EL FLANC NACIONALISTA
Política 25/03/2013

Rull reforça el seu pes polític a CDC

Els nacionalistes inicien els canvis interns posteriors a l'enretirada d'Oriol Pujol

Oriol March
4 min

Barcelona.El pas enrere temporal d'Oriol Pujol arran de la seva imputació pel cas de les ITV ha desencadenat un moviment de peces intern a CDC que, tot i que estigui resolt de cara al públic, encara s'està concretant de portes endins. "La setmana passada va ser dura, molt dura", assegura un membre de la cúpula rememorant els episodis posteriors a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'imputar el secretari general de CDC. De moment, però, el que sembla clar és que hi ha un nom que guanya pes polític a tomb d'aquesta situació: Josep Rull. El secretari d'organització del partit -ho és des de fa exactament un any- ha assumit les funcions de la secretaria general juntament amb Lluís Corominas -vicesecretari general de coordinació institucional dels nacionalistes-, però fonts consultades indiquen que és Rull qui portarà més "l'acció política" que li corresponia abans a Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un primer moment, la idea preeminent al partit era que Rull es quedaria el 70% de la càrrega de feina del secretari general i que Corominas es faria càrrec del 30% restant. Des de l'entorn del secretari d'organització, però, matisen que la idea és manufacturar una direcció "bicèfala". Bona mostra d'això és que, segons fonts nacionalistes, Rull i Corominas -que també és vicepresident del Parlament, a més d'home de confiança i lleialtat a prova de bombes d'Artur Mas- sortiran conjuntament a les rodes de premsa posteriors a l'executiva de CDC.

De portes endins

De portes endins, però, és el secretari d'organització qui assumirà les regnes. Bàsicament perquè presidirà el consell executiu nacional -format per 71 membres- i les reunions del secretariat permanent, integrat pels màxims dirigents del partit i que se cita de manera periòdica i majoritàriament discreta. Malgrat tot, segons fonts del partit, Rull té la intenció de donar una imatge de "coordinació absoluta" respecte a la feina interna amb Corominas.

El debut del nou tàndem directiu es produirà el 8 d'abril, quan se celebrarà la primera executiva del partit després de la renúncia de Pujol a les funcions de secretari general. Segurament per aquelles dates Rull ja haurà notat el canvi en les seves responsabilitats. "Sumarà a la feina a organització, on feia de corretja de transmissió dels objectius polítics que acordava amb Pujol, les tasques com a encarregat de substituir el secretari general", apunten des de CDC. D'organització en penja l'esquelet territorial i les sectorials del partit, un dels aspectes que els nacionalistes es volien prendre més seriosament arran del congrés de Reus de fa un any.

Corominas, per la seva banda, seguirà reunint-se cada quinze dies amb els portaveus dels nacionalistes en totes les cambres legislatives. Quan s'acostava el conclave del 2011, un dels mantres que traspuava la futura direcció era que calia "greixar bé la maquinària del partit amb la maquinària governamental", i més quan CiU governa arreu. La vicesecretaria de coordinació institucional és clau en aquesta tasca i Corominas no la descuidarà.

"Per sortir del pou"

En privat, dirigents de CDC esperen que la que es va tancar ahir sigui l'última setmana amb sobresalts i complicacions que hagin de viure, almenys durant un temps. "Des de les eleccions que no ens en sortim", admeten alguns en veu baixa. I no assenyalen només el partit -a la imputació de Pujol també s'hi suma l'espasa de Dàmocles del cas Palau-, sinó també el Govern. Des de la Generalitat, el president Artur Mas observa que la situació econòmica tenalla el desplegament del seu pla nacional, que passa per una consulta el 2014 en virtut del pacte de legislatura subscrit amb ERC. Mas ha optat per abaixar -aparentment- un pèl el pistó i vendre el concepte de diàleg "sense renúncies" als seus consellers. "És un diàleg encaminat a tenir recursos", insisteixen a dir dirigents nacionalistes, que veuen dos bàndols sensiblement diferenciats a la direcció: uns que es mostren més "pragmàtics", perquè governen, i uns altres que no es tallen en les seves afirmacions públiques a favor de les eleccions plebiscitàries o en el xoc contra l'estat espanyol.

Al Govern, el nom polític clau -a banda de Mas, esclar- és Francesc Homs, conseller de la Presidència i al mateix temps vicesecretari general d'estratègia de CDC. Al partit no ha pogut assumir més pes després de la renúncia temporal de Pujol perquè ja està prou enfeinat amb el dia a dia del Govern, que supervisa personalment. "És com un pop, arriba arreu de Palau", destaca un prohom convergent.

Malgrat això, la situació és "crítica", segons admeten diversos dirigents. De fet, el conseller Santi Vila assegurava la setmana passada en una entrevista a l'ARA que les nòmines poden arribar a córrer perill a finals d'any. "Això explica les posicions pragmàtiques d'alguns", assenyalen fonts nacionalistes. De fet, el repte principal a què s'enfronta CDC és explicar en paral·lel l'acció de govern -difícil, marcada per les retallades pressupostàries i per les protestes socials consegüents-, el procés nacional i, al mateix temps, esperonar una tropa "desanimada", segons admeten al partit.

Rull és precisament un dels més implicats, en coordinació amb la resta de membres de la direcció, en la campanya Què està passant a Catalunya i també en la campanya Jo, Catalunya , de la JNC, presidida per Marta Pascal, que farà dos actes setmanals fins a la consulta. "Si no ens ho creiem nosaltres, no ho farà ningú", reciten, gairebé en to d'autoajuda, alguns membres del partit.

Mesos claus

Les pròximes setmanes i mesos seran claus en el rumb del partit i del Govern. També al Parlament, on Jordi Turull assumeix la presidència de grup parlamentari. Ampliar la majoria cap al dret a decidir -això passa per acomodar definitivament el PSC en aquest bloc- serà la missió prioritària de Turull.

Els socialistes i el Govern emetran senyals de desgel, segons tenen clar a CDC. Mas fins i tot els ha ofert entrar en un govern d'unitat per guanyar fortalesa i no dependre tant d'ERC. Però governar, avui en dia, és una tasca que fa feredat.

stats