Mas apuntala la projecció del procés amb una consultora
El 2014 pagarà a Independent Diplomat 720.000 euros per obrir portes i donar assessoria
BarcelonaCatalunya és un país petit, sense estat i amb pocs mitjans dedicats a la seva projecció exterior. I el seu govern i Parlament tenen entre les mans un projecte, el de l’estat propi, que necessita guanyar algunes complicitats. O que, com a mínim, requereix no aixecar rebuig i contrarestar la propaganda negativa que, gràcies a informes com els del ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, fan per tot el món els milers de funcionaris espanyols destinats a les 129 ambaixades i 92 consolats als cinc continents. Per això l’any passat la secretaria d’Exteriors del Govern, que dirigeix Roger Albinyana, va contractar els serveis de la prestigiosa Independent Diplomat (ID), una consultora sense ànim de lucre fundada pel diplomàtic anglès Carne Ross i establerta a tot el món.
Segons han explicat fonts de l’executiu català a l’ARA, l’any passat (des del juny) els serveis de la consultora van costar 360.000 euros i aquest any s’ha renovat el contracte després de constatar-ne els bons resultats. El preu serà de 720.000 euros. Dels 1,08 milions que es pagaran en dos anys, 108.000 s’abonen, per un formalisme legal derivat de la legislació local sobre lobis, des de la Delegació de la Generalitat als Estats Units, que des de fa poc, tal com va informar aquest diari, s’ha traslladat des Nova York a Washington per atansar-se als cercles de poder polític. La resta els paga Diplocat, el consell de la diplomàcia pública catalana que comanda Albert Royo. Per contractar ID es va obrir un procés i rebre tres ofertes.
Una entitat global
La consulta fundada per l’exmembre del Foreign Office té seus a Nova York, Washington, Brussel·les i Londres i ha destinat personal a Catalunya per fer seguiment del procés i donar suport a l’acció del govern de Mas i a Diplocat. Entre les funcions encomanades hi ha les d’obrir portes per assegurar la interlocució entre la Generalitat i executius de tot el món perquè coneguin de primera mà el procés i per assessorar a l’hora de comunicar el missatge, que incideix en el “ Let us vote! ” (Deixeu-nos votar!), un lema de nítida inspiració anglosaxona. Tot i que el gruix de la seva feina és polític, ID també assessora en matèria cultural i econòmica (singularment el departament d’Economia que dirigeix Andreu Mas-Colell) les altres potes de l’acció exterior.
En els últims mesos ID ha aconsellat a representants del Govern l’assistència a fòrums i a actes en què podien explicar-se i ha ajudat a programar diverses reunions entre alts càrrecs catalans i de diversos països, sobretot de la Unió Europea, que és la principal i més estratègica àrea d’interès. Fonts del Govern expliquen que, allà on la Generalitat ha trobat portes tancades, ID ha presentat alternatives (algunes a través de partits o think tanks ) per fer-se sentir. La consultora que dirigeix Ross també ha marcat estratègies diferents per a cada país, aconsellant actuacions als alts càrrecs i a la secretaria d’Albinyana i redactant informes sobre quina és la millor manera de presentar-se a cada lloc o desaconsellar algun camí emprès.
El Govern recorda que ID ha fixat la tarifa per a la Generalitat en funció del potencial de la institució. Com a organització sense ànim de lucre, no està concebuda com un negoci i té, a més, suport econòmic i polític estable dels governs de Noruega, Suïssa, Finlàndia i Liechtenstein a més de l’Open Society Foundations del multimilionari americà George Soros. ID, que té entre els membres del seu consell assessor el diplomàtic català de les Nacions Unides Francesc Vendrell, afirma que només treballa per causes vinculades a la democràcia i els drets humans i que tenen altes probabilitats d’èxit. Entre les seves últimes missions hi ha ajudar el procés d’independència de Sudan del Sud o resoldre el conflicte fronterer entre Croàcia i Eslovènia, previ a l’entrada dels primers a la UE. Ara ajuden Moldàvia a complir els requisits per entrar al club dels Vint-i-vuit.
Mandat parlamentari
La projecció exterior del procés cap a l’estat propi no només és estratègica per complir el programa del Govern, que passa per la celebració d’una consulta sobre l’estat propi el 9 de novembre, sinó que també és un mandat parlamentari. Precisament la setmana passada es va aprovar una moció d’ERC amb els vots de CiU, ICV-EUiA i la CUP instant a internacionalitzar la consulta “amb tots els instruments de diplomàcia pública que es tinguin a l’abast” i a buscar suports perquè el resultat del 9-N sigui reconegut.
El PP va denuncar ahir, a través del seu portaveu adjunt Santi Rodríguez, que el conseller responsable de la política exterior, Francesc Homs, “mentís” perquè només va reconèixer els 360.000 euros del 2013 i va dir que ID tenia l’objectiu de promoure exportacions.