Carmen Sanz: “A Espanya, tenir fills és un delicte: el gran problema són els horaris”
MadridVa tenir el primer fill amb només 20 anys i el segon amb 25, quan a l’empresa on treballava ja tenia 300 persones al seu càrrec. Llavors va demanar una condició: poder organitzar-se ella el temps. I al cap de poc la van ascendir. Carmen Sanz Chacón és actualment presidenta de Mujer y Empresa, però també ha sigut presidenta de l’Associació de Dones Directives i Empresàries de Madrid (AMMDE) i de la Federació Espanyola de Dones Directives (Fedepe). Ara treballa de psicòloga clínica experta en superdotació. Va ser directiva de Telefónica.
¿Baixa la productivitat d’una empresa quan una dona és mare?
No és cert que les dones acabin estant més temps de baixa. Per lesions jugant a futbol o esquiant els homes joves de la meva empresa sumaven més temps de baixa. D’altra banda, tenir fills ens obliga a ser més pràctiques: aprofitem més el temps perquè som capaces de fer mil coses alhora. No acceptarem una reunió de cinc hores, dinars que s’allarguen fins a les 18 h o bé negocis a les 20 h amb una copa al bar. Els homes no tenen pressa per arribar a casa.
Per què ens esgarrifen declaracions com les de Mónica de Oriol si acaben sent la realitat?
Som companyes, però no pot dir això. El gran problema en aquest país és de mentalitat i d’horaris. A Espanya, tenir fills es considera un delicte. Hem perdut la consciència social i, en lloc de condemnar un empresari per acomiadar una dona embarassada, castiguem les dones per tenir fills.
Què proposa?
Que l’Estat assumeixi el cost social de l’embaràs, com la Sanitat. Ens hi juguem el futur com a país; si no, no tindrem noves generacions.