L’estiu dels catalans: més viatges, estades més curtes

Les previsions del sector turístic apunten al lleuger creixement dels viatges de mitjana i llarga distància entre els catalans i la recuperació del turisme de proximitat

L’estiu dels catalans: més viatges, estades més curtes
Marc Toro
24/06/2014
5 min

Barcelona“Amb la crisi, la gent va reduir el pressupost de vacances o no en va fer, però això s’està recuperant”. El president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), Martí Sarrate, assegura que algunes famílies catalanes que l’estiu passat van fer unes vacances econòmiques i de proximitat, optaran aquest any per fer viatges de mitjana distància i, fins i tot, de llarga distància. Una decisió que, segons explica, no es deu tant a una millora de la situació econòmica com a la pèrdua de la por a quedar-se sense feina. Aquesta, però, no és l’única explicació. A diferència d’altres anys, molta gent ha optat per planificar amb antelació els viatges de l’estiu, cosa que ha disparat entre un 15% i 20% el nombre de reserves anticipades a les agències. Els operadors també han llançat més ofertes i paquets integrats per estimular el consum.

Jordi Ficapal, director de l’Observatori de Turisme de la Universitat Rovira i Virgili (URV), coincideix amb aquest diagnòstic, però afegeix que la lleugera recuperació del turisme també està relacionada amb l’auge del consum col·laboratiu, de gran èxit entre els “joves que busquen una experiència a l’estranger low cost i amb molt contacte local”. I encara afegeix una altra causa, com la tendència de la població a fragmentar més les vacances al llarg de l’any: “Viatgem més amb estades més curtes i després ho combinem amb escapades al territori”.

La tendència fins al mes de maig indica, precisament, que enguany també creixeran les estades de proximitat. Ho remarca Juan Antonio Duro, catedràtic d’economia de la Universitat Ramon Llull (URL), que insisteix, però, que les famílies seguiran controlant el seu pressupost.

TURISME INTERIOR

Més estades a la costa i augment del turisme rural

Si les previsions es compleixen, la recuperació del turisme interior, que acumula cinc anys d’estancament, serà una de les grans notícies d’aquesta temporada. Les vacances de sol i platja es mantindran com una de les principals preferències dels catalans de cara a l’estiu, tal com expliquen des de l’ACAVE i confirmen les previsions del sector hoteler de la Costa Brava i la Costa Daurada. Un fet que Martí Sarrate creu que té a veure amb l’“oferta interesantíssima” dels agents que operen al Litoral. “A Catalunya sempre serem del turisme de platja”, afirma Ficapal.

Però el que segurament es notarà més aquest any serà l’increment del turisme rural. “El que fins ara era una bon recurs per al cap de setmana o els ponts generarà una forta demanda aquest estiu”, pronostica el professor de la URV, que destaca l’èxit de les propostes com l’enoturisme i l’oleoturisme. De fet, cases rurals de tot el país van fregar la plena ocupació el pont de Sant Joan.

ILLES BALEARS

Es manté com un dels destins preferits

“Les Illes són fonamentals”. El president de l’ACAVE recorda que les Balears són el destí clàssic de les vacances de molts catalans, i aquest estiu no serà una excepció. Ho afavoreix la bona connexió amb Catalunya, per aire i per mar, i la gran varietat d’ofertes i preus ajustats a tot tipus de famílies. “És una possibilitat de destí de proximitat diferent i els costos de transport són molt atractius”, corrobora Duro, que, irònicament, assegura que els catalans “envairan” aquest any les Balears. Tot i que Menorca i Eivissa són les que acostumen a tenir més èxit entre els visitants del Principat, els últims anys ha crescut la demanda turística a Formentera.

Els viatges a la resta de l’Estat, en canvi, no es preveu que siguin la preferència principal aquesta temporada, a excepció del turisme cultural al nord de l’Estat o Andalusia i les estades a les Illes Canàries, que mantenen una alta demanda.

CREUERS

Un producte turístic que continua creixent

El boom dels creuers sembla que no té aturador i aquest any tornarà a ser un dels productes més venuts a Catalunya, segons les dades de l’ACAVE. El port de Barcelona n’és una referència. De fet, ja ha anunciat la construcció de la vuitena terminal de creuers -que se suma a la que el grup privat Carnival preveu enllestir el 2016-, cosa que permetrà l’arribada a la capital catalana de més operadors amb més capacitat. L’èxit dels creuers, explica Sarrate, es deu als “preus competitius per a tot tipus de consumidors” que ofereixen les companyies creueristes. La intensificació de la publicitat i les ofertes dels operadors, juntament al boca-orella, han contribuït a socialitzar un producte que fa uns anys estava considerat de luxe. És la reflexió que fan la majoria dels experts consultats, que també destaquen el fet que es tracti d’un producte integrat que inclou tant el transport com l’allotjament. “És una bona manera de visitar diversos països amb un hotel flotant”, argumenta Sarrate.

EUROPA

Destins més exòtics i amb experiències a la natura

Els catalans viatjaran més, però no hi haurà grans novetats pel que fa a les destinacions europees. Les tradicionals capitals del continent -com Londres, París, Berlín i Roma- estraran un cop més entre les opcions preferides per a les vacances d’estiu, juntament amb les rutes per Alemanya, Àustria i el sud de França. “El tren d’alta velocitat per anar a París ha ajudat molt a desenvolupar productes que no tenien sortida”, argumenta Sarrate. Però per sobre de tot, l’ACAVE destaca el creixement, un any més, dels viatges a Croàcia i Islàndia, dos països ben connectats amb Catalunya i que últimament han intensificat les campanyes de promoció turística.

“Cada vegada triomfen més les destinacions exòtiques a extrems d’Europa”, afirma Ficapal, que inclou Finlàndia a la llista. Duro subratlla l’èxit dels viatges que ofereixen experiències a la natura i creu que Islàndia podria ser una “de les grans sorpreses de la temporada”.

LLARGA DISTÀNCIA

Viatges als Estats Units, l’Amèrica Central i Àsia

Les agències de viatges indiquen que aquest estiu, a diferència de l’anterior, hi haurà un creixement dels viatges de llarga distància des de Catalunya. Els Estats Units, i també el Canadà, continuen sent dos dels destins més atractius, gràcies als vols directes que operen moltes companyies i el fet que l’euro continuï més fort que el dòlar, explica l’ACAVE. Les estades al Carib, Mèxic, Costa Rica o el Brasil -que compta amb l’efecte Mundial- també es preveu que creixin aquest any, juntament amb els viatges a països asiàtics. Entre aquests, Sarrate destaca l’èxit dels tours per Tailàndia, tot i els episodis de conflicte que ha viscut últimament. “Intentem posar seny. No hi enviaríem a ningú si la situació fos perillosa”.

Segueix caient, en canvi, la demanda als països del nord d’Àfrica, que encara pateixen els efectes de la Primavera Àrab, com Tunísia i especialment Egipte. “Li costarà recuperar-se”, preveu Sarrate.

stats