TRIBUNALS
Societat 05/04/2013

Un exassessor de Recoder, a la presó per tràfic d'haixix

Joan Serra
2 min
Miquel Quintana va formar part del gabinet d'alcaldia de Sant Cugat del 2007 al 2010.

BarcelonaLa sentència emesa als jutjats de Ceuta es va notificar dimecres: tres anys i tres mesos de presó, i una multa de 30.000 euros. Miquel Quintana, que va ser militant de CDC fins al desembre del 2010 i membre del gabinet d'alcaldia de Lluís Recoder quan l'exconseller pilotava l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, va saber aquesta setmana que el viatge de negocis que va fer aquest desembre al Marroc havia acabat amb un veredicte de culpabilitat. El jutge el va condemnar per un delicte contra la salut pública per tràfic d'haixix. Ahir a la matinada Quintana va iniciar el trasllat des de la presó de Ceuta fins al centre penitenciari de Zuera (Saragossa), un periple que s'allargarà unes setmanes. La seva advocada, Mireia Balaguer, pendent de recórrer la sentència, intentarà que l'exmilitant de CDC sigui traslladat a una presó catalana.

La vida de Quintana, de 63 anys, es va congelar el 23 de desembre, el dia que en un control al moll de Ceuta -quan agafava el ferri per dirigir-se de tornada a Algesires- va ser detingut. Al cotxe amb què havia viatjat al Marroc la policia hi va trobar uns 20 quilos d'haixix amagats al dipòsit de benzina. Des d'aquell control policial, per a Quintana va començar un malson, resolt amb un judici ràpid que l'ha conduït a la presó. L'advocada manté que va ser víctima d'un engany per part dels seus acompanyants, les persones que li havien obert possibilitats de negoci al Marroc i que Quintana havia conegut gràcies als seus contactes a Sant Cugat. "En el judici no s'ha demostrat que ell sabia que la droga era al cotxe", diu Balaguer, que treballa en el recurs d'apel·lació.

L'entorn de Quintana argumenta que la proposta que va rebre per vendre materials de construcció al Marroc, aprofitant la seva experiència professional com a comercial en diverses empreses, va acabar sent una trampa. L'exmilitant de CDC coneixia dues persones d'origen magribí residents a Catalunya que li van oferir operacions vinculades al sector de la construcció. L'advocada admet que Quintana va accedir a fer el viatge el 17 de desembre amb cotxe perquè així podia transportar diverses mostres de materials. Segons la versió de l'entorn del santcugatenc, mentre ell visitava empreses, els seus acompanyants haurien aprofitat l'avinentesa per col·locar els paquets d'haixix al vehicle. "El van enganyar", subratlla l'advocada. Balaguer recorda que el seu client no té antecedents penals i que, d'ençà de la detenció, ha viscut "una situació angoixant". Els socis de Quintana -l'havien acompanyat una de les dues persones que havien planificat el viatge i el seu cosí- van tornar a casa sense càrrecs perquè anaven en un altre cotxe.

Crític amb la gestió del consistori

L'advocada exposa que l'empresonament ha provocat estupefacció a Sant Cugat i que la família ha rebut cartes de suport en les últimes setmanes. Quintana, que va arribar a ser membre de l'executiva comarcal de CDC del Vallès Occidental, va abandonar el partit per desavinences amb la formació. Del 2007 al 2010 va estar vinculat al gabinet d'alcaldia de Sant Cugat, quan l'alcalde era Lluís Recoder. El novembre del 2012 va impulsar el Grup Debat Polític, una associació crítica amb la gestió de l'Ajuntament.

stats