ENTREVISTA

Albert Rivera: "Espanya i el sistema fan aigües"

Fugida: "El procés independentista, en bona mesura, es justifica pel fet que Espanya no funciona, però Catalunya tampoc funciona". Monarquia: "Si tenim un príncep preparat i format, auster i transparent, els espanyols direm que endavant"

Mònica Terribas
02/02/2013
4 min

Després de l'èxit electoral que li permet tenir grup propi al Parlament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, agafa la bandera de l'anticorrupció i presenta el seu partit com l'únic que està lliure de sospita.

Fem un exercici de transparència. ¿De quants diners disposa C's per afrontar el 2013?

Entorn dels 700.000 euros.

Quin percentatge d'aquesta quantitat són donacions?

Molt poc, menys d'un 5%, vivim sobretot dels militants. És fals que els partits estiguin insuficientment finançats. Es poden fer campanyes electorals amb pocs diners aprofitant les noves tecnologies, i nosaltres en som un exemple.

¿En l'última campanya del 25-N quants diners van invertir?

Al voltant de 300.000 euros.

¿Des del 25-N fins ara, han incrementat la militància?

Hem crescut uns 300 militants. Ara en tenim prop de 3.000, i 20.000 simpatitzants.

Què li demana a Mariano Rajoy?

Si no dóna explicacions convincents, dimissions i responsabilitats polítiques.

En què consistirien?

Si és cert que el partit que governa Espanya s'ha finançat il·legalment i que els seus dirigents s'han enriquit personalment, jo crec que s'ha de fer neteja caigui qui caigui. I si és el president d'Espanya, també.

¿Si es fan eleccions anticipades, C's es plantejaria anar en coalició amb UPyD?

Nosaltres ja ho hem plantejat dues vegades. Rosa Díez ho va desestimar i, fins i tot, C's no es va presentar a Barcelona. En aquest cas ho hauríem de valorar, però no ho descartem.

¿El projecte de l'Estat continuaria sent vàlid per a Catalunya amb tot el que estem veient?

El problema d'Espanya és que Catalunya i els governs de la Generalitat encapçalen o estan com a mínim al mateix nivell de corrupció i de degradació democràtica que té el govern espanyol.

No estem veient les mateixes coses publicades dels uns i dels altres...

Hi ha el cas Pallerols, el cas Palau, Jaume Camps o el secretari de finances de CDC també imputat, la seu embargada... Tots estem percebent que hi ha un final d'etapa. Els partits no s'han obert a un sistema democràtic més avançat. Espanya ho està pagant i crec que el procés independentista, en bona mesura, es justifica pel fet que Espanya no funciona, però aquest argument té una esmena, i és que Catalunya tampoc funciona. Tot Espanya i el sistema democràtic en conjunt fan aigües.

Quan Cospedal va negar que hi hagués una caixa B al PP, la va creure?

No. M'agradaria creure-la, però crec que la crisi va més enllà del PP, és una crisi del sistema. El senyor Pío García-Escudero m'ha semblat molt més creïble. Quan el PP diu que auditarà els comptes, està jugant amb un argument d'adolescents.

Vostès estaven en fals davant del Tribunal de Comptes perquè van presentar tard els resultats del 2010...

Se'ns va canviar la legislació i vam fer el 2010 i el 2011 junts. No és el mateix no presentar-los que arribar tard per un canvi legislatiu.

¿Una persona imputada ha d'abandonar immediatament el càrrec que està ocupant?

Hem d'arribar a un acord sobre en quin moment processal d'un judici una persona imputada per corrupció política ha d'abandonar el càrrec. En qualsevol cas, el que no és admissible és que dins de les llistes electorals, dins dels càrrecs públics, hi hagi aquesta sospita.

Sempre reivindica la limitació de temps en els càrrecs. ¿Vostè ja pensa en qui el substituirà al capdavant de Ciutadans la pròxima legislatura?

Ciutadans proposa que l'executiu, els consellers, ministres, presidents... estiguin 8 anys als càrrecs, perquè no es creïn xarxes de clientelismes del poder. Jo ho tinc claríssim, vinc del món professional i de l'empresa privada i hi tornaré. I amb 33 anys penso que aquí s'hi ha d'estar poc temps i intensament. A més, la vida pública desgasta molt. Però no em plantejo, amb 33 anys i amb 6 que en fa que sóc al Parlament, deixar la política de moment.

Sovint cita el sistema britànic com un exemple. ¿No enveja que Escòcia i la Gran Bretanya s'hagin posat d'acord a plantejar el referèndum?

Envejo democràticament com han plantejat el debat. No sóc defensor que es faci un referèndum, però sí que dic que si s'hagués de fer s'hauria de fer així. Per això no em va agradar el que va passar al Parlament, perquè aquest mètode no és l'escocès o el del Quebec. Allà respecten molt la Constitució i aquí poc.

Però aquest debat s'ha de tenir amb el govern espanyol...

És que a les Corts espanyoles tenim grups parlamentaris independentistes que legítimament poden plantejar-ho, i amb això jo hi estaré d'acord. Aquest debat seria innegable. I la sobirania recau en les Corts.

Això és indiscutible?

Sí.

¿Això vol dir que la Constitució és intocable?

No, la Constitució té molts articles. El primer, que no és casualitat, diu que la sobirania resideix en el conjunt de ciutadans espanyols. Aquest em sembla que no l'hem de canviar. Obrir el debat perjudica l'estabilitat política i econòmica de Catalunya.

Com viu els impactes que estan sacsejant la monarquia?

No sóc monàrquic però sóc pragmàtic i penso que si tenim a Espanya un príncep preparat i format, auster i transparent, els espanyols direm que endavant.

¿Defensa la monarquia, doncs?

No m'he explicat prou bé, no l'estic defensant. Igual que tot el sistema s'està desfent, la monarquia, en aquest cas, també. La llei de transparència que està preparant el govern ha exclòs la monarquia, i jo crec que el príncep hauria de demanar que la casa reial hi fos. Seria un gest que molta gent agrairia.

¿Quin objectiu s'ha fixat per a aquesta legislatura?

M'agradaria trobar un pacte contra la corrupció nítid, amb propostes clares firmades per la majoria o tots els partits i que acabés en un pacte executiu, no en paper mullat.

stats