NOVA ETAPA LA NEGOCIACIÓ

Madrid espera la implosió del pacte

El PP augmenta la pressió sobre CiU i avisa els nacionalistes que Rajoy no mourà la primera peça

TOT ESPERANT EL FRACÀS DE L'ENTESA CIU-ERC
 El PP confia que un eventual acord de legislatura entre nacionalistes i republicans està condemnat a implosionar per les seves contradiccions internes. Els populars planegen intensificar la pressió sobre el futur govern per fer-lo descarrilar. Javier Arenas (a la imatge) va dir ahir que ERC creix cada vegada que CiU "es radicalitza".
Joan Rusiñol
16/12/2012
2 min

MadridImplosió: acció d'esbotzar-se, de rompre's de fora a dins, segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. Això és el que espera Madrid d'un eventual pacte de govern sobiranista a Catalunya. Per aconseguir que col·lapsi, i seguint els dictats de la física, el govern espanyol ha posat en marxa una estratègia per assegurar que la pressió exterior sigui superior a la interior. Fonts molt pròximes a Mariano Rajoy burxaven aquesta setmana en les contradiccions insalvables que, a parer seu, acabaran esquerdant una entesa CiU-ERC i enviaven un missatge rotund a la federació nacionalista: a la Moncloa no estan disposats a fer el primer pas per recuperar els ponts de diàleg amb la Generalitat.

A la cúpula del PP saben que aquest missatge toca de manera especial el portaveu de la federació al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, com a possible interlocutor entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'executiu espanyol. El malestar dels populars amb el líder d'Unió és evident: "No pot dir sempre a cada lloc el que cadascú vol sentir", subratllen des de la direcció del partit.

Captar vot de CiU

Els últims dies ha quedat palès que el govern espanyol no afluixarà l'ofensiva. Fonts populars asseguren a l'ARA que l'objectiu final de la llei Wert és innegociable. És a dir, garantir que els alumnes que ho vulguin puguin fer l'escolarització en castellà, capgirant el model d'èxit de la immersió lingüística. El PP nega amb rotunditat que persegueixi instaurar un sistema de doble línia, semblant al del País Basc, malgrat la complexitat tècnica que planteja l'esborrany del ministeri.

Al costat de l'atac al català -molt aplaudit per la dreta mediàtica madrilenya-, Hisenda ha intensificat els missatges per alertar Catalunya que no permetrà que s'allunyi dels objectius de dèficit marcats. "És que CiU vol pactar amb un partit d'esquerres, republicà i independentista, és que ho té tot!", exclamava un alt dirigent conservador per evidenciar la desconfiança cap a l'eventual acord de govern i l'oposició a la consulta pel dret a decidir.

Tot i aquesta actitud, els populars intentaran treure rèdit partidista de l'escenari que s'ha obert. "Cada vegada que CiU es radicalitza augmenta el creixement d'Esquerra", afirmava ahir el vicesecretari general de política autonòmica i local del PP, l'andalús Javier Arenas. Per això des dels despatxos del carrer Génova volen aprofitar les "temptacions radicals" dels nacionalistes -una expressió del portaveu parlamentari, Alfonso Alonso- per provar d'omplir aquest suposat buit polític a Catalunya: provant d'atreure l'electorat no sobiranista de la federació per donar gruix al PP, però alhora sense rebaixar els plantejaments espanyolistes. Creuen que l'equilibri és viable.

Eleccions abans de dos anys

Tant per al PP com per al PSOE, el blanc de totes les crítiques és ara Artur Mas. Des de la direcció socialista afirmen que "s'ha cregut la seva pròpia mentida" i pronostiquen que hi tornarà a haver eleccions al Parlament abans de dos anys. En la memòria dels uns i els altres hi ha el procés de substitució de Juan José Ibarretxe per Iñigo Urkullu, en bona part facilitat des de dins de les files del PNB, i amb uns postulats sobiranistes graduals.

Arenas ja va exigir ahir al PSOE un discurs territorial clar amb l'objectiu de poder fer pinya junts.

stats