Els federalistes, cada cop més unionistes

El no a la independència ja s'imposa entre els federalistes. El seu suport al sí en un referèndum ha caigut 20 punts en un any i mig

Què votarien els federalistes?
*el Pati Descobert Web Dels Politòlegs Toni Rodon, Marc Sanjaume I Marc Guinjoan
05/12/2013
3 min

El 22 de novembre es publicava un nou baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i, consegüentment, una colla d'articles d'opinió sobre les preguntes més de moda en la política catalana: ¿continua pujant el suport a la independència? Què passaria en un eventual referèndum? ¿Es confirma el sorpasso d'ERC a CiU? ¿I què passarà amb C's? ¿Podria ser realment la tercera força del país? No obstant això, hi ha una pregunta que ha passat desapercebuda i que, de fet, és molt exemplificadora dels corrents de fons en la política catalana arran del procés sobiranista. En concret, ens referim a com ha anat evolucionat el perfil de les persones que preferirien la creació d'un estat federal en un hipotètic referèndum d'autodeterminació. David Miró suggeria divendres passat a l'ARA que a mesura que avança el procés la gent es defineix cada cop amb més claredat. El federalisme, deia Miró, "s'identifica cada cop més com una opció contrària a la independència". ¿Ho corroboren així les dades?

El suport a un estat federal no ha parat de decréixer en els últims anys. D'acord amb els baròmetres d'opinió del CEO, aquesta opció va tenir el seu moment àlgid a principis del 2008, quan es va convertir en la primera preferència política dels catalans en superar per primera vegada la que havia sigut l'opció territorial favorita de la ciutadania a Catalunya: un estat amb comunitats autònomes com en l'actualitat. En aquell moment, la preferència per la independència encara no arribava al 20%. Ara bé, en els últims anys el suport a l'opció federal ha anat caient en picat, mentre la preferència per l'estat propi augmentava. A finals del 2011 ja es dóna un empat tècnic entre les dues opcions -totes dues al voltant del 30%- i a mitjans del 2012 es produeix el sorpasso . Les enquestes posteriors no han fet més que consolidar aquesta tendència, fins al punt que avui la preferència per un estat independent se situa per sobre del 48%, mentre que l'opció federal té el suport d'un 21%.

Tanmateix, mentre que aquestes són les preferències territorials dels catalans, què sabem del seu vot en un hipotètic referèndum? Les dades mostren com pràcticament totes les persones que tenen com a primera preferència la independència de Catalunya votarien que sí en aquest referèndum. Així mateix, en el cas dels que volen que Catalunya sigui una regió d'Espanya i, en menys mesura, els que volen una comunitat autònoma com en l'actualitat, el seu vot seria majoritàriament negatiu. En el cas dels que volen una Espanya federal, però, és interessant fixar-se en quin seria el seu vot i quina ha estat la seva evolució.

Més federalistes pel no

Les dades revelen com, a mesura que el percentatge de persones que volen un estat federal ha anat disminuint, el suport a la independència en un hipotètic referèndum dins d'aquest col·lectiu també ha tendit a decréixer. Aquesta tendència, però, no es va començar a donar fins a finals del 2012. Abans d'aquesta data, entre les persones que preferien el federalisme l'opció de votar a favor de la independència havia sigut la majoritària. De fet, el suport més elevat a la independència en un referèndum entre les persones que preferien un estat federal es va donar el segon trimestre del 2012, en què un de cada dos federalistes hauria votat que sí. Avui en dia s'observa una cosa diferent: aquest suport ha anat minvant en els últims baròmetres, fins al punt que les dades publicades el 22 de novembre ja confirmen un empat tècnic entre els que hi votarien a favor i els que ho farien en contra dins de l'electorat federalista.

Què estan dient aquestes dades? La idea és molt clara: el decreixement del suport a la independència entre els federalistes ens indica que cada cop més l'opció federal és una alternativa pròpia de l'unionisme, mentre que les persones que votarien a favor de la independència cada dia veuen amb més recel l'alternativa federal. Així doncs, és fàcil intuir que la fuga de suports a l'opció federal és dóna entre persones que votarien a favor de la independència, que ara canvien la seva preferència per la d'un estat propi. En canvi, els que continuen donant suport a l'opció federal són els que en un referèndum sobre la independència hi votarien en contra. A mesura que el procés sobiranista avança, les postures dels partits i dels individus es van aclarint. En aquest sentit, l'alternativa federal és cada dia més una opció política de l'unionisme, al mateix temps que esdevé menys popular entre els que votarien a favor de la independència. El tauler d'escacs territorials es va ressituant amb el pas del temps.

stats