Lloret: més policia, menys alcohol

LLORET DE MARÉs mitjanit. La zona de la Riera, on es concentren la majoria de locals d'oci nocturn de Lloret de Mar, comença a animar-se. Joves, la majoria alemanys, la recorren de dalt a baix. Alguns s'asseuen per menjar un tall de pizza que han comprat per poc més de tres euros i altres opten per refrescar-se amb un gelat o un batut. A diferència de l'any passat, són molt pocs els turistes que es passegen amb begudes alcohòliques, tot i que hi ha bars que continuen oferint tequiles a un euro. Entre la gent, es barregen els venedors ambulants. Ofereixen de tot: braçalets, cinturons, rellotges, flors i, fins i tot, rosaris. La majoria porten el material a les mans per poder-lo amagar quan detecten policia, però no tots tenen l'habilitat de fer-ho de pressa.
Una de les patrulles mixtes, formada per un agent local i un agent dels Mossos d'Esquadra, s'emporta un jove que venia roses al cotxe patrulla. Li demanen la documentació, li requisen el material i el sancionen amb 750 euros. Si els paga abans de vint dies, li explica el caporal, la multa baixa als 150 euros. Aquest mateix agent assegura que aquest estiu és el més tranquil dels 22 anys que fa que treballa com a policia local. "És com un balneari", reitera. Els motius són diversos. Hi ha menys turisme que l'any passat, més presència policial i, sobretot, una ordenança de civisme i via pública que preveu sancions d'entre 750 i 3.000 euros. La normativa prohibeix els disco tours , el consum d'alcohol al carrer, la venda ambulant, practicar sexe a la via pública, fer promocions de barra lliure, dormir dins el cotxe o orinar al carrer, entre d'altres. També es multa amb 1.500 euros els turistes que siguin enxampats fent balconing i els hotelers que ho permetin.
El perfil de turista no canvia
Tot i que l'Ajuntament no farà balanç fins al setembre, el regidor de Turisme, Jordi Orobitg, explica que la venda ambulant, beure alcohol i la demanda de serveis sexuals són les multes més habituals. "De moment estem contents de com està anant l'ordenança", explica, tot i que té clar que queda molta feina per fer.
A quarts de dues de la matinada estacionen a l'avinguda tres furgonetes dels Mossos d'Esquadra mentre les patrulles mixtes aturen dues joves que porten una botella de ginebra. Els en fan buidar el contingut i llençar l'envàs a la paperera. A les discoteques ja es comencen a formar cues. Dos olotins, que han baixat expressament per viure la famosa festa de Lloret de Mar, entren al local. Demanen alcohol, però la cambrera no els en serveix perquè els falten quatre mesos per fer els 18 anys. Indignats van a parlar amb el cap de seguretat. "La normativa no ho permet -els explica-. Penseu que aquesta feina alimenta els meus fills i no incomplirem la llei", insisteix. Els joves es conformen però decideixen anar a la platja a fer el botellón que portaven d'Olot. "Hem vingut a beure i estem convençuts que la policia no ens enxamparà", diuen.
Per evitar batalles campals entre turistes com les de l'any passat, algunes de les discoteques opten per no deixar entrar i sortir un mateix client de manera reiterada a partir de les tres de la matinada. Els responsables dels locals nocturns estan satisfets amb els fruits que està donant l'ordenança, tot i que critiquen que no es pugui contractar gent per fer publicitat de l'establiment entre els turistes. Amb el que no estan tan contents és amb la imatge que ha donat el reality alemany We love Lloret ,que venia la ciutat com un lloc de festa, sexe i alcohol. "L'any que ve punxarà el turisme alemany perquè per culpa del programa molts pares no deixaran que els seus fills vinguin", assegura el cap de seguretat d'un dels locals.
El municipi continuarà lluitant per intentar trencar aquests tòpics i, sobretot, canviar els hàbits dels visitants. Aquesta mateixa nit es durà a terme una campanya nocturna per fomentar un consum responsable d'alcohol al carrer. El que de moment no ha variat és el perfil del turista. La majoria no superen els 20 anys, tenen un nivell adquisitiu baix i són estrangers. "Tota una setmana amb mitja pensió m'ha costat 400 euros", diu la Karen.