NOVA ETAPA EL PACTE

Llum verda al pacte per l'estat propi

Mas i Junqueras acorden que la consulta es faci el 2014

REUNIÓ AL PARLAMENT 
 Artur Mas es va citar amb Núria de Gispert, presidenta del Parlament, a primera hora de la tarda. Després va tancar el pacte amb ERC.
Roger Tugas / Oriol March / Roger Mateos
19/12/2012
3 min

BarcelonaConsulta d'autodeterminació per al 2014. L'acceptació d'aquest compromís va desbloquejar ahir l'acord de legislatura entre CiU i ERC. Artur Mas i Oriol Junqueras van tancar el pacte al Palau de la Generalitat i avui l'escenificaran amb una encaixada de mans al Parlament, després d'haver trobat una fórmula que situa l'exercici del dret a decidir en un horitzó de dos anys, tot i que la data concreta es pactarà més endavant. Junqueras es negava a garantir l'estabilitat del nou Govern si no es concretava la data, o almenys l'any. Artur Mas es resistia a fixar terminis, per no quedar presoner d'un calendari que, arribat el moment, no convingués. Finalment Mas, que podrà tornar a ser investit president divendres, hi va accedir: els catalans seran cridats a les urnes el 2014 per decidir el seu futur col·lectiu. A canvi, Mas obté un suport estable.

L'acord va arribar quatre dies més tard del que preveia el guió inicial. Divendres passat, Mas i Junqueras no van aconseguir segellar el pacte, malgrat tots els preparatius per presentar-lo l'endemà al Parlament. Dissabte, negociadors d'una banda i de l'altra van reprendre els contactes per mirar d'arribar a una entesa com més aviat millor. Els últims dies les converses s'havien intensificat. A les files nacionalistes hi havia pressa, perquè cada dia que passava augmentava la sensació de fragilitat del futur Govern de Mas.

Després de constituir-se el Parlament dilluns, s'obria el dubte al voltant de la data de la investidura. ERC ja havia garantit els seus 21 vots a Mas, hi hagués o no acord previ de legislatura. Però el president, que la mateixa nit electoral havia reclamat un Govern "fort" que comptés amb una sòlida estabilitat, no estava disposat a ser investit sense tenir lligada abans una aliança. Si volia celebrar la investidura els dies 20 i 21, estava obligat a donar per finalitzada la negociació ahir mateix, perquè s'acabava el termini per convocar-la per a aquesta setmana.

Mas serà investit divendres

Ahir durant tot el matí, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va complir amb la tradició: la ronda de contactes amb els líders parlamentaris per comprovar si Mas tenia suficients suports. Tota l'oposició va anunciar que hi votaria en contra, a excepció de Junqueras. L'acostament de CiU als seus plantejaments sobre la concreció de la consulta ho va precipitar tot. A la tarda De Gispert va rebre al seu despatx un Mas que, a la sortida, se'n va tornar tot seriós a Palau per celebrar l'última i decisiva trobada amb el president d'ERC.

Aquest cop sí, Junqueras va poder sortir a la plaça Sant Jaume per confirmar als periodistes que hi havia fumata blanca al voltant del punt clau. La consulta s'haurà de celebrar el 2014. CiU, però, es guarda un as a la màniga: es podrà acordar un ajornament si "el context socioeconòmic i polític" el requereixen i, "en tot cas, la data serà pactada almenys per les dues parts signatàries". Per tant, encara que se sumin nous partits o agents socials al consens, CiU i ERC en tenen l'última paraula.

Els republicans admeten que a finals del 2013 caldrà pressionar perquè la consulta efectivament tingui lloc l'any següent. "Més no hi podíem fer, ha costat fer moure CiU fins aquí", admetien fonts d'ERC, que també es guarda la carta de retirar el suport a Mas si intenta postergar la consulta pel seu compte.

Unió no dóna el pacte per tancat

Minuts després que Junqueras sortís de Palau, els activistes nacionalistes ja inundaven les xarxes socials i celebraven el que han batejat com a "pacte per la llibertat". Mentre ell i Mas ultimaven els detalls, el comitè de govern d'Unió, amb la presència de Josep Antoni Duran i Lleida, es reunia a la seva seu per discutir els continguts i els últims serrells. Algunes intervencions van fer esment de les dificultats amb què el Govern es pot trobar si ERC cau en la temptació de fer oposició a algunes mesures impopulars que calgui prendre.

En ple debat intern, segons van explicar a l'ARA fonts presents a la reunió, els dirigents democristians van començar a llegir missatges a Twitter i informacions que anunciaven l'acord, la qual cosa va causar malestar perquè encara quedaven punts per tancar. No veien clars aspectes socioeconòmics dels esborranys, sobretot alguns increments d'impostos -com successions-, i demanaven més ajuts a les famílies. La direcció d'Unió va votar per àmplia majoria a favor del pacte amb ERC. Després, el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va reunir-se amb el secretari general de la Presidència, Francesc Homs, per polir serrells "socials". "Mentre no estigui tot tancat, no hi ha res tancat", alertaven fonts democristianes.

La desesperació de CiU per quadrar els comptes de l'any vinent havia facilitat l'acord amb ERC per establir nous tributs. Els republicans agraeixen el paper del conseller Andreu Mas-Colell, que voldrien que es mantingués a Economia. A partir d'ara, la feina serà pactar els pressupostos del 2013. I quan això estigui fet, el Govern haurà de consultar ERC qualsevol nou reajust o privatització que prepari.

stats