L’ANC i Òmnium insten Mas a posar les urnes el 9-N

Reclamen als partits que siguin dignes de qui els vota

R.t / O.m.
12/09/2014
3 min

BarcelonaDes del bell mig del vèrtex de la V que va omplir els carrers de Barcelona, els organitzadors de la manifestació van voler llançar un missatge clar a les institucions del país i molt especialment al president de la Generalitat, Artur Mas: el 9-N calen urnes al carrer perquè els catalans votin el futur polític del país. “Som un poble, estem junts aquí, convoquem la consulta. Govern, Parlament, president: posin les urnes”, va exclamar la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell. En la seva tercera Diada consecutiva com a portaveu dels manifestants, Forcadell va considerar que els catalans han anat massa lluny per poder fer marxa enrere. “Els polítics han de ser dignes de qui els ha votat”, va considerar la dirigent independentista. La seva homòloga d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, es va expressar en termes molt similars.

Aquesta insistència a posar les urnes malgrat el més que possible veto del Tribunal Constitucional (TC) és especialment rellevant en un moment en què el pla B del 9-N ja és en tots els debats polítics que es desenvolupen en privat. La societat civil, protagonista de les quatre grans mobilitzacions dels últims anys -la manifestació del 2010 contra la retallada de l’Estatut i les tres Diades a partir del 2012-, sosté que ja s’ha fet massa camí per ara renunciar a la consulta. “La veu del poble està per sobre del que opinin uns jutges del Constitucional”, va indicar Casals. Aquesta setmana el president d’ERC, Oriol Junqueras, va defensar la “desobediència civil” com a via per mantenir el 9-N malgrat la negativa de l’Estat.

Unitat i valentia

“El Parlament va aprovar una declaració de sobirania. Apliquem-la!”, va exclamar Casals, la presidenta d’Òmnium, que ha conduït l’entitat -fundada durant el franquisme- cap a un sobiranisme desacomplexat. Casals va emetre un vot de confiança en la classe política catalana, però al mateix temps li va llançar un avís: “Si ells no ens fallen, nosaltres no els fallarem”. “Catalunya ha deixat de ser un poble que recorda derrotes militars per ser una societat que construeix una victòria de manera pacífica”, va defensar des de l’escenari, poblat d’urnes, que presidia la manifestació a les Glòries.

Un cop acabat l’acte, Casals, Forcadell i Josep Maria Vila d’Abadal -president de l’Associació de Municipis per la Independència, que va assegurar el suport dels pobles catalans a la llei de consultes que s’aprovarà al Parlament el 19 de setembre i al decret de convocatòria que firmarà Mas- van sortir rabent cap al Palau de la Generalitat per reunir-se amb el president i amb la vicepresidenta Joana Ortega (Unió). Allà li van traslladar, segons van explicar tots tres en roda de premsa, que la mobilització d’ahir ha de servir per enfortir el 9-N.

Forcadell va aprofitar el seu discurs a les Glòries per demanar unitat als partits i per insistir-los que han de ser dignes de qui els ha donat el mandat democràtic d’aconseguir fer realitat el 9-N. “Votarem per dignitat, perquè som ciutadans, no súbdits, ho devem als avantpassats, per tots els que han lluitat i no hi són i per deixar un país més lliure a les generacions futures. Per això, a la consulta hi votarem independència”, va defensar la presidenta de l’Assemblea, que els dies previs a la manifestació havia defensat que era la Diada “definitiva”.

Què farà ara la societat civil? Quin serà el seu paper camí de la consulta? Ahir van deixar clar que la seva demanda explícita és que Catalunya expressi a les urnes el seu parer sobre el futur polític del país, digui el que digui el govern espanyol i digui el que digui el TC. L’èxit organitzatiu i de mobilització els manté com a actors clau d’un procés que enfila la fase decisiva.

stats