TRIBUNALS

El fiscal avala la suspensió de l’acord de Cabrils per cedir el padró per a la consulta

L’Ajuntament diu que el veí denunciant busca “notorietat política” i demana que es retiri la mesura

L.d.r./p.a.
08/04/2014
3 min

Barcelona.Tres dies després d’ordenar per via d’urgència la suspensió de l’acord de l’Ajuntament de Cabrils per cedir el padró municipal per al 9-N, la jutge va escoltar ahir els arguments de les parts i ara haurà de decidir si manté o no la mesura cautelar. La suspensió de l’acord, que manifestava el compromís de posar a disposició de la Generalitat les dades del padró municipal i els instruments necessaris per a la votació, es va decidir la setmana passada com a mesura cautelaríssima i compta amb l’aval del fiscal. De fet, el ministeri públic comparteix la tesi del veí que va denunciar l’acord -Alejandro Rusiñol, jurista i president del partit Alianza Central Demócrata- i considera que la cessió de les dades podria vulnerar “l’honor d’un ciutadà, que té dret a la seva intimitat”. Una opinió contrària a la de l’Ajuntament de Cabrils i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD), que no veuen raons “específiques ni urgents” que puguin justificar la suspensió. Si s’aprova definitivament aquesta mesura cautelar, s’estaria bloquejant la principal via d’accés de la Generalitat als padrons municipals, necessaris si la consulta s’ha de fer amb la llei catalana de consultes no referendàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal va advertir ahir que el procediment té un “rerefons polític”, demostrat, segons el seu parer, pel fet que comparegués a la vista un advocat de l’ACPD tot i no tenir “legitimitat”, informa Efe. El cert, però, és que l’ACPD es va personar perquè la mateixa jutge la va emplaçar a fer-ho com a condemnada, ja que va ser aquest organisme de la Generalitat qui va elaborar un dictamen que avalava la legalitat de l’acord d’oferir les dades si la Generalitat així ho demanava. Un acord que va tenir el suport de CiU, ERC i ICV, i que l’alcaldessa de Cabrils, Lina Morales (CiU), tornaria a aprovar en els mateixos termes, segons va explicar ahir després de lamentar la “polarització” de la Fiscalia. Ahir va rebre el suport d’una delegació d’alcaldes i polítics del Maresme, entre els quals el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch.

L’advocat de l’Ajuntament de Cabrils va acusar el veí denunciant, que no vol que el consistori cedeixi les seves dades perquè no està d’acord amb la consulta, de buscar “notorietat política”, i va proposar com a solució que es revoqui la suspensió però que es prohibeixi cedir les dades d’aquest veí en concret. L’ACPD va recordar que la mesura cautelar perjudica els veïns que sí que volen participar en la consulta. Va anar més enllà i va apuntar que si es manté la suspensió l’Ajuntament no podrà “complir amb diferents lleis” -com la llei d’estadística o la de bases del règim local- que preveuen la cessió de dades del padró a altres administracions de manera periòdica i que, a més, es genera una “absoluta inseguretat jurídica” als altres ajuntaments.

Policies filtradors sense càstig

Paral·lelament, els tres inspectors i l’agent de la Policia Nacional identificats com a autors de la filtració al diari La Razón de les fotos de la trentena de magistrats que van donar suport públic al 9-N no han estat apartats de les seves funcions.

Va ser la mateixa Policia Nacional la que, seguint el rastre informàtic als seus sistemes de dades, va identificar-ne els responsables i va informar-ne el jutge -ara ha traslladat la informació a la Fiscalia-, però no hi ha constància que se’ls hagi expedientat. Segons fonts del ministeri de l’Interior, les possibles sancions disciplinàries, com és habitual en aquests casos, no es determinaran fins que el procediment judicial sigui ferm. Segons les mateixes fonts el cas està encara en una fase molt incipient.

stats