La incredulitat de la banca d'inversió
Els bancs inversors internacionals es miren amb preocupació el procés sobiranista català. L'informe de dues entitats, UBS i Nomura, considera que hi hauria molts riscos i Catalunya sortiria de la UE.
BARCELONALa situació financera a Catalunya i la dependència dels fons de l'Estat fan poc probable l'escenari de ruptura, que pot derivar finalment en una revisió del pacte de finançament entre els dos governs. Aquestes són, a grans trets, algunes de les lectures que els bancs inversors internacionals han fet arribar als seus clients per explicar-los la situació política que es viu des de la massiva manifestació a favor de la independència de l'Onze de Setembre.
Entitats com UBS o el banc d'inversió Nomura han emès el seu veredicte, que no és precisament esperançador, sobre l'escenari que s'obriria a Catalunya i també a Espanya si tira endavant la independència. Els arguments contraris a una Catalunya independent se centren en la situació, els riscos per a la banca catalana i la sortida de la Unió Europea (UE). Els documents, als quals ha tingut accés l'ARA, són plens de missatges d'alerta que poden posar en guàrdia inversors estrangers potencials. També hi predomina l'escepticisme envers el desenllaç dels moviments sobiranistes: "L'escenari més probable és que es derivi cap a una revisió dels models de finançament entre les regions de l'Estat", assegura UBS al seu informe.
Entre els entrebancs insalvables que, segons aquestes entitats, es trobarà el president Artur Mas si tira endavant el camí cap a la independència hi ha la negativa del govern espanyol i l'economia. "La situació financera de Catalunya suggereix que un referèndum immediat és poc probable per la dependència dels fons estatals", resumeix Nomura en el seu document. Amb el pas barrat als mercats financers i després d'haver rebut el rescat del fons de liquiditat autonòmic (FLA) el govern català té un poder negociador "limitat", continua el text, la qual costa dibuixa amb més força l'escenari que Catalunya acabi triant una estratègia "més suau".
D'aquí que tant Nomura com UBS presentin el pacte fiscal (negat per Mariano Rajoy fins ara) com el desenllaç més probable (i desitjable) a mitjà termini. La situació de la banca, un sector amb molt pes a Catalunya, és un altre dels punts que allunyen la independència i desincentiven el referèndum "fora del marc legal" el 2014, segons argumenta UBS.
Les perspectives "desastroses" que, segons UBS, es detecten en una Catalunya independent també tindrien ressò a l'Estat. Com a efecte immediat, coincideixen els analistes, es precipitaria el rescat i creixerien els dubtes sobre la capacitat del govern de Mariano Rajoy de complir amb la política de consolidació fiscal que anirà unida a la petició formal del rescat a Europa.
Ombres cap a Espanya
També s'apunta el possible efecte contagi cap a altres "regions" espanyoles. Els documents, que són prudents a l'hora de mesurar les conseqüències econòmiques d'una Espanya sense Catalunya, no amaguen l'amenaça molt més seriosa que suposaria que altres comunitats volguessin emular Catalunya exigint, com a mínim, una revisió dels seus models de contribució amb l'Estat. Mariano Rajoy perdria així la credibilitat que pot fer creure les comunitats perquè compleixin amb el dèficit.
La qüestió europea no és menys important i els analistes tornen a coincidir que Catalunya quedaria fora de la UE i exclosa dels avantatges d'un mercat i moneda compartits. "Vist com de ràpid i fàcil és modificar un tractat de la UE, creiem que Mas haurà d'esperar força", subratlla el document d'UBS. Nomura afegeix que s'obriria un nou risc de fuga empresarial cap a Espanya.