó només les persones que responguin sí a la primera qüestió. Això provocarà que no n'hi hagi prou amb l'habitual recompte -en aquest cas doble-, sinó que caldrà passar per un càlcul per saber si el 9 de novembre del 2014 Catalunya vol ser "un Estat" o "un Estat independent"
Doble pregunta, pregunta amb subpregunta, pregunta amb doble resposta, pregunta amb dos apartats... Tant és la definició que es triï. El fet és que no tothom marcarà dues respostes, sinó només les persones que responguin sí a la primera qüestió. Això provocarà que no n'hi hagi prou amb l'habitual recompte -en aquest cas doble-, sinó que caldrà passar per un càlcul per saber si el 9 de novembre del 2014 Catalunya vol ser "un Estat" o "un Estat independent".
Hi ha dos casos en què no farà falta calcular. D'entrada, que en la primera pregunta el no obtingui almenys el 50%. Els catalans dirien que no volen ser "un Estat" i, de fet, seria innecessari fer el segon recompte. Igualment, si en la segona pregunta el no s'imposa, tampoc farà falta posar en marxa la calculadora. Catalunya haurà triat ser "un Estat" però sense haver de sortir de l'estat espanyol.
Val a dir que els últims sondejos que s'han fet públics no apunten cap a aquest escenari, sinó cap a l'avantatge del sí en totes dues votacions. Per tant, caldria esbrinar si el sí és per ser "un Estat" o "un Estat independent". O, el que és el mateix, quin percentatge respecte al total de votants representa el sí de la segona pregunta. Si se supera el 50% haurà guanyat la independència.
El CEO del juny
L'operació consisteix a multiplicar les xifres del percentatge del sí de totes dues preguntes i dividir el resultat per 100, i obtindrem quin percentatge respecte al total representa el sí a "un Estat independent".
Ara per ara, esclar, no disposem de cap de les xifres. Però abans que arribi el moment de conèixer-les, la nit del 9 de novembre de l'any que ve, es pot utilitzar la fórmula per dibuixar escenaris. Com es veu en el gràfic, s'opera amb tres xifres, que són el percentatge total de sí, el percentatge de sí en la primera pregunta i el percentatge de sí en la segona pregunta. Es tracta de preestablir dues de les xifres i operar. Per exemple, podem prendre com a referència les dades de l'últim estudi del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), del mes de juny. El percentatge de sí de la primera pregunta se situaria en un 60%, i preestablim que el percentatge total de sí sigui un 51%, que és el que marcaria el sí a un "Estat independent". Dividim 51 entre 60 i, en aquest cas, multipliquem per 100, i obtenim el percentatge de sí de la segona pregunta que caldria per arribar al mencionat 51%, que és del 85%. Amb el mateix 51% final de sí, però amb un 70% de sí en la primera pregunta, el percentatge de sí necessari de la segona pregunta baixa al 72,8%.
Si optem per operar a partir d'un 55% de sí a "un Estat independent" com a xifra final, igualment amb un 60% de sí en la primera pregunta, la xifra necessària de sí en la segona pregunta puja fins al 91,6%.