Bustos torna per no haver de dimitir
La llei no preveu la cessió temporal de l'alcaldia per als imputats per corrupció
Sabadell"Que què em sembla el retorn de Bustos a l'alcaldia? Però si mai ha acabat de marxar!", explica un funcionari de l'Ajuntament de Sabadell. Manuel Bustos es va reincorporar ahir formalment a l'alcaldia de la ciutat, però en els últims dos mesos, en què teòricament estava apartat de la primera fila per la seva imputació en nou de les 31 peces del cas Mercuri, de corrupció urbanística, ha anat gairebé cada dia al consistori al·legant que no havia cedit totes les competències. I s'ha reincorporat no tant perquè consideri demostrada la seva innocència com per la dificultat de signar un altre decret que li permetés estar més temps apartat del càrrec sense necessitat de dimitir. Sigui com sigui, amb la "consciència tranquil·la" i l'aval del primer secretari del PSC, Pere Navarro, ahir entrava per la porta gran de l'Ajuntament amb el fantasma d'una moció de censura a l'esquena i una ciutat que clama per deixar d'estar en el punt de mira de la corrupció.
"Bustos ha tornat" era una de les frases que més es xiuxiuejaven ahir a la plaça Sant Roc i a les converses de cafè dels establiments del voltant. Quan es va veure esquitxat pel cas Mercuri, Bustos va modelar una fórmula per no haver de renunciar al càrrec mentre prosseguia la investigació i no s'aixecava el secret de sumari. Va signar un decret per cedir l'alcaldia temporalment a l'aleshores tercer tinent d'alcalde, Joan Carles Sánchez. Però el cert és que la llei només preveu la possibilitat de cedir l'alcaldia temporalment al primer tinent i per un seguit de casos: vacant, absència o malaltia. Però no hi figura la imputació per corrupció. És per aquest motiu que l'oposició de Sabadell va presentar un recurs al decret i Bustos es va veure obligat a canviar-lo fa poc més d'una setmana. Llavors, amb l'aval del secretari municipal, va nomenar Sánchez primer tinent d'alcalde -ho era Joan Manau, també imputat- i es va acollir a una separació del càrrec per "motius personals" que era vigent fins dimecres passat. "Ara hauria tingut una gran dificultat legal per fer cap altre decret. O tornava o havia de dimitir", expliquen fonts de l'oposició, que creuen que "s'ho ha fet a mida".
El dirigent socialista sap que es reincorpora en un ambient ciutadà hostil en el qual el miren de reüll. Per això ahir va tornar a subratllar la seva desvinculació del cas Mercuri de viva veu i també per escrit en una carta a tots els treballadors i regidors del consistori. "En aquest temps hem pogut conèixer part del sumari i la interlocutòria del jutge del passat 22 de gener, que va deixar clar que ni jo ni cap dels electes i treballadors municipals imputats ho estem per corrupció urbanística ni per cobrament de comissions", va afirmar. A més, afegia que la resta de qüestions per les quals estan imputats es podran resoldre "aportant les proves que deixen clar que no s'ha comès cap fet delictiu i que són fruit de converses telefòniques mal interpretades", i que per això mateix ha sol·licitat ampliar la seva declaració davant del jutge. A Sabadell, hi ha qui creu cegament en la seva paraula, però també hi ha qui alerta que el seu clam d'innocència per terra, mar i aire és una estratègia més de l'anomenat estil Bustos , basat en el "populisme i la relació clientelar", segons els seus detractors.
"Hi ha molta expectativa amb el seu retorn", explica una treballadora municipal. De fet, el sindicalista de CCOO -majoritari al consistori- i president de la junta de personal, Enric Quílez, assegura que l'ambient a l'Ajuntament és "d'expectació, de crítica i de demanda de justícia", però també de certa incomprensió de per què la presumpta trama no va sortir a la llum abans.
Privilegis a funcionaris imputats
"Per a la plantilla municipal no va ser cap sorpresa quan es va fer públic el cas", admet Quílez, que fa anys que denuncia contractacions irregulars a l'Ajuntament -un grapat important al gabinet d'alcaldia- i privatitzacions de serveis que donen beneficis, com el cementiri. A més, CCOO assegura que l'índex de problemes de mòbing i assetjament a l'Ajuntament és "alt" i que hi ha una "manca de valors democràtics" important. Posa com a exemple el "privilegi" amb el qual han estat tractats els treballadors de l'Ajuntament imputats al cas Mercuri, ja que ni se'ls ha apartat del càrrec ni se'ls ha obert un expedient, com sí que s'ha fet amb funcionaris anteriorment imputats per un cas d'aquest tipus.
Quan fa 14 anys Bustos va rellevar Antoni Farrés va fer posar una elegant catifa a l'escala de l'entrada de l'Ajuntament. Per alguns veterans funcionaris, aquest gest va ser un canvi de paradigma. "Va crear una xarxa de vassalls al seu voltant", explica una treballadora municipal. Des d'aleshores, afegeix un altre funcionari, l'Ajuntament funciona de manera "vertical" i hi ha departaments que amb prou feines veuen els regidors de l'àrea. "Es premia la fidelitat per sobre de la competència", lamenten, mentre que hi ha qui acusa Bustos de confondre "partit i institució".
Polític "hiperactiu" i "servicial"
Però Bustos té tants detractors com partidaris i hi ha una part del funcionariat municipal que defensa tant la seva gestió com la innocència. "Ja ha passat l'ensurt i estem tranquils sabent que té les mans netes i que no té cap relació amb el cobrament de comissions", afirma un treballador municipal, que afegeix que Bustos és un polític "hiperactiu" que ha fet "coses espectaculars" per Sabadell. L'atenció a les demandes de la ciutadania, la seva capacitat "per no cometre injustícies" i el seu caràcter servicial són algunes de les virtuts que destaquen els treballadors pròxims a l'alcalde. A més, confiant en la versió del mateix Bustos, accepten que per aconseguir coses per a la ciutat segur que són "necessàries converses telefòniques pujades de to o tripijocs verbals".
Malgrat tot, el funcionariat ha seguit gestionant l'Ajuntament amb un cert clima de normalitat i és de portes enfora del consistori on més es palpa la polarització. "Em sembla molt bé que torni si no es demostra que és culpable. Els ciutadans estem molt contents amb Bustos", diu una veïna d'uns 35 anys. "És molt fàcil carregar les tintes contra algú sense proves, i se li pot fer molt de mal. S'ha de deixar fer la seva feina a la justícia", lamenta un senyor de mitjana edat. Però hi ha qui demana a Bustos que, davant la crispació social generalitzada, faci un gest a favor d'una ciutat que portarà durant molt de temps l'etiqueta del Mercuri a sobre: "No està capacitat per tornar. Volem una ciutat neta de corrupció".