DÈFICIT, LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Dossier 16/01/2013

El TC asfixia una mica més la Generalitat

Oriol March
3 min
FARMÀCIES AL TC 
 La suspensió de l'euro per recepta arran de l'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol al TC torna a afectar les farmàcies.

BARCELONASuspès pel Tribunal Constitucional. Aquest ha estat el final -almenys provisional- de l'euro per recepta, una mesura que la Generalitat va adoptar per augmentar els ingressos i que el govern espanyol va recórrer al TC perquè considerava que anava en contra de la "igualtat de tots els espanyols" per accedir als medicaments. Aquest recurs ha estat acceptat per l'alt tribunal i això implica una suspensió cautelar de cinc mesos que complicarà encara més que l'executiu que lidera Artur Mas compleixi amb el dèficit del 0,7% que li reclama l'Estat.

"Ni fan ni deixen fer", va queixar-se amargament el conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, poc després de conèixer l'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol. Les previsions del Govern preveien recaptar 100 milions amb la mesura -ja se n'havien ingressat 45,7, segons dades de la Generalitat-, que no ha estat l'única ribotada pel TC. Les taxes judicials -per les quals s'esperava ingressar 20 milions- i l'impost sobre els dipòsits bancaris -establert just abans de la signatura del pacte CiU-ERC i que hauria de permetre recaptar uns 500 milions- també han quedat suspesos cautelarment.

Apel·lacions catalanes

El Govern, de moment, no té més opcions que presentar al·legacions a l'alt tribunal i seguir cobrant l'euro per recepta -que va entrar en vigor el 23 de juny en virtut de l'acord CiU-PP per als comptes del 2012- fins que rebin la confirmació oficial de l'admissió a tràmit del recurs. De moment, segons dades del departament de Salut, la mesura ha servit per fer disminuir un 21% la despesa farmacèutica de la Generalitat.

El govern espanyol, com era de preveure, va celebrar la suspensió de l'euro per recepta. "Entra dins de la normalitat constitucional", va considerar la vicepresidenta de l'executiu de Mariano Rajoy, que va aprofitar per reiterar la inconstitucionalitat de la mesura: "Tots els espanyols, en matèries essencials, han de ser iguals". La ministra de Sanitat, Ana Mato, va fer servir pràcticament les mateixes paraules i va considerar que l'admissió a tràmit del recurs era una "mostra d'igualtat". L'euro per recepta també s'aplica des de fa poques setmanes a la Comunitat de Madrid per decisió del seu president i successor d'Esperanza Aguirre, Ignacio González. Ni Aguirre ni González formen part del nucli dur de Rajoy al partit i la decisió d'adoptar la mesura dissuasòria també va ser recorreguda per la Moncloa, on tenen feina a frenar les queixes de les autonomies -la majoria de les quals en mans populars- pel repartiment del dèficit.

La batalla dels tribunals

La decisió del TC, i sobretot les seves conseqüències polítiques, no es poden aïllar del context de les relacions entre la Generalitat i l'Estat. "Al final diran que és inconstitucional respirar en català", va clamar Homs a mitja roda de premsa posterior al consell executiu, referint-se també a l'ambient madrileny a l'entorn de la declaració de sobirania que aprovarà el Parlament el 23 de gener. L'escalada política és paral·lela a l'escalada judicial: mesura que aprova la Generalitat, mesura que va al TC; mesura que implanta l'Estat, mesura que viatja directament al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) com a pas previ al recurs a l'alt tribunal.

Ha estat així en matèria de salut, en matèria d'educació -ahir mateix el Govern va decidir enviar al TC el decret educatiu de José Ignacio Wert-, en l'àmbit de la salut, en qüestions culturals, en formació professional. "No té ni cap ni peus", asseguren al Palau de la Generalitat, on consideren que el govern espanyol "ho veu tot inconstitucional".

De Madrid només en va arribar ahir una nota optimista. El govern espanyol es planteja, segons la vicepresidenta Santamaría, ampliar els objectius de dèficit per a les autonomies. Això sí, sempre que Brussel·les permeti més oxigen a les finances de la Moncloa.

stats