DRET A DECIDIR LA CONVOCATÒRIA

Mas activarà el pols legal amb l’Estat a 43 dies de la consulta

Signa demà el decret del 9-N i tindrà uns dies per desplegar la logística abans que actuï el TC

Roger Mateos / Joan Rusiñol
26/09/2014
4 min

Barcelona/MadridS’han acabat les fintes tàctiques. Aquest cap de setmana el procés sobiranista clourà la fase de les maniobres de distracció i n’inaugurarà una de nova: la batalla jurídica per la consulta del 9 de novembre. Després de gairebé una setmana de calculat secretisme, ahir Artur Mas va revelar que demà signarà el decret de convocatòria. Des del moment en què la llei de consultes aprovada pel Parlament i el decret del president de la Generalitat apareguin publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i, per tant, entrin oficialment en vigor, el xoc legal amb l’Estat prendrà cos definitivament.

Quines conseqüències tindrà? El desequilibri de forces entre la Generalitat i les institucions espanyoles fa preveure que el marc legal del 9-N quedarà suspès al cap de pocs dies, els que tardi el Tribunal Constitucional (TC) a donar curs als recursos de Mariano Rajoy. Però la intenció del Govern, segons les fonts consultades, és “arribar tan lluny com sigui possible”. S’acosten jornades de màxima tensió política.

Des que el Parlament va aprovar divendres passat la llei de consultes, Mas ha jugat amb la incògnita de quan es desencadenaria aquest pols. El motiu del seu hermetisme era constrènyer al màxim la capacitat de reacció de l’Estat. El factor fonamental per tirar a terra l’operació del 9-N s’anomena TC. Un cop la llei i el decret ja estiguin en vigor, Madrid hi interposarà els seus recursos, i quan el TC els admeti a tràmit el paraigua jurídic de la consulta quedarà cautelarment suspès. Conscient dels plans de Rajoy -de viatge oficial a la Xina fins dissabte-, Mas ha triat la data que presumiblement li permetrà mantenir viva durant més temps la cobertura legal de la consulta. Com a mínim, 48 hores.

Acte solemne i unitari a Palau

Demà a les deu del matí està previst que Mas signi el decret en un acte solemne al Palau de la Generalitat, al qual estan convidats els caps visibles de les forces favorables al 9-N; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol; el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer, i els consellers del Govern. En sortirà una fotografia d’àmplia unitat al voltant de l’objectiu de posar urnes. A primera hora es publicarà un primer DOGC del dia amb la llei de consultes, un pas preceptiu perquè Mas pugui estampar la seva rúbrica al decret i a les disposicions específiques per celebrar la consulta, que es publicarà a continuació, en una segona edició del DOGC.

La seqüència ja no agafarà ningú desprevingut a Madrid. “Agilitat i celeritat”. Aquesta és la premissa amb què actuarà el govern espanyol a partir de demà. L’objectiu de la Moncloa és evidenciar que no perd ni un minut a recórrer el que considera un desafiament a les “regles del joc” constitucionals. Així s’expressava ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. “Ja hem vist que per a ell [en referència a Artur Mas] el temps és molt flexible. Per a nosaltres, no”, va advertir.

El consell de ministres s’haurà de reunir amb caràcter extraordinari per aprovar el doble recurs, contra la llei de consultes i contra el decret. Ahir alts càrrecs de Presidència evitaven assegurar amb rotunditat en quin moment es reunirà, si bé insistien que el mecanisme de resposta jurídica està perfectament planificat. La decisió última depèn de dos elements. Primer, cal que entrin en vigor els instruments jurídics de la consulta, demà al matí. I, segon, Rajoy ha de decidir si vol ser a la reunió. Si fos així, s’hauria d’esperar fins diumenge, ja que demà estarà volant cap a Espanya. Si es volgués accelerar la resposta, s’aprovarien els recursos demà en un consell de ministres d’urgència, presidit per Sáenz de Santamaría.

A partir de dilluns, quan s’obri el registre del TC, es presentaran els recursos. La llei i el decret quedaran suspesos cautelarment quan s’admetin a tràmit. Quan pot passar això? Fonts de l’alt tribunal no descarten que els magistrats es reuneixin ja la setmana entrant. La decisió correspon al seu president, Francisco Pérez de los Cobos, que va militar al PP fins al 2011. D’entrada, no estava prevista cap reunió fins a la setmana del 7 d’octubre. Tot indica que la vida legal -d’acord amb la legislació espanyola- de la llei de consultes i el decret acabarà a principis de la setmana que ve.

Fonts del Govern opinen que si el TC s’afanyés a reunir-se tan aviat cometria un “greu error” perquè transmetria una “imatge de submissió al poder executiu”. Mas sap que amb el TC d’àrbitre ho té pelut, però ja es prepara per a la batalla argumental. “L’adversari és més poderós que nosaltres”, admetia ahir a Golmés (Pla d’Urgell), però “David no va vèncer Goliat per la seva força sinó per la seva habilitat i astúcia”. Un dels asos que té a la màniga és el contingut del seu decret. Per demostrar que té competències per convocar el 9-N, podria invocar el dret a demanar canvis en l’ordenament jurídic -incloent-hi la Constitució- per adequar-lo a la voluntat dels catalans expressada a les urnes.

Abans que el TC actuï, Mas vol desplegar tota la logística que pugui. Caldrà signar contractes per encarregar les urnes o per garantir la protecció de dades del cens. El Govern tirarà endavant els preparatius amb l’argument que ha de tenir-ho tot a punt per si el TC aixequés la suspensió abans del 9-N. La campanya institucional, adjudicada a Imagina Comunicació per 107.690 euros, ja està enllestida. “Tu decideixes” és el lema triat per informar de la data i la pregunta, via anuncis a la premsa, cartells al carrer i una web específica. Dilluns el CATN presenta el llibre blanc del procés. El combat jurídic amb l’Estat està servit.

stats