COMIAT AL VATICÀ
Societat 01/03/2013

Benet XVI promet obediència al seu successor

Ratzinger, ara papa emèrit, serà fora de Roma mentre duri el conclave

Sandra Buxaderas
2 min
ÚLTIMA IMATGE COM A PAPA 
 Joseph Ratzinger es va acomiadar com a pontífex des del balcó de la residència de Castel Gandolfo. Hi va arribar en helicòpter.

RomaJoseph Ratzinger, que conserva el títol honorífic de papa emèrit Benet XVI, ja viu retirat del món. Ha passat la nit en la magnífica vil·la papal de Castel Gandolfo, amb vistes a jardins versallescos i el paisatge muntanyós que envolta la ciutat de Roma, que és a quaranta quilòmetres de distància, i aquí es quedarà fins que hagi passat el conclave que ha d'escollir successor. Fora de Roma, que ara bull de càbales sobre el nou pastor de l'Església, el papa emèrit mira d'evitar projectar una ombra massa gran sobre el conclave. Ja ha generat prou dubtes amb la decisió de quedar-se a viure en un monestir dins el Vaticà.

Benet XVI va tranquil·litzar els cardenals en la senzilla cerimònia d'adéu que els va dedicar a l'esplèndida sala Clementina: "Entre vosaltres, entre el col·legi cardenalici, hi ha també el futur papa, al qual ja avui prometo la meva incondicional reverència i obediència", els va dir. Ratzinger els va pregar que d'ara endavant "el col·legi de cardenals sigui com una orquestra, en què les diversitats, expressió de l'Església universal, concorrin sempre a la superior i concorde harmonia". I els va prevenir davant de possibles lluites d'interessos al conclave amb una frase: "L'Església no és una institució concebuda i construïda al voltant d'una taula sinó una realitat viva". Benet XVI va apuntar que pregarà perquè cada elector sigui "dòcil a l'Esperit Sant".

L'home que esgotava les últimes hores de papa va girar full sobre les intrigues vaticanes del seu mandat i va agrair l'ajut dels cardenals. L'encarregat de llegir el discurs d'adéu en nom de tots, ironies de la història, va ser un dels seus adversaris més grans dins la cúria: Angelo Sodano, exsecretari d'Estat de Joan Pau II. Serà Sodano qui avui enviarà cartes als cardenals per convocar-los a les congregacions cardenalícies que ja dilluns es reuniran per establir la data del conclave. Cada gest de Benet XVI era ahir examinat amb lupa, per descobrir possibles complicitats amb algun dels papables: la conversa amb l'arquebisbe de Milà, Angelo Scola, o la rialla per una confidència a cau d'orella del filipí Luis Antonio Tagle.

A les cinc de la tarda deixava el palau que ha estat casa seva durant gairebé vuit anys, va saludar el personal vaticà reunit al pati de Sant Damas, va pujar a l'helicòpter blanc que el va dur a Castel Gandolfo, va saludar la multitud davant el balcó del palau apostòlic local i es va retirar a la vil·la. A les vuit del vespre, l'hora en què es feia efectiva la renúncia, la Guàrdia Suïssa es retirava de la porta. Per la nova vida "de simple pelegrí" que ha triat, com ell mateix la va denominar just abans de retirar-se, en tindrà prou amb la protecció de la gendarmeria vaticana.

stats