Mercè Conesa: “Per al procés, un Congrés sense majories seria una oportunitat”
La portaveu de Convergència diu que "els voluntaris faran possible que puguem celebrar la jornada però l’últim responsable és el Govern"
BarcelonaEl Tribunal Suprem va desestimar ahir el recurs de la Generalitat contra la impugnació del nou 9-N.
Confiàvem que es podria admetre. Nosaltres hem de continuar actuant com fins ara. Lamentem la decisió.
L’organització del nou 9-N en mans de qui ha de ser? ¿De la Generalitat o del Pacte Nacional pel Dret a Decidir?
Els voluntaris faran possible que puguem celebrar la jornada però l’últim responsable és el Govern, que és qui ha posat tots els mitjans. Per això som al capdavant d’un govern, per ser-ne responsables i també per explicar per quin motiu no ens sentim interpel·lats pel TC o el govern de l’Estat quan diuen que aquest és un procés equiparable al previst en la consulta pel 9-N.
¿Però aleshores no hi ha cap diferència entre que això ho continuï liderant el Govern o el PNDD?
A efectes pràctics no. Perquè el Govern ha posat les bases per a un procés que és autoexecutiu. Hem d’anar veient aquests pròxims dies quines són les accions del govern espanyol, per veure en quina mesura pivotem més sobre el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, però en qualsevol cas la responsabilitat recau en el Govern.
¿Vol dir que el Govern ja ha fet la feina que havia de fer?
El Govern ha fet el que li tocava però ha de seguir fins al final.
Si el jutge de guàrdia ordena als Mossos d’Esquadra que decomissin urnes, què han de fer?
Els Mossos han d’actuar d’acord amb la llei però també han de ponderar la proporcionalitat, la congruència i l’oportunitat de les decisions. Ponderar si el mal que es produeix és superior al que es vol evitar. En qualsevol cas, hem de tenir molta calma i tranquil·litat.
Si diumenge podem anar a votar, ¿es podrà dir que el president Mas ho haurà aconseguit sense enfrontar-se cap vegada al govern espanyol?
El president Mas ha intentat obrir moltes vegades el diàleg amb el govern espanyol. No només ell, sinó també les forces representades al Parlament. El president ha sabut entendre que el mandat és el que ve del poble, no del govern de l’Estat.
Què passarà si diumenge hi ha una gran participació?
Haurem de valorar el 9-N i encarar els passos per preparar-nos per complir i assolir el que diu el llibre blanc de la independència. Des de CDC no farem un pas enrere en el camí cap a poder governar-nos nosaltres mateixos i cap al d’un estat independent.
¿El primer pas són unes eleccions plebiscitàries?
És una opció que va plantejar el mateix president quan va explicar que el 9-N és una estació dins el llarg camí cap a la independència.
Quina altra opció hi ha?
El llibre blanc inclou unes eleccions que ens han de donar la fortalesa parlamentària per tirar endavant el procés cap a la independència. Que ens permetin fer un avís a l’Estat i a la comunitat internacional, dient-los que tenim legitimitat parlamentària i mandat de les urnes, i desenvoluparem aquest full de ruta. Aquest full no implica que automàticament tinguem la independència. Per poder-la exercir calen unes estructures organitzades. Hi ha d’haver una oferta de negociació, que no implica un pas enrere.
Mas va dir que el nou 9-N era una semifinal, però que la final seran les plebiscitàries. En canvi, dijous deia que el dia 10 enviarà una carta a Rajoy per recordar-li que encara queda pendent un referèndum a l’escocesa. Ha canviat el discurs?
Jo crec que no. El president enviarà una carta perquè consti que hem tingut el diàleg obert i mai s’ha volgut escoltar, i per dir que continuem amb el mateix full de ruta. En la ruta cap a la independència es tractaria d’anar cap a unes eleccions amb una llista transversal de país perquè el Parlament entomi el mandat de les urnes i pugui actuar amb el temps que sigui necessari per arribar a aquest estadi final.
Eleccions en tres mesos?
No li puc donar una data...
Mas va posar molt èmfasi en la llista única. I Junqueras no en vol sentir a parlar. ¿CiU està preparada per anar en solitari?
Ens veiem amb cor d’afrontar unes eleccions... No tenim més opció...
Intentar treballar una llista tan transversal com sigui possible.
Seria bo per al país. Tal com encarem el procés d’estacions cap a la independència, el millor per al país és posar el president al capdavant i buscar el consens transversal de la societat i les forces polítiques. Parlem de deixar els partits al marge, i això és un sacrifici també per a CDC.
El procés ha tensat les relacions entre Convergència i Unió. ¿Es pot assegurar que hi haurà candidatures de CiU a les municipals?
No tenim motius per pensar que a les municipals no hi arribarem conjuntament amb Unió Democràtica.
Amb l’ascens de Podem al Congrés, ¿és raonable pensar que potser s’obriria un escenari de diàleg amb una Espanya més comprensiva?
El fet de no tenir una majoria absoluta a les Corts Generals afavoriria un camí de diàleg cap al procés que vol Catalunya. Ens permetria una oportunitat.
Com pensen aprovar els pròxims pressupostos?
Hem de refer ponts per trobar la manera que ERC es torni a trobar còmoda amb el pacte.
Com ho farien?
Seient, parlant i escoltant-los, i veient que aquelles mesures que per a ERC són importants puguin ser en els pròxims pressupostos.