Per què Mas signarà dissabte? Les claus per escapolir-se (uns dies) del TC

La reunió de l'alt tribunal aconsellava engegar la maquinària del 9-N a finals de setmana

Roger Mateos
25/09/2014
3 min

BarcelonaEl Govern ha resolt finalment l'enigma: Artur Mas signarà aquest dissabte el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. El president de la Generalitat havia anunciat que ho faria algun dia d'aquesta setmana, però la manca de concreció havia alimentat tota mena de càbales sobre la data a triar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Divendres passat el ple del Parlament va aprovar la llei de consultes, que ha de donar cobertura legal a la cita del 9-N, però la llei encara no ha entrat en vigor: abans ha d'aparèixer publicada al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC). I sense llei en vigor tampoc pot haver-hi decret de convocatòria. Aquest 'impasse' ha impedit fins ara al govern espanyol recórrer ja la llei de consultes al Tribunal Constitucional (TC).

L'estratègia seguida per Mas a l'hora de triar la data de la signatura s'ha basat, principalment, en un factor: mirar d'esquivar el màxim de temps possible el cop de destral del TC. Quan l'alt tribunal admeti a tràmit els recursos del govern de Mariano Rajoy contra la llei i el decret per celebrar el 9-N, tots dos textos quedaran automàticament suspesos de forma cautelar. Rajoy es troba de viatge oficial a la Xina des de dimarts i fins dissabte, però això no hauria impedit que l'executiu central pogués aprovar, si hagués calgut, els recursos contra el 9-N.

La primera prioritat de Mas era evitar que aquesta suspensió fos gairebé instantània després de convocar formalment la consulta. El calendari desaconsellava signar el decret a principis d'aquesta setmana. El plenari del TC va iniciar dimarts una reunió ordinària que es prolongarà fins a aquest dijous. Si la llei de consultes i el decret de Mas haguessin entrat en vigor a principis de setmana, el govern espanyol s'hauria reunit d'urgència per aprovar els recursos pertinents i el TC els podria haver inclòs al seu ordre del dia per poder-los admetre a tràmit immediatament.

Els inconvenients de dijous i divendres

Les opcions, doncs, s'estrenyien. Fonts del Govern asseguren que una possibilitat hauria estat signar aquest dijous mateix el decret, amb els magistrats del TC ja plegant de la reunió. Però aquesta fórmula no excloïa una reunió extraordinària de l'alt tribunal l'endemà. Triar divendres tenia altres inconvenients: al matí es reuneix el consell de ministres en sessió ordinària i podria haver aprofitat per aprovar ja els recursos, mentre que a la tarda està programada la compareixença de Jordi Pujol al Parlament, que hauria enterbolit la jornada.

Per tots aquests factors, per tant, l'opció preferible era dissabte. Mas preveu signar el decret al matí, i el govern espanyol, amb Rajoy tornant de la Xina, està abocat a celebrar una reunió extraordinària per aturar el cop. Però la dada clau és quan es reunirà el TC per debatre'n l'admissió a tràmit. El TC no té previstes més reunions ordinàries fins al 7 d'octubre, però no es descarta que pugui fer-ne una d'urgència. Al Palau de la Generalitat calculen que no seria, en tot cas, abans de dilluns, perquè l'alt tribunal no s'ha reunit mai en cap de setmana.

Cursa per desplegar les eines del 9-N

Per què tant d'interès per estirar al màxim els dies –o les hores– en què estarà vigent el marc legal del 9-N, abans de quedar suspès cautelarment? En aquest interval Mas podrà anar desplegant alguns dels instruments que han de fer possible la votació. D'entrada, es podrà posar en marxa una campanya institucional –en mitjans de comunicació i pels carrers– per informar la ciutadania sobre la convocatòria. El ple del Parlament que s'inicia dimecres té previst designar els set juristes i politòlegs que han d'integrar la Comissió de Control, una mena de Junta Electoral Central per a la consulta. També caldrà nomenar les set comissions de seguiment territorials, semblants a les juntes electorals provincials. Si hi ha temps encara es podria posar en exposició pública el registre de participació –el cens del 9-N– i sortejar els membres de les prop de 8.000 meses d'aquella jornada.

La intenció del Govern amb aquest desplegament és "arribar tan lluny com sigui possible". Això dependrà en bona mesura del temps de què disposi per fer-ho, de l'abast dels recursos que té preparats Rajoy i de com es resolgui la batalla d'arguments jurídics que tindrà lloc en els propers dies.

stats