La mesquita (fantasma) de la Monumental
L’Ajuntament, el Grup Balañá i la conselleria d’Interior neguen que hi hagi cap projecte sobre la taula
BarcelonaQuin serà el futur de la Monumental? Ni l’Ajuntament de Barcelona, ni el Grup Balañá ni la conselleria d’Interior coneixien l’existència del projecte de construcció d’una mesquita per a l’antiga plaça de toros. Així ho van afirmar ahir, després que diversos mitjans avancessin el suposat projecte, amb inversió de Qatar, per a l’antic recinte taurí, amb un estratosfèric pressupost de 2.200 milions d’euros. La proposta consistiria a crear un centre de culte que tingués una capacitat per a unes 40.000 persones i un minaret de 300 metres d’alçada. El xeic Tamim bin Hamad al-Thani pagaria aquesta quantitat desorbitada perquè la Monumental fos l’oratori musulmà més gran d’Europa i perquè es convertís en el tercer més gran del món, després de La Meca i Medina.
Davant d’aquestes informacions, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar ahir que “no coneixia res” del projecte i va afirmar que era “la primera notícia” que en tenia. Trias va destacar que si arribés la proposta a l’Ajuntament l’estudiarien, però va recalcar que no ha arribat ni de manera “oficial, ni extraoficial”. L’alcalde va posar especial èmfasi en la xifra que s’havia posat sobre la taula a les informacions publicades, que va titllar d’“al·lucinant” i va recordar que equival al pressupost de l’Ajuntament. En la mateixa línia es va mostrar el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, que va assegurar a l’ARA que l’Ajuntament no ha rebut “cap” projecte sobre la construcció d’una mesquita a la Monumental. Vives va titllar de “fals” l’anunci del projecte i va insistir que “no hi ha res, ni de manera oficial ni oficiosa”. “Seria el primer interessat a saber-ho”, va afegir Vives. No obstant, Trias va reconèixer que és “lògic” que algun dia es construeixi una mesquita a la capital catalana, però va destacar que cal emprendre aquest projecte “des del seny i el sentit comú i amb la col·laboració de tothom”. El director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, també va defensar en una entrevista a BTV Notícies matí que “seria lògic” que a Barcelona hi hagués una gran mesquita, tot i que també va negar l’existència d’aquest projecte. “Una comunitat amb tants membres ha de tenir un lloc en condicions per poder pregar”, va raonar Vendrell.
El Grup Balañá, empresa propietària del recinte, també es va mostrar sorprès per la informació i va negar l’existència de cap negociació per la possible venda de la plaça. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, també va expressar ahir que no tenia “cap constància sobre cap negociació”. En declaracions a RAC1, va explicar que si es tractés d’un projecte “en ferm” ja farien arribar les seves opinions a l’Ajuntament de Barcelona.
Escepticisme a l’oposició
Les reaccions de l’oposició van ser immediates. El candidat del PSC a l’alcaldia, Jaume Collboni, no va secundar la proposta perquè defensa que l’Ajuntament “recuperi” la plaça amb la finalitat que sigui un espai “social o cultural”. El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, va considerar que el projecte “no és idoni” perquè els seus promotors “defensen uns principis contraris a les normes de convivència”. La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va afegir que “els tribunals donaran la raó a la llibertat i la Monumental no serà una mesquita sinó una plaça de toros”.
El president del grup municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, va afirmar que prefereix que el recinte aculli “equipaments per al barri”, tot i que els ecosocialistes no s’hi oposen d’entrada. El president d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, va assegurar que “fa la sensació que es tracta d’una operació de globus sonda per recuperar el debat sobre les curses de braus”. També es va pronunciar el president de Ciutadans, Albert Rivera, que va dubtar de si “el millor lloc per crear centres religiosos és en plena Gran Via”.