La justícia colla els Pujol amb la detenció i imputació del fill petit
La Policia Nacional escorcolla la casa d’Oleguer Pujol i el deixa en llibertat amb càrrecs per blanqueig i frau
BarcelonaEl fill petit de la família Pujol, Oleguer Pujol, es va convertir ahir en el primer membre de la família del que va ser president de la Generalitat durant 23 anys a ser detingut, tot i que només fos per unes hores. Amb la seva imputació, ja són tres els fills acusats pels jutges. Definit pel seu pare, Jordi Pujol, com “el més llest, preparat i sensat” dels seus set fills, Oleguer es va enfrontar ahir a gairebé vuit hores de rigorós escorcoll al seu domicili. Poc abans de dos quarts de nou, agents de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la Policia Nacional i el fiscal d’Anticorrupció Fernando Bermejo trucaven al timbre de casa seva a Barcelona, en una zona residencial al peu del Tibidabo: ell mateix va obrir la porta i, al cap de pocs minuts, quedava detingut per evitar que es destruïssin proves. Sobre les nou del matí arribava l’advocat de la família, Cristóbal Martell. Després de vuit hores d’escorcoll, amb entrades i sortides d’agents durant tot el matí, abandonava el domicili -enmig del caos- detingut i custodiat per la Policia Nacional fins a la comissaria de la Verneda, on es va negar a declarar i va quedar en llibertat amb càrrecs.
Paral·lelament, la Policia Nacional feia més escorcolls a la resta de l’Estat: en total, set, entre Madrid, Barcelona, València i Melilla. El soci d’Oleguer Pujol -i gendre de l’exministre del govern de José María Aznar Eduardo Zaplana- Luis Iglesias també va ser detingut i va quedar en llibertat.
De què se’ls acusa i de qui són els diners?
Oleguer Pujol i el seu soci estan imputats per delictes de blanqueig de diner i contra la hisenda pública. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz investiga l’origen de centenars de milions d’euros utilitzats en set operacions immobiliàries del fill petit dels Pujol, com l’adquisició de 1.152 oficines del Banco Santander per part de la societat Samos Serveis i Gestions; l’adquisició d’edificis de Bankia per part de les societats Step Negocis i Ursus Alfa, i la compra d’un hotel a les Canàries. També analitza operacions fetes entre Longshore i la divisió immobiliària del grup de comunicació Prisa, així com entre Nueva Melilla Asociados i Tres Forcas Capital; la compra de diversos immobles a Palma, o l’adquisició de l’edifici de l’Advocacia per Step Negocios, l’any 2012. Pedraz investiga ampliacions de capital entre societats -residents i no residents-, inversions que no sembla que tinguin prou finançament i hipoteques com a garanties de préstecs atorgades a persones jurídiques que no són titulars dels béns que serveixen com a garantia.
A més, però, el jutge sospita que Oleguer Pujol ha anat retornant els crèdits, que han permès que s’hagi convertit en un dels empresaris immobiliaris més importants de l’estat espanyol, amb els diners que la família suposadament té ocults en paradisos fiscals com Jersey o Guernsey.
Al marge dels set escorcolls, el jutge va requerir informació a tres seus socials més i es va acordar bloquejar totes les caixes de seguretat de les societats investigades. Ahir els agents es van endur de casa d’Oleguer Pujol almenys quatre caixes amb documentació i dos ordinadors. Durant unes hores, també va treballar al domicili una unitat canina especialitzada en el rastreig de diners, ja que se sospita que Oleguer Pujol en podria tenir d’amagats a casa o al jardí.
Per què l’investiga Santiago Pedraz i no Pablo Ruz?
La investigació parteix d’una querella de Podem i Guanyem, a la qual després van donar suport ICV-EUiA, la CUP, Partit X, Procés Constituent i altres col·lectius. La denúncia es va formular contra tot el suposat entramat empresarial del clan Pujol, però el jutge Santiago Pedraz només va admetre a tràmit la part que feia referència al fill petit de la família. D’una banda, perquè el seu company, el també magistrat de l’Audiència Nacional Pablo Ruz, ja investiga el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola -i, per tant, no es podia obrir una segona investigació per un mateix fet- i, de l’altra, perquè un jutjat de Barcelona -el d’instrucció núm. 31- també ha obert una causa contra tota la família arran d’una querella del sindicat d’ultradreta Manos Limpias després de la confessió de Jordi Pujol, que va mantenir una fortuna oculta a l’estranger durant 30 anys.
Se’l va detenir per deixar-lo en llibertat després?
La Policia Nacional va detenir ahir Oleguer Pujol abans de començar l’escorcoll, per evitar que destruís proves. Segons alguns mitjans, tant ell com el seu soci tenien un sistema per esborrar documents dels seus ordinadors des del telèfon mòbil. Aquest servei l’haurien contractat en una empresa que també ha sigut escorcollada, PuntoTec. Malgrat la detenció, i com es fa habitualment, Oleguer Pujol es va quedar al seu domicili durant l’escorcoll. “La permanència en dependències policials resultaria desproporcionada”, va assegurar la fiscalia en una nota. El seu advocat -que també és el lletrat del germà gran, Jordi, i del matrimoni Pujol Ferrusola- el va acompanyar durant tot l’escorcoll.
Malgrat la confusió generada durant el dia per una informació oficial que deia que havia quedat en llibertat, Oleguer va ser traslladat com a detingut a les dependències de la Policia Nacional. Es tracta del que policialment s’anomena una detenció tècnica, perquè la persona tingui l’opció de declarar davant la policia. Pujol es va negar a fer-ho -per tant declararà per primer cop quan el citi el jutge a Madrid- i va quedar en llibertat amb càrrecs.
Per què la Policia Nacional i no els Mossos?
En aquest cas, la Policia actua com a policia judicial, sota les ordres del jutge de l’Audiència. La investigació l’està realitzant la UDEF de Madrid, que és qui va fer ahir l’escorcoll. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va criticar ahir la “gestualitat” de la justícia espanyola quan ha d’actuar “especialment a Catalunya” just la setmana que noves imputacions han afectat el PP. “Hem de saber si té base o no”, va dir, i va demanar que es respecti la presumpció d’innocència.
A mig matí, dues patrulles dels Mossos -quatre agents- van anar fins al carrer on viu Oleguer Pujol alertats perquè hi havia “una concentració” que, tal com van comprovar, no era més que la setantena de periodistes que esperaven a les portes de la casa. Hores després i poc abans del final de l’escorcoll, els Mossos van acordonar l’entrada de la casa i van obligar els periodistes a quedar-se darrere d’una cinta. No obstant, van fer el cordó en una porta secundària i van provocar un tap de periodistes i veïns quan els agents de la UDEF, l’advocat d’Oleguer Pujol i el secretari judicial intentaven sortir de la casa per la porta principal. Finalment la Policia Nacional va decidir introduir un vehicle dins del domicili de Pujol perquè el fill de l’expresident no s’exposés als mitjans.
Dels set fills de Pujol, tres estan imputats
Tres dels set fills de Jordi Pujol estan imputats: el petit, Oleguer, ahir per suposat blanqueig de diner i delictes contra la hisenda pública; Jordi, el primogènit, també per blanqueig de diner i frau fiscal, i Oriol Pujol per tràfic d’influències i suborn en l’anomenada trama de les ITV. La resta (Josep, Pere, Marta i Mireia), el mateix Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, estan sent investigats després de la interposició de diverses querelles.
Álvarez: “És un gran dia per a tots els espanyols”
Victoria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, es va afanyar ahir a pronunciar-se sobre la detenció d’Oleguer Pujol Ferrusola. “Estic molt contenta. Avui és un gran dia per a tots els espanyols”, va expressar Álvarez després de saber que l’Audiència Nacional havia ordenat escorcolls en habitatges i oficines relacionades amb el fill petit de l’expresident de la Generalitat. “Ens ha costat molt empènyer tota aquesta maquinària, però sembla que ja està funcionant. El tema de la corrupció fa tant fàstic, i tot el que ens han fet a tots els espanyols, que ens hem de posar les piles”, va dir en declaracions a RNE. L’operació ordenada ahir pel jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz es va produir l’endemà que el magistrat Pablo Ruz cités a declarar com a imputats 11 empresaris que presumptament van col·laborar amb Jordi Pujol Ferrusola en el cobrament de comissions il·legals a canvi de la mediació en l’adjudicació de contractes públics. Per a les imputacions, Ruz s’havia basat, entre altres indicis, en la declaració d’Álvarez.