La resposta al TC tensiona el bloc favorable a la consulta
ERC i CUP criden a blindar el 9-N amb desobediència civil i CiU i ICV demanen garanties
BarcelonaAviat farà un any que les forces favorables al dret a decidir van salvar el primer match ball per mantenir la unitat catalana en el procés: CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van pactar, al debat de política general, fer la consulta el 2014. El segon moment crític va ser més complicat, però els mateixos actors van acordar el 12 de desembre la data concreta i la pregunta. Era un pacte que garantia mantenir la unitat interna durant, com a mínim, nou mesos. La resposta al Tribunal Constitucional (TC) s’albirava a l’horitzó com el següent -l’últim- roc a esquivar abans de la consulta. I potser el més complicat.
Les diferències van sortir a la llum a principis d’agost, quan alguns consellers van molestar ERC donant per fet que un veto del TC impediria les urnes el 9-N i obligaria a plantejar per més endavant unes eleccions plebiscitàries. Les desavinences sobre el pla B van fer-se explícites en la reunió discreta del 7 d’agost entre Artur Mas i el president d’ERC, Oriol Junqueras. Des de llavors no s’ha aconseguit resoldre una polèmica que amenaça d’esquerdar la transversal unitat al voltant del 9-N i fins i tot el pacte d’estabilitat entre CiU i els republicans. Junqueras va reclamar ahir, des de Catalunya Ràdio, posar les urnes fins i tot apel·lant a la “desobediència civil” si el TC suspèn la convocatòria. El mateix va fer la CUP. Per contra, la portaveu de CDC, Mercè Conesa, va replicar que “el 9-N ha de tenir garanties democràtiques suficients” i va apostar per debatre la resposta a l’alt tribunal quan es pronunciï, en una línia similar a ICV-EUiA. El seu argument és que no es poden posar les urnes al carrer de qualsevol manera.
Tanmateix, aquesta no és una raó suficient per a Junqueras per acatar la suspensió d’un TC a qui els republicans no reconeixen legitimitat, malgrat admetre la dificultat d’ignorar el seu veredicte. “El partit s’ha d’anar a jugar, encara que sigui molt complicat i que l’altre equip hagi comprat l’àrbitre. Ningú pot al·legar que creia que Mariano Rajoy ens aplaudiria”, va etzibar irònic el líder d’ERC, que encara va insistir: “De debò vindran a prendre’ns les urnes?” En termes similars, el diputat de la CUP Quim Arrufat va cridar a fer de la V de la Diada “un clam a favor de la consulta i un advertiment que cap pas enrere serà acceptat ni tolerat”.
Quin és l’ambient que es respira a Convergència? En públic, el missatge de “no fer especulacions” és constant, com també ho són les crides a la unitat. A la pregunta directa sobre què farà el president en cas que el TC tombi la consulta, la resposta acostuma a ser evasiva i es despatxa amb un “no s’han d’avançar esdeveniments”. En privat, però, alts dirigents de CDC consultats apunten que veuen “molt complicat” que Mas “cometi una il·legalitat” i se salti el veto estatal el 9-N.
L’estratègia que planegen a la seu del carrer Còrsega és tibar la corda “al màxim” -en primera instància, demanar al TC que aixequi la quasi segura suspensió de la llei de consultes i de la convocatòria del referèndum- i fer evident que l’Estat ha fet “inviable” la celebració de la consulta en no permetre les “suficients garanties democràtiques” requerides. Al quarter general convergent han caigut bé les reflexions de Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV, que dilluns va posar condicions a la consulta unilateral.
La prudència en els pronunciaments de CiU encara s’intensifica més en els missatges que emet el Govern. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va evitar qualsevol polèmica amb Junqueras i es va limitar a carregar contra el govern espanyol per les seves “tènues” conviccions democràtiques. “El que plantegem a Catalunya no és un desafiament”, va considerar Homs.
La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, coincideix amb CiU a rebutjar avançar esdeveniments. Ahir va aparcar la resposta al TC fins a una reunió entre totes les forces sobiranistes per “decidir els següents passos tenint en compte que la consulta és irrenunciable”. El cert, però, és que ICV-EUiA va votar una moció el novembre del 2013 a favor de “promoure el referèndum de manera unilateral” davant un eventual bloqueig estatal i ara reclama “garanties democràtiques” per fer-ho.
A ERC s’ensumen que ni CiU ni ICV-EUiA volen desoir el TC i, per això, ajornen la decisió o esperen alguna excusa per desmarcar-se del 9-N. “Estan buscant el cos a cos”, asseguren fonts dels republicans, molestes amb les crítiques de Mas a ERC a El Temps arran del cas Pujol. Junqueras, però, no vol entrar-hi i, de fet, la cúpula del partit va acordar dissabte en una reunió “posar-ho fàcil perquè compleixin i el màxim de dificultats perquè s’escapin de l’acord”. L’estratègia passa per “no donar excuses” perquè CiU renunciï a la consulta. Segons com es llegeixi la Diada, es plantejaran com afronten el debat de política general que comença dilluns.
Crítiques a Junqueras i un suport
El vicepresident de l’ANC, Jaume Marfany, va avalar fer la consulta tot i el veto del TC. En canvi, Enric Millo, del PP, ho va titllar d’“atac frontal i indecent contra la democràcia propi de les dictadures” i C’s va equiparar-ho a un cop d’estat. El PSC va instar Junqueras a “complir i fer complir la llei”. Mentrestant, Junqueras acosta posicions amb els dirigents de NECat i Avancem. Ahir van explorar en una reunió possibles acords per a les eleccions municipals del 2015.
Entitats i partits, contra una marxa feixista l’11-S
Els partits d’esquerres i entitats com Unitat contra el Feixisme i el Racisme i UGT van criticar ahir que la conselleria d’Interior hagi autoritzat una manifestació feixista organitzada per Alianza Nacional demà al matí al Raval. Aquestes organitzacions, com ICV-EUiA i la CUP, van reclamar a la Generalitat que retiri el permís per manifestar-se en un barri on precisament hi ha tanta diversitat nacional i població nouvinguda. Al seu torn, ERC i el PSC van demanar també a Interior que reconsideri la decisió o, si no fos possible, vetlli perquè la manifestació sigui pacífica.