CORRUPCIÓ CAS NÓOS

L'entorn de Cristina ja la considera salvada

La declaració de la filla del rei no canviarà res d'un procés judicial que és a la recta final

i Enric Borràs
10/02/2014
4 min

PalmaL'entorn de la duquessa de Palma, amb la declaració de dissabte, ja la veu salvada del cas Nóos. La Corona espanyola transmet que ja poden respirar tranquils ara que han demostrat que són capaços d'enviar una filla del rei a respondre davant d'un jutge com si fos una ciutadana qualsevol. Això hauria d'aturar un escàndol de corrupció que ha esquitxat la casa reial fent-los passar per un viacrucis d'una manera que no s'haurien imaginat mai. Però el preu de la tranquil·litat ha estat deixar sol i a mercè del jutge José Castro el gendre del rei, Iñaki Urdangarin.

Els advocats de la infanta Cristina van sortir complaguts de la declaració feta als jutjats de Palma. "Ha estat una satisfacció poder dir que la justícia funciona, que tots som iguals davant la llei, i la infanta ho ha demostrat", va dir llavors Miquel Roca. L'advocat, pare de la Constitució i amic del rei d'Espanya, es mostrava molt segur i afirmava que la duquessa de Palma havia demostrat que és "innocent".

Les declaracions de Roca demostren que, des del seu punt de vista, el de Cristina de Borbó i el de la Corona, el tràngol ja ha passat. Les més de sis hores dins dels jutjats, el somriure radiant de la infanta en entrar-hi i en sortir-ne, les dotze passes a la rampa dels jutjats i els centenars de respostes evasives haurien de servir per sortir del pas i resoldre el problema que els havia causat un jutge massa insistent. Com a mínim, això és el que pensen i el que demostren amb la seva actitud.

Ara esperaran. No es preveu que els advocats de la infanta ni el fiscal Pedro Horrach demanin al jutge oficialment que arxivi la imputació de la segona filla del rei. Però no ho faran perquè esperen que ho faci el jutge Castro pel seu compte quan tanqui la instrucció del cas. Ho va deixar anar l'altre advocat de la infanta, Jesús Silva, quan va dir dissabte, en l'aturada per dinar, que esperaven que el jutge arxivés la causa contra la seva clienta. A la tarda insistia a vendre l'èxit. "No es podia declarar millor -va dir-, perquè ha estat una declaració en què hi ha hagut de tot, hi ha hagut emoció, sentiment, sinceritat, duresa, contundència..., ha estat una declaració molt sincera, molt lleial".

La imatge pública, element clau

Silva parlava de sentiments, perquè aquest és el joc de la Corona: apel·lar a les emocions del poble a favor de la infanta i de la monarquia en una partida que no es juga tant als tribunals com en el terreny de la imatge pública. La declaració de dissabte s'havia preparat durant setmanes, i no només per les respostes, sinó també per l'escenografia. No es va deixar cap detall per perfilar i no és casual que la segona filla del rei no baixés tota la rampa a peu, com havia fet Urdangarin, ni anés amb cotxe fins just a la porta. Va demostrar que era més que el seu marit baixant la major part de la rampa amb vehicle i aturant-se a la distància justa perquè les càmeres la retratessin entrant somrient, amable i serena. Va fer dotze passes necessàries per poder dir que hi havia accedit a peu. Estava tot planificat a fons.

I és que des de la Corona calculen que el seu principal problema és d'imatge, no de tribunals. Amb tot, des de la casa reial es veuen més segurs ara que fan veure que Urdangarin no és membre de la família, com si no hagués participat mai en els actes oficials, per molt que ara els tingui vetats. Però la imatge de la monarquia ha quedat tocada, com demostren les mesures per intentar provar que és transparent. L'anunci d'assignar, per primer cop, un sou fix anual a la reina Sofia i un altre a la princesa Letícia es va fer dilluns abans de l'interrogatori de la infanta. Tot ben calculat, just abans que la segona filla de Joan Carles I declarés per blanqueig de diners i per delicte fiscal.

Més de 400 respostes evasives

Els centenars de respostes evasives de la infanta a les més de 400 preguntes del jutge José Castro no han aportat informació nova al cas Nóos. Amb la declaració, Cristina de Borbó ha aconseguit deixar el seu marit encara més sol davant del procés, però no ha dit res amb substància penal. Tampoc no s'ha autoinculpat i per això el seu entorn considera que n'ha sortit airosa.

Això farà difícil que, des d'un punt de vista judicial, canviï res d'una instrucció que ja és a la recta final. Encara queda que l'expresident valencià Francisco Camps respongui, per escrit, a les preguntes que els advocats i el fiscal li vulguin fer arran de la seva primera declaració, que ja va fer també per escrit. Però a banda d'aquest tràmit ja en queden ben pocs i s'espera que en qüestió de setmanes o pocs mesos el jutge demani els escrits finals a les parts i tanqui la instrucció del cas per deixar pas al judici oral.

La qüestió serà saber si Castro manté la infanta en el punt de mira judicial i l'acaba acusant amb el fiscal en contra i, previsiblement, l'impuls tan sols de les acusacions populars. Sí que podria acabar havent d'anar a judici, però continuaria tenint el fiscal a favor seu. És evident que des de la casa reial espanyola esperen que això no passi. La seguretat que mostren indica que preveuen que el jutge ho deixarà estar.

Encara que, després de suspendre la primera citació de la infanta com a encausada, l'Audiència de Palma tan sols va deixar oberta la via d'investigar-la per delictes fiscals i de blanqueig, dissabte el jutge va anar molt més enllà. Castro havia citat Cristina de Borbó amb l'argument dels delictes fiscals i de blanqueig, però sobretot la va interrogar sobre tot el que tenia a veure amb l'Instituto Nóos i la trama que el va envoltar. Per què hi havia entrat, què en sabia, què hi feia... El jutge va abordar-la per la causa general perquè, com és evident, no creu que sigui possible que no sabés res de les activitats il·lícites del seu marit. Amb un jutge que ha demostrat ser prou tossut per arribar fins on ho ha fet, ni la infanta ni la casa reial haurien de donar res per fet, si no volen sorpreses.

stats