Inquietud per l’aplicació del nou copagament

Representants del sector alerten que els tràmits poden crear complicacions

A.g.m.
06/07/2014
2 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLa regulació del nou copagament per patrimoni va entrar en vigor l’1 d’abril, però no s’ha començat a desplegar fins fa poques setmanes. El 17 de juny, el subdirector general de Prestacions Socials de la Generalitat, Rafel Arderiu, va enviar una nota informativa a representants del sector de la gent gran en què els comunicava que el departament “ha consultat les dades personals necessàries per a l’estudi de cada expedient” i que els usuaris rebran “una carta amb la informació sobre la nova aportació provisional”.

La nota informativa afegeix que els usuaris hauran d’omplir un imprès amb les dades econòmiques “que poden modificar l’aportació provisional” i l’hauran de “retornar en un termini màxim de vint dies hàbils”. En cas contrari, l’aportació provisional passarà a ser definitiva. La nota també comunica als centres que “un cop les aportacions siguin definitives, seran informats de les noves aportacions, per tal que puguin ajustar els pagaments dels usuaris el més aviat possible”.

Termini precipitat i procés difícil

La Federació Ecom, que agrupa entitats de l’àmbit de la discapacitat física, alerta que aquest termini de 20 dies seria precipitat, tenint en compte que les primeres cartes arribaran poc abans de les vacances d’estiu i que l’imprès amb les dades econòmiques no és fàcil d’omplir. El document, al qual ha tingut accés l’ARA, té una extensió de sis pàgines i demana dades que poden generar dubtes als ciutadans que no hi estiguin familiaritzats.

Ecom ha demanat una ampliació del termini al departament, que s’hi ha compromès verbalment. L’objectiu és facilitar la feina de les entitats que assumeixen la tutela legal de diverses persones amb discapacitat. La plataforma de discapacitat intel·lectual Dincat, que representa la major part de les entitats tutelars, creu que el termini de 20 dies no és un problema en si mateix, però que ho podria ser si les entitats haguessin de fer els tràmits de tots els usuaris simultàniament.

Possible problema per al centre

Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (Upimir), es mostra preocupat per la contradicció entre documents, ja que “la família té un contracte amb la Generalitat que diu que la quantitat és una altra”. Botella creu que les residències necessitaran “molta mà esquerra” per evitar que els familiars es neguin a pagar les noves quantitats. Si això passés, com que la Generalitat reduirà l’aportació pública, “el problema el tindria el centre”.

Josep Serrano, president de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat sense afany de lucre (Feate), afegeix que el nou càlcul “comptabilitza un patrimoni que no sempre serà líquid” i que pot passar que l’usuari “estigui impossibilitat per fer front al nou copagament de manera immediata”. Això també traslladaria el problema al centre. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) o el Col·legi Oficial de Treball Social també han alertat d’aquesta possibilitat.

stats