Els espanyols es decanten per un estat centralitzat
MadridEl discurs antiautonomista va quallant de mica en mica en la societat espanyola. L'últim baròmetre del CIS ha detectat que un 34,3% dels espanyols advoquen per fer un pas enrere en l'estat de les autonomies, fins al punt que un 22,1% aposten directament per un govern centralitzat, una opció que guanya adeptes amb comptagotes -ja que ha augmentat un 0,3% respecte al mes anterior- però sense descans. Els partidaris de l' statu quo ja no són cada cop menys i se situen al voltant del 30%. En ple procés sobiranista català, aquests resultats podrien ser satisfactoris per als líders dels dos màxims partits estatals, si no fos perquè el model d'estat elegit pels seus votants contradiu l'estratègia que mantenen en el nou escenari català.
El missatge que envia l'electorat popular a Mariano Rajoy és no a l'immobilisme i més centralisme, mentre que els socialistes prefereixen no tocar res abans que optar pel projecte federalista d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Més de la meitat dels votants del PP volen acotar el poder autonòmic. Un 15,1% són partidaris de retallar-li competències, mentre que un gens menyspreable 38,4% directament voldrien abolir les autonomies.
El CIS, que per culpa de la crisi s'està convertint en l'únic termòmetre que tenen els partits per prendre la temperatura al carrer, demostra que el discurs d'assenyalar la descentralització com a origen de tots els mals que promulguen la dreta més espanyolista i UPyD està donant els seus fruits i es pot veure reflectit en les polítiques de la Moncloa. Rajoy no vol tocar cap element que faci trontollar l'estructura de l'Estat, però sí que es pot sentir legitimant per limitar al màxim la capacitat reguladora de les comunitats apostant per més lleis orgàniques, que són de compliment obligat per als governs autonòmics.
'No' al model federal
L'escenari dibuixat pel CIS és encara més difícil de digerir per la direcció socialista. El model d'estat ideal pels votants del PSOE no acaba de quadrar amb l'aposta federal de Rubalcaba. Els socialistes espanyols van culminar el viatge cap al federalisme al mes de juliol amb una proposta de la reforma de la Constitució a la Declaració de Granada amb l'únic objectiu d'aturar l'onada sobiranista provinent de Catalunya i com a alternativa a l'immobilisme del PP. En la pràctica no és més que dotar de més autogovern les comunitats autònomes, un model territorial amb què no combrega ni el 20 per cent del seu electorat.
L'estudi concreta que només un 16% dels electors socialistes de tot l'Estat són partidaris de dotar les comunitats de més autonomia, mentre que un ínfim 3,3% reclamen reconèixer el dret a l'autodeterminació de territoris com Catalunya. Per tant, en global només un 19,9% dels votants del PSOE són partidaris d'incrementar el sostre competencial de les comunitats, com pressuposa la reforma federal que defensa Rubalcaba. El PSOE va evolucionar de l'Espanya plural de Zapatero a l'actual proposta federal davant la necessitat de donar una alternativa al sobiranisme català i seduir el PSC en un projecte comú.
Fonts de la direcció del carrer Ferraz mantenen que més enllà del que puguin dir les enquestes és un model beneït per totes les federacions, si bé admeten que agrada molt més als socialistes illencs i valencians que als de Madrid, Astúries o Extremadura, que mai han acabat de veure amb bons ulls els esforços de Rubalcaba per traçar aliances amb el primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro. I malgrat que el gir ha servit perquè el PSC hagi abandonat el vaixell d'una consulta no pactada amb Madrid, els dirigents del PSOE més centralistes pensen que anar de la mà dels socialistes catalans els resta vots a la resta de l'Estat.
Independència
En concordança amb la tendència cap al centralisme, el nombre d'espanyols partidaris de reconèixer el dret a la independència va caure un 0,8% al novembre respecte a l'octubre. Només un 8,5% volen que es puguin crear nous estats.
Un estat català no tindria cap suport significatiu en els partits estatals, ni tan sols d'IU, ja que tot i que el seu líder, Cayo Lara, reconeix el dret a decidir dels catalans, aquesta opció només l'avalen el 8,4% dels seus votants. En canvi, és l'opció triada pel 54% dels votants de CiU i del 33% dels partits restants, on es troben, entre d'altres, ERC i el PNB.
Navarro s'afegeix a l'acte de Llanos de Luna
El front antisobiranista quedarà retratat avui a l'acte de celebració del 35è aniversari de la Constitució, convocat a Barcelona per la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna. A la cerimònia no només hi acudiran Alícia Sánchez-Camacho (PP) i Albert Rivera (Ciutadans), sinó que també ha confirmat assistència el primer secretari del PSC, Pere Navarro. Els socialistes catalans s'han desmarcat de la manifestació espanyolista de demà pel centre de Barcelona, però sí que volen ser presents en els actes oficials convocats per commemorar el Dia de la Constitució.