Miquel Bezares: "Perseguir el català és l'únic objectiu cultural del Govern Balear"
El poeta i vicepresident de l'AELC per les Illes té moltes coses a dir aquests dies. Sap com va la política cultural balear i com a professor, sap què representarà la imposició del TIL. I com a poeta en català, sap que res no ajuda
Parlam avui amb Miquel Bezares (Llucmajor, 1968), no com el poeta que és, sinó com a vicepresident per les Illes Balears de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Assegura que mai no havia viscut una època tan nefasta com aquesta des que exerceix el càrrec, tampoc des que es dedica a la docència, primer com a professor d'institut i, de fa uns anys, a l'Escola d'Adults.
Com és la situació actual de l'AELC a Balears?
Des que el PP governa bona part de les institucions a les Illes Balears, l'AELC rep bufetades una darrere l'altra. El 2011, el Consell de Mallorca ens va espoliar una partida econòmica concedida i gastada. El govern va sortir de l'Institut Ramon Llull (IRL). Varen tancar l'Espai Mallorca, vital per a la promoció de la cultura de les Illes. I ara, l'Ajuntament de Palma ha comès un despropòsit amb els premis Ciutat de Palma literaris en fer-los bilingües. Aquesta gent ha fet i fa molta feina per massacrar-nos. Millor dit, no han fet altra feina. Perseguir el català és el seu únic objectiu. I els escriptors en llengua catalana ho passam magre.
Anem per parts. Bona part de les competències en cultura a Balears són dels consells. ¿Els governs de cada illa són interlocutors vàlids?
El que tradicionalment havia estat el nostre interlocutor més constant era el Consell de Mallorca, tot i mantenir relacions amb la resta de consells. Però des que hi ha l'actual equip de govern, el Consell de Mallorca ha desistit de les seves competències culturals, des del primer dia. La comunicació amb els responsables de la institució va arribar a un punt de cinisme tal que ja no s'ho paga fer cap esforç. Ens rebien, ens feien fer molta feina per presentar-los projectes, deien que ens volien ajudar i, tanmateix, res de res. Poden dir el que sigui, però no volen donar-nos suport.
Què en deis de l'actitud del Govern Balear?
El seu menyspreu a la cultura pròpia no té límits. Heu de tenir en compte que l'AELC és una associació que reuneix més de 1.200 professionals de les Illes, Catalunya i el País Valencià. Al País Valencià ja fa temps que la situació és catastròfica. Ara, a Balears, vivim un procés de valencianització claríssim. La cultura avui és una nosa per als governs espanyol, valencià i balear.
¿La Generalitat de Catalunya dóna suport a l'AELC?
La Generalitat catalana està ofegada econòmicament i no pot complir amb els compromisos amb l'AELC, encara que tenen la voluntat de fer-ho. A Balears, en canvi, la voluntat és d'exterminar-nos. En tot cas, com a representant a les Illes, he de dir que em sent amb un gran suport per part de la resta de l'AELC.
Ja no parlau de l'àmbit dels escriptors, sinó de tota la cultura.
Tot allò que sigui cultura, foment de l'esperit crític i llibertat d'expressió els fa molta nosa. És realment indignant que no facin cap esforç per promoure la cultura del país. Tothom entén que ara no hi ha recursos econòmics, però també entenem que, per als governants del Partit Popular, això ha estat la coartada perfecta per perseguir la llengua i acabar amb la cultura. La literatura dóna prestigi a un país. Qualsevol país civilitzat fa el que sigui per tenir una literatura important, i aquí se la desprestigia.
Què em deis del fet que la literatura visqués subvencionada?
Hi ha determinades activitats que, si no estan subvencionades, no són viables. Si renuncies a donar-los suport, renuncies a tenir una cultura. A més, què hem de qüestionar, les subvencions o els criteris amb els quals es donen? No hem de ser tan simplistes. Si una subvenció és un suport a un bon projecte, que enriqueix la cultura, qui ho pot qüestionar? Si hi ha ajudes per canviar de cotxe, per què no n'hi ha d'haver per als bons llibres, que aporten riquesa cultural?
L'Ajuntament de Palma va dir que havia consultat l'AELC abans de fer els premis Ciutat de Palma literaris en català i castellà a la mateixa convocatòria.
Ens vàrem reunir amb l'Ajuntament, però l'AELC mai no ha acceptat altra cosa que els premis literaris dels Ciutat de Palma en català exclusivament. Els Ciutat de Palma tenen trenta anys d'història democràtica, que és molt diferent que si parlam del temps del franquisme. Sempre que han estat només en català, el nivell de participació i de prestigi per als escriptors ha pujat molt. La decisió actual de l'Ajuntament de Palma ataca el prestigi dels premis i la seva tradició democràtica. Han de ser només en català, no és discutible. Si no és així, hi farem boicot. Si volen fer uns premis en castellà, que els facin en un altre moment. Que facin un premi TIL!
Quina posició adopta l'AELC respecte del TIL?
L'AELC està en contra de totes les decisions d'atac sistemàtic a la llengua que ha emprès el Govern Balear. A més, tot el tema del Tractament Integrat de Llengües està ple de mentides que difon l'executiu sense cap mena de pudor. La perversió de lligar el fracàs escolar a la llengua pròpia només pot ser ignorància o mala llet. I no crec que sigui pel primer motiu.