L’unionisme prova de girar full i ja atia futures impugnacions al TC

Ciutadans i el PP acaten la decisió malgrat no estar d'acord amb la celebració del ple

Iceta, Arrimadas i Albiol amb els recursos d'empara davant del TC després de registrar-los / EFE
Gerard Pruna / Sara González
06/11/2015
3 min

BarcelonaAbans de presentar el recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional (TC), l’unionisme ja veia venir el revés judicial. L’última prova és que ahir al matí -gairebé sis hores abans que els magistrats es pronunciessin- el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, reconeixia resignat que, amb els precedents a la mà, tenien poques opcions de guanyar aquest embat. Un cop confirmats els auguris, l’estratègia va ser fiar-ho tot al partit de tornada per remuntar l’autogol. Provar de girar full atiant futures impugnacions de la declaració de ruptura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, com Albiol van admetre que la decisió del tribunal no els agradava però que, “com a demòcrates”, no poden fer res més que acatar-la. Van avisar, però, que no es quedaran de braços plegats davant un text que “crida a la desobediència” i que dilluns, tan bon punt el Parlament aprovi la proposta de resolució, la batalla tornarà a ser judicial. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer valer la seva desmarcada in extremis de la resta de partits unionistes i va recordar que els socialistes havien evitat demanar al TC la suspensió del ple per no “coartar debats”. Iceta, que és partidari de recórrer la resolució un cop s’aprovi, sí que va celebrar que el tribunal s’hagi de posicionar sobre si durant la tramitació de la iniciativa s’han “vulnerat els drets” de l’oposició. Tots tres partits van coincidir a la tarda en la concentració que Societat Civil Catalana havia convocat davant de la Generalitat per protestar contra la declaració de ruptura, que va reunir menys de 500 persones.

Un cop avalada pel TC la celebració del ple, els partits ja preparen les seves estratègies per al debat. El PP, que ahir es va constituir com a grup parlamentari després d’esgotar el termini en un exercici de filibusterisme, registrarà avui una esmena a la proposta de resolució on defensarà la unitat d’Espanya. Albiol, a més, va exigir a JxSí i la CUP “ser valents” i que la votació de la declaració de ruptura no sigui secreta, un mecanisme que els diputats independentistes podrien utilitzar per esquivar represàlies judicials.

C’s i el PSC tampoc investiran Mas

Mentre als passadissos es multiplicaven les reaccions al TC, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, continuava amb la ronda de trobades amb els grups per preparar el debat d’investidura. Ahir va ser el torn d’Arrimadas i Iceta, que van traslladar a l’expresidenta de l’ANC la seva previsible negativa a investir Artur Mas i el seu disgust per les formes durant la tramitació de la declaració de ruptura. Malgrat que la líder de Ciutadans va esforçar-se a remarcar el to “cordial” de la trobada, la tensió amb Forcadell es va palpar tant en la salutació prèvia -somriure forçat i cap comentari entre elles mentre les fotografiaven- com en la roda de premsa posterior d’Arrimadas, on, en un avís a navegants, va acusar Forcadell de “posar en perill” l’autogovern de Catalunya avalant propostes que podien acabar amb la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Un cop s’hagi vist avui amb els líder del PP i de JxSí -representat per Jordi Turull i Raül Romeva- per tancar les converses prèvies al debat d’investidura, Forcadell reunirà la mesa i la junta de portaveus per fixar l’ordre del dia dels dos plens i confirmar el que ja va apuntar fa una setmana: que tots dos se celebraran dilluns, 9 de novembre. Un any després que els catalans votessin en una consulta a favor de la independència, el Parlament aprovarà una declaració de “desconnexió” de l’estat espanyol. L’unionisme ja avisa que minuts després tornarà a activar la via judicial. També com ara fa un any.

stats