Rajoy utilitzarà el TC per frenar el procés català
La Moncloa defugirà mesures radicals per evitar que el PSOE es despengi de la unitat al Congrés
Madrid.La partida de la consulta ja ha començat, però l'Estat no vol moure peça fins que tingui clar que pot guanyar. És a dir, fins que Catalunya no cometi el que Madrid considera una il·legalitat. Fins llavors, el govern de Rajoy es quedarà quiet, amb la tranquil·litat de saber que juga amb el PSOE com a aliat. Això sí, se sap a la perfecció les regles del joc i ho té tot estudiat amb l'objectiu d'impedir que els catalans decideixin el futur polític de Catalunya.
Per si n'hi havia algun dubte, ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va deixar clar que la via política no serà el camí que emprendrà el president espanyol, Mariano Rajoy, per resoldre el contenciós polític amb Catalunya. "No hi ha res a discutir ni a negociar", va sentenciar la número dos de la Moncloa seguint el seu cap de files. Rajoy opta directament per la via judicial.
Si el govern del PP no aconsegueix el seu propòsit per aquest camí, li queda un as a la màniga: l'article 155 de la Constitució, o, dit d'una altra manera, la suspensió de l'autonomia catalana, una acció extrema que ja reclamen els falcons de la dreta mediàtica però que Rajoy no pensa activar. Si més no de moment. Ara bé, alguns alts càrrecs populars ja tenen articulat com s'executaria la suspensió si s'arribés a aquest extrem. El segon punt de l'esmentat article constitucional estableix que "el govern espanyol podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes". D'acord amb aquest apartat -especulen en petit comitè-, la Moncloa intentaria controlar les dues conselleries que poden garantir el bon funcionament de la consulta, és a dir, Ensenyament i Interior. De la primera en depenen els espais on se celebraria la votació, i de la segona el control dels Mossos d'Esquadra, garants que els ciutadans puguin exercir el dret de vot. Si això passés, els Mossos tindrien l'ordre d'impedir-ho.
Rubalcaba vigila
No obstant, el president espanyol té molt present que té el suport del líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, sempre que no radicalitzi l'enfrontament. El PSOE anirà de bracet del PP mentre no vegi que l'ala dura dels populars marca l'estratègia de la Moncloa. El full de ruta consensuat passa per esgotar la paciència de Catalunya, donant per fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, no celebrarà una consulta si Madrid no ho consent. La seva intenció és provocar que Mas convoqui eleccions plebiscitàries el 2015 o el 2016. Entenen que provocant la via unilateral faran estimbar el projecte sobiranista.
En tot cas, a curt termini, res fa pensar que passi alguna cosa. Rajoy es mantindrà immòbil fins que la proposta del Parlament arribi al Congrés. Per què? Perquè vol exhibir un no rotund de la cambra baixa a la consulta i, perquè això passi, no ha de fer enfadar els socialistes. De fet, segons fonts parlamentàries, observant com ha actuat aquesta legislatura la mesa del Congrés -controlada pel PP-, "no seria un disbarat" pensar que es podria negar a tramitar la proposta catalana amb l'argument que és inconstitucional. Però, com que en aquest cas volen escenificar el rebuig dels partits constitucionalistes al referèndum de manera solemne, no ho faran.
La maquinària de la Moncloa es posarà en marxa quan entri en vigor la llei de consultes que donaria cobertura legal a la votació. Els serveis jurídics buscaran amb lupa qualsevol indici que permeti interpretar que hi ha invasió competencial i ho recorreran al TC, convençuts que la suspendrà cautelarment fins que dicti un veredicte. Si el redactat català fos impol·lut i no es pogués recórrer, el govern central no es posaria nerviós perquè sap que quan Mas aprovi el decret de convocatòria de la consulta, al TC no li tremolarà la mà. Suspendrà la convocatòria i el govern -interpreten a Madrid- guanyarà la partida.