CANVI DE CICLE

La guerra freda s'instal·la entre Mas i Rajoy

Els dos presidents constaten les seves diferències després del xoc diplomàtic al fòrum euromediterrani

FOTO I CAP AL PARLAMENT  El president de la Generalitat es va fer la foto de família amb els ministres del fòrum mediterrani  i poc després va marxar al Parlament.
Oriol March
24/10/2013
5 min

Barcelona.Un teló d'acer separa la Generalitat i la Moncloa. Totes dues parts tenen afermada la seva posició, admeten que existeix un conflicte institucional de primer nivell i posen en pràctica una política de gestos adequada a la seva estratègia. Així ho van evidenciar ahir Artur Mas i Mariano Rajoy, que van coincidir en un fòrum euromediterrani celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. El president de la Generalitat es va limitar a rebre Rajoy -breu i freda salutació abans de la foto de família amb els ministres d'Afers Estrangers congregats a l'acte- i va marxar abans d'escoltar el seu discurs. Ell no en va poder fer cap perquè el govern espanyol -més la Moncloa que el ministeri d'Exteriors- l'hi va impedir per totes les vies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al Palau de Pedralbes tot va anar molt ràpid, ahir al matí. Rajoy hi va arribar uns minuts després de les deu, un retard -pactat amb la Generalitat- suficient perquè Mas pogués compartir impressions amb els ministres europeus i nord-africans participants a la cimera. "Tots els enviats sabien que al president no se li havia permès fer una salutació pública", indiquen fonts nacionalistes. Rajoy va arribar al cap d'un quart, va encaixar fredament amb Mas i van compartir unes -escasses- paraules quasi a cau d'orella. Després va ser el torn de la foto de família amb tots els representants internacionals, amb el sol de cara i els somriures congelats que acostumen a protagonitzar aquests moments. Els assistents van començar a desfilar cap a l'interior del Palau mentre Mas i José Manuel García-Margallo, ministre d'Exteriors espanyol, compartien una conversa afable i exhibien tota la sintonia que no existeix entre el president català i l'espanyol.

Mas i Rajoy van tenir temps -abans que el líder del PP es dirigís als assistents- d'intercanviar impressions durant cinc minuts. "Una conversa d'ascensor", sostenen fonts nacionalistes. Poc després, el president va desplaçar-se ràpidament cap al Parlament. Li tocava sessió de control i, també, era la manera de demostrar de manera educada -i contundent- que la relació entre governs viu una guerra freda institucional. Ningú, almenys de moment, abandona la posició.

"Integració, no aïllament"

Rajoy, potser més tranquil sense Mas a la sala, va aprofitar l'avinentesa d'un discurs aparentment internacional i mediterrani per deixar anar nombroses referències crítiques al procés sobiranista català. "En el segle XXI és impossible sobreviure al marge d'una societat internacional cada vegada més interdependent. El món camina irremissiblement cap a processos d'integració. El que és modern és la unió, no la disgregació. El senyal dels temps és la integració i no l'aïllament", va argumentar el president espanyol a la setena pàgina del seu discurs, llegit íntegrament i sense cap espai per a la improvisació.

"Si alguna cosa ens ensenya la història és que estem millor en la proximitat que en l'allunyament, en la cooperació que en els esforços aïllats", va continuar Rajoy, que va considerar Barcelona -"catalana i espanyola"- com a exemple d'integració d'identitats i d'arrels. Cap paraula sobre el conflicte diplomàtic i, com és habitual, no es va sotmetre a les preguntes dels periodistes.

Mas denuncia una imposició

La valoració del president de la Generalitat -que tampoc va atendre els mitjans a Pedralbes- va arribar a la sessió de control al Parlament. "No hi ha problemes protocol·laris, sinó imposicions protocol·làries que generen problemes", va defensar Mas en resposta al primer secretari del PSC, Pere Navarro. L'oposició tenia ganes d'escoltar les explicacions del líder de CiU sobre aquest assumpte, i més tenint en compte que la setmana passada ja hi va haver un conflicte en un acte a Foment del Treball, en què Mas va plantar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, també per una qüestió de protocol.

El president va explicar a la resta de partits que va anar a Pedralbes "per educació" i que "per no crear tensió afegida" es va quedar a saludar Rajoy. Aquest gest i aquesta explicació lliguen amb el discurs de Mas de les últimes setmanes, centrat a "mantenir la dignitat de la Generalitat" davant les ingerències de la Moncloa. Diverses fonts nacionalistes apunten a Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy, com un dels principals culpables del xocs diplomàtics recents entre governs.

Els dirigents nacionalistes viuen aquest nou episodi de tensió amb expectació. "Si prohibeixen un discurs de tres minuts davant d'una delegació internacional vol dir que estem fent les coses bé", explicava aquesta setmana un alt comandament de CiU. "Tots els assistents tenen clar què ha passat, i això és rellevant", apunta un altre. La presència de Mas -la plantada va quedar descartada en el moment que el ministeri d'Afers Estrangers va tramitar una invitació al president- també obeeix a la necessitat de mantenir contacte amb la comunitat internacional i amb la voluntat de mantenir la normalitat institucional en ple procés sobiranista.

A la sessió de control també hi va haver espai per al memorial de greuges que tanta polseguera va aixecar la setmana passada, i que, com la tensió protocol·lària, ha encès el debat polític. "Hi ha molts arguments que demostren que el govern espanyol és un impediment molt important per a la recuperació econòmica de Catalunya", va apuntar el president. El govern espanyol ja prepara un document per contrarestar les dades de la Generalitat.

Reunió amb Rubalcaba

Quan Mas es va desplaçar a Madrid, acompanyat de Pere Navarro, per reunir-se amb Alfredo Pérez Rubalcaba, ja van quedar que la trobada es repetiria a Barcelona perquè el líder del PSOE expliqués al president de la Generalitat la proposta federal dels socialistes. Serà aquest divendres quan Rubalcaba se citi amb Mas per definir-li els punts clau del document que el seu partit va aprovar a Granada, i que no reconeix el dret a decidir. La trobada també servirà a Rubalcaba per exhibir diàleg amb la Generalitat en un moment en què el PSOE acusa CiU i PP de no asseure's en una taula de negociació per mirar de trobar una solució al procés sobiranista.

Navarro va intentar ahir -via proposta a la sessió de control- mediar entre executius. El primer secretari del PSC es va oferir per assistir a una convocatòria de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que no es convoca des del juliol del 2011, per desbloquejar assumptes pendents. Mas li va agrair la bona voluntat, però al mateix temps va remarcar que la convocatòria d'aquesta reunió i l'assoliment dels traspassos de competències que encara s'han de fer i que estan recollits a l'Estatut depenen exclusivament de la predisposició de la Moncloa. Tenint en compte l'elevat grau de tensió -convenientment refredada, perquè les maneres s'han de mantenir- és improbable que una reunió tingués bons resultats.

Centenars d'estelades envolten el palau reial

Centenars de persones van respondre ahir a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana de les Corts i van envoltar el Palau de Pedralbes de Barcelona exhibint banderes estelades. El motiu de la concentració era protestar contra el veto del govern espanyol al president de la Generalitat, Artur Mas, en el Fòrum de la Mediterrània Occidental. L'ANC considera que es tracta d'un menyspreu més de l'executiu espanyol a la dignitat de les institucions d'autogovern catalanes. Els concentrats van cridar consignes a favor de la independència de Catalunya i van exhibir pancartes amb els lemes " Catalonia is not Spain", "Independence" i "Adéu Espanya. Un nou camí ens espera" davant les delegacions dels països que es van reunir ahir al Palau de Pedralbes de Barcelona.

stats