Els Mossos compliran les ordres judicials que s’emetin

Preparen un operatiu com el dels “grans esdeveniments”

Laura Díaz-roig
06/11/2014
2 min

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra actuen com a policia judicial i, per tant, els agents que treballin el 9-N hauran d’acatar les ordres judicials que es puguin emetre abans de la data o durant la mateixa jornada, també si n’hi hagués alguna que obligués a impedir l’obertura d’edificis oficials com ara instituts o equipaments municipals, segons van explicar ahir a l’ARA fonts de la conselleria d’Interior. Així, un dels escenaris possibles és que, arran d’una denúncia, un jutge decideixi prendre mesures, que podrien anar des del tancament d’algun edifici fins a fer que els Mossos procedeixin a identificar les persones que són a les meses.

Tot i que els motius són diferents, aquest procediment és el mateix que es va seguir al maig pel multireferèndum, la convocatòria promoguda per diverses entitats populars per preguntar sobre qüestions com els transgènics, el pagament del deute o el projecte BCN World. Llavors, el PP i Vox es van mostrar molt actius en algunes poblacions i van denunciar a la Junta Electoral Central la presència de les meses. Aquest fet va comportar que alguns agents dels Mossos rebessin fins i tot cartes per escrit de jutges amb l’ordre de desmuntar les meses ciutadanes.

El dispositiu dels Mossos per aquest diumenge serà, segons fonts de la conselleria, similar al dels “grans esdeveniments”, dirigit a garantir la seguretat ciutadana i l’ordre públic i evitar enfrontaments. Les mateixes fonts neguen que s’hagi assignat una parella d’agents a cada urna, ja que aquesta no és la seva funció. Ahir es va informar els agents que seran integrants del dispositiu, format sobretot per mossos de seguretat ciutadana i de les àrees regionals de recursos operatius i de la Brigada Mòbil.

Ahir mateix el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, es mostrava convençut que els Mossos compliran la llei. “La llei vol dir que aquesta convocatòria no la pot promoure la Generalitat”, va matisar, i va afegir que si algú ho incompleix els Mossos ho han “d’impedir”. Va recordar que el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha reiterat en diverses ocasions que no posaria els Mossos en la tessitura d’haver de triar entre obeir la Generalitat o el Tribunal Constitucional (TC). Fernández Díaz va assegurar que té el deure de creure, “fins que es demostri el contrari”, que Artur Mas i el Govern “no desobeiran ni desacataran el mandat reiterat i clar” del TC de suspendre totes les accions que tinguin com a finalitat realitzar la consulta; en cas contrari, “seria gravíssim”. El ministeri manté desplegats a Catalunya 400 agents antiavalots de les unitats d’intervenció policial (UIP) del Cos Nacional de Policia. La competència en seguretat a Catalunya, però, correspon a la Generalitat, i les forces de seguretat de l’Estat només són encarregades de protegir els edificis de l’Estat.

No a l’enviament de cartes

D’altra banda, Correos va justificar ahir que s’hagi negat a repartir cartes i fulletons que els ajuntaments de Girona i Platja d’Aro volien remetre als seus veïns per informar-los sobre com exercir el vot diumenge. Després d’assessorar-se jurídicament, Correos va determinar que no pot ocupar-se d’aquests enviaments perquè el contingut està relacionat amb el procés participatiu del 9-N suspès pel TC, informa ACN.

stats