L’Estat acapara l’increment de la recaptació a Catalunya
Els catalans van pagar 584 milions més en impostos el 2013, però el govern espanyol només en va retornar 20 més a la Generalitat
BarcelonaL’esmena a la totalitat que fins ara s’ha fet el PP a l’apartat sobre fiscalitat del programa amb què va guanyar les eleccions el 2011 ha servit perquè l’Estat protagonitzés el 2013 la quarta recaptació tributària més gran de la seva història. L’augment de la pressió fiscal aprovat pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va permetre que la xifra de recursos ingressats a través d’impostos cresqués l’any passat un 0,2%. Ara bé, l’increment no va ser homogeni a tot l’Estat: mentre que Catalunya i Madrid van liderar l’augment de la recaptació, en comunitats com el País Valencià i Andalusia els ingressos tributaris van caure.
Tanmateix, el bon funcionament de la recaptació catalana no va servir perquè les arques de la Generalitat se’n beneficiessin al mateix nivell. L’Agència Tributària espanyola, segons els seus propis informes, va recaptar a Catalunya 34.094 milions el 2013, 584 milions més que un any abans. Un creixement, per tant, de l’1,7%, molt superior al de la mitjana de comunitats -de fet, el 20,7% del total de tributs es van pagar a Catalunya, tot i tenir el 15,8% de la població espanyola-. Malgrat l’augment de la recaptació, la Generalitat només va incrementar en 20 milions els seus recursos provinents de la participació en els impostos estatals i pel model de finançament el 2013 respecte a l’any anterior, segons les dades d’execució pressupostària publicades pel ministeri d’Hisenda.
Vist des d’un altre punt de vista, això significa que l’any passat els catalans van pagar 18.616 milions en impostos que no van retornar a la Generalitat, sinó que va gestionar directament el govern espanyol. El 2012 aquesta quantitat havia estat de 18.051 milions, cosa que suposa un increment de 564 milions en tan sols un any. Ara bé, aquesta no es pot considerar la xifra del dèficit fiscal català del 2013. La dada no inclou els pagaments a la Seguretat Social, les prestacions d’atur o jubilació cobrades pels catalans ni tampoc té en compte que part dels tributs gestionats per l’Estat retornen en forma d’inversions, entre altres aspectes. Ara bé, la xifra sí que explica part d’aquest dèficit fiscal. En tot cas, les dades sí que evidencien una clara reducció de l’autonomia financera de la Generalitat, ja que l’any passat va gestionar un percentatge inferior que el 2012 dels impostos pagats pels catalans.
Són xifres coherents amb l’informe que fa un mes va enviar el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, a Cristóbal Montoro, en el qual valorava el sistema de finançament vigent. El document apuntava que, tot i que els recursos estatals van augmentar del 2010 al 2012 un 22%, els de les comunitats autònomes només ho van fer en un 8%.
La distorsió entre el que es recapta a Catalunya i el que gestiona la Generalitat no és únicament atribuïble a una decisió política del govern central, ja que els ingressos pel model de finançament estan subjectes a la liquidació dels pressupostos de dos anys abans. Per tant, quan el 2011 es van fer unes previsions de recaptació massa optimistes, el 2013 es van haver de restar transferències per compensar les bestretes que s’havien pagat. Aquest és precisament un altre dels errors que Mas-Colell criticava de l’actual sistema de finançament.
En tot cas, la Generalitat va buscar la manera d’incrementar els recursos per una altra banda, la dels impostos que són de la seva competència. Tot i que aquests tributs propis i cedits representen un percentatge petit del total, l’augment de la recaptació va ser destacable en alguns casos. Per exemple, els ingressos per l’impost del patrimoni van créixer el 2013 en 258 milions per l’augment impositiu que es va aplicar. Així mateix, la taxa turística va reportar 35 milions més.
En total, entre tributs propis, participació en impostos estatals i diners provinents del fons de suficiència, el Govern va gestionar l’any passat 17.692 milions de recaptació tributària, un 1,2% més que el 2012.
Recaptació rècord a l’Estat
Fa una setmana el govern espanyol va presentar les dades de recaptació d’impostos del 2013, que van generar una certa decepció perquè només van augmentar un 0,2% respecte a l’any anterior. De tota manera, els 168.847 milions que els ciutadans van pagar l’any passat van suposar la quarta millor recaptació per impostos en tota la història d’Espanya. Només es van obtenir uns ingressos més elevats en els anys 2006, 2007 i 2008, just abans que el boom econòmic i la bombolla immobiliària estiguessin a punt d’acabar-se.
Ara bé, d’entre els tres grans impostos (per aquest ordre, IRPF, IVA i societats) només un va recaptar més que l’any anterior. Va ser l’IVA, que va generar 51.900 milions d’ingressos, un 3% més, segurament perquè encara durava l’efecte de la pujada aprovada a mitjans del 2012. Ara bé, la recaptació d’IRPF va baixar un 1% (69.900 milions) i la de l’impost de societats va caure un 7% (19.900 milions).