La UE amenaça de suspendre tots els acords bilaterals amb Suïssa
En primer lloc els socis europeus bloquejaran el programa Erasmus i un de recerca
Brussel·lesLa Unió Europea (UE) no es quedarà de braços plegats si el govern suís acaba plasmant amb una llei el resultat del referèndum que es va fer diumenge al país alpí. El resultat de la consulta és vinculant i obligarà les autoritats suïsses a limitar l'entrada de ciutadans comunitaris al seu mercat laboral mitjançant quotes per a cada país europeu, una iniciativa que viola l'acord de lliure circulació entre la UE i Suïssa.
El malestar a Brussel·les i a moltes de les capitals comunitàries es va fer evident ahir amb una pluja de crítiques a Suïssa. La Comissió Europea, gairebé sempre avesada a la prudència i a la contenció, va ser molt clara amenaçant el país alpí de suspendre tots els acords bilaterals vigents. "No podem acceptar restriccions sense que hi hagi implicacions [per a Suïssa]", va advertir la portaveu de la Comissió Europea, Pia Arenkilde.
Els acords entre Brussel·les i Berna no es limiten a la lliure circulació de persones. Tot i que el país alpí no forma part de la Unió, les seves economies i les seves relacions són molt estretes. Hi ha acords bilaterals en àmbits com l'educatiu, el comerç, l'agricultura, el transport i el financer, entre d'altres. Suïssa, tot i no formar part de la UE, també és membre de l'espai Schengen des del 2004, un acord gràcies al qual se suprimeixen els controls fronterers entre els països europeus.
El marc de relacions entre la UE i Suïssa estableix que si una de les dues parts incompleix un dels acords, automàticament queden suspesos tota la resta. És el que en argot diplomàtic es coneix com a efecte guillotina. Un incompliment i se suprimeixen els acords. "Farà la vida molt més complicada per a les dues parts", advertien fonts comunitàries. Suïssa també podria quedar fora de l'espai Schengen, cosa que obligaria no només el país alpí sinó també els seus veïns comunitaris a tornar a implantar controls policials fronterers.
Segons les mateixes fonts, el primer pas que podria fer el govern suís com a resultat del referèndum de diumenge per frenar la immigració és vetar l'entrada a Schengen de Croàcia, l'últim país a adherir-se a la UE. Si això es confirma, Brussel·les prendrà la primera represàlia: suspendrà la participació de Suïssa al programa Erasmus Plus i a programes de recerca.
La decisió dels ciutadans suïssos també ha provocat crítiques dels socis comunitaris, com França, Alemanya, Itàlia i Bèlgica. El ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, va qualificar de "preocupant" la limitació de la immigració. "És una mala notícia tant per a Europa com per a Suïssa", va assegurar. "El principi de lliure circulació és un principi fonamental", va subratllar el titular d'Exteriors belga, Didier Reynders.
Un milió d'europeus afectats
Prop d'un milió de ciutadans comunitaris treballen a Suïssa i poc menys de mig milió de suïssos estan establerts en països de la UE. "Aquestes persones es quedarien en una zona jurídica grisa", explicaven fonts comunitàries. També es veurien afectats els 230.000 europeus que creuen cada dia la frontera per anar a treballar a Suïssa.
Econòmicament, la UE és molt important per a Suïssa, atès que el 78% de les seves importacions provenen de la UE i més de la meitat de les seves exportacions la tenen com a destí. Una quarta part dels treballadors de grans empreses suïsses del sector financer com Credit Suisse i UBS són comunitaris. També els organismes internacionals tenen entre els seus empleats un bon nombre d'europeus, així com multinacionals amb seu a Suïssa, com Nestlé, Novartis i Roche.