Puerto Rico, l'únic precedent amb dues preguntes
El vot en blanc va superar el 26% en la 2a qüestió del plebiscit del 2012 sobre l'estatus de l'excolònia
BarcelonaCatalunya ha escollit la via menys recurrent per celebrar un referèndum d'independència: una doble pregunta. Des de la descomposició de la Unió Soviètica només s'ha celebrat una consulta sobre la sobirania d'un poble que plantegés més d'una qüestió, i va ser un plebiscit, és a dir, no va ser vinculant. El 6 de novembre del 2012 Puerto Rico es va pronunciar, per quarta vegada en la seva història des del 1967, sobre quina relació volia mantenir amb Washington: si seguir sent un estat lliure associat -un lligam únic al món i herència del passat colonial-, ser un estat lliure associat sobirà, ser un estat més dels Estats Units o bé la independència.
Fins llavors havia votat sempre per opcions, sense l'existència d'una pregunta. Però l'any passat va decidir introduir un primer apartat amb la idea de demanar a la gent si estaven contents amb l'statu quo, continuar sent un estat lliure associat. La pregunta era: "¿Està d'acord a mantenir la condició política territorial actual? Sí/No". El 54% dels electors van dir que no. L'altra part de la papereta no formulava una qüestió, sinó que donava als electors tres opcions a escollir: "Sense tenir en compte la seva resposta a la primera pregunta, contesti quines de les opcions següents no territorials prefereix". En aquest cas va guanyar l'estatalitat amb el 61% dels vots, una xifra simbòlica tant per al govern de l'illa com per a Washington, ja que el plebiscit no era vinculant.
La gran diferència amb el plantejament català és que Puerto Rico no va formular les dues preguntes en forma d'arbre, sinó que eren independents l'una de l'altra. Conscients d'aquesta escletxa, l'oposició, dividida entre l' statu quo o l'opció d'un estat lliure associat sobirà, va llançar una campanya perquè qui hagués votat pel sí en la primera pregunta optés pel vot en blanc en la segona. D'aquesta manera el vot en blanc va significar el 26% del total i, si se sumava amb l'altra proposta de l'oposició, s'arribava fins a un 50%, enfront del 45% de l'opció de l'estatalitat -tenint en compte, en aquest cas, el vot en blanc i els nuls.
"Els resultats van ser un caos i no van aportar altra cosa que confusió -explicava ahir a l'ARA Efraín Vázquez-Vera, catedràtic de la Universitat de Puerto Rico-. El partit que governa, partidari de l'estatalitat, va jugar amb la divisió de l'oposició davant de l' statu quo per aconseguir un resultat favorable, però no va fer més que crear una majoria artificial i donar arguments a Washington per continuar amb aquesta situació hereva del colonialisme".
La claredat suspèn
Segons l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional, el plebiscit de Puerto Rico aprovava a nivell de neutralitat però suspenia pel que fa la claredat. De fet, l'informe no recollia en cap moment l'opció de plantejar més d'una pregunta, sinó que només desglossava la possibilitat de tenir en compte dues o més alternatives. "El model de la multiplicitat d'alternatives té l'avantatge que permet conèixer amb més precisió les preferències dels votants, però en canvi la pregunta i la implementació dels seus resultats és més complexa i menys clara", advertia. Avui tres dels seus assessors celebren a l'ARA l'opció escollida per inclusiva. Vázquez-Vera, en canvi, és pessimista amb la formulació de la pregunta catalana: "No només hauran de barallar-se amb el govern espanyol. També hauran de fer-ho amb la confusió", opina.