EDUCACIÓ

Recel entre els sindicats pel poder atorgat als directors d'escoles

Rigau proposa que puguin escollir el 50% de la plantilla

Recel entre els sindicats pel poder atorgat als directors d'escoles
Albert Solé
03/05/2013
2 min

Barcelona.La conselleria d'Ensenyament vol que els directors de les escoles i instituts puguin escollir fins a la meitat de la plantilla de professors segons els criteris del projecte educatiu del centre. I els sindicats s'hi oposen, d'entrada. Ahir va començar la negociació entre departament i sindicats del projecte de decret de plantilles i provisió de llocs docents de la LEC -un cop ja aprovats els dos primers, els decrets d'autonomia i de direccions dels centres públics- a la taula sectorial d'educació.

Va ser només una primera presa de contacte, en què el govern va presentar el projecte i els representants sindicals van expressar la posició inicial, que no va ser unitària però sí coincident en el recel per l'augment de poder dels directors dels centres i el temor que això suposi més arbitrarietat en les contractacions de professors. La negociació s'allargarà fins a mitjans de juny, i la conselleria vol aprovar el projecte cap al setembre i anar-lo aplicant progressivament.

"Fins ara només es valorava l'antiguitat, i ara s'hauran de demostrar altres mèrits", explicava ahir la consellera Irene Rigau, i puntualitzava: "Els nomenaments no seran mai a dit, sempre seran a partir de proposta pública, perquè el que es perfila són les places i no les persones". I és aquí on als sindicats els fa més por el projecte. "Si es volen valorar altres mèrits, com diu la consellera, en podem parlar, però no a través d'una entrevista amb el director", recorda Rosa Cañadell (USTEC-STCE) sobre un dels punts del projecte en relació al procés de selecció dels professors específics. Montse Ros (CCOO) posa l'accent en les "excessives" atribucions dels directors: "El departament ens ha comunicat les decisions als sindicats, però ara els directors no ho hauran de fer, i això no pot ser, tot poder ha de tenir un contrapoder". Roser Font (FETE-UGT) entén que hi hagi més places específiques, "però s'han d'adjudicar a través de concursos de mèrits públics".

Un percentatge "negociable"

La conselleria vol que els directors dels centres siguin en certa manera com caps de personal, i per això proposa que tinguin marge per escollir els seus professors fins al 50%. la UGT i CCOO, com la USTEC, no hi estan d'acord, però els dos primers estan disposats a negociar el percentatge, i creuen que el departament també ho està. La USTEC, però, s'hi oposa de ple per filosofia. "Un lloc de treball públic no pot dependre de la voluntat d'una persona, això no és l'empresa privada", diu Cañadell.

stats