RELLEU NACIONALISTA
Política 16/07/2014

Rull i Corominas es posen a disposició de Mas per a la secretaria general de CDC

El president assumeix el comandament del partit i vol tancar aviat el debat del lideratge orgànic

Oriol March
3 min
EL TRIO DIRIGENT Artur Mas serà l’encarregat  de triar el pròxim secretari general de CDC.

BarcelonaArtur Mas ha pres el control del relleu d’Oriol Pujol al capdavant de la secretaria general de CDC. “Durant els pròxims dies es reunirà amb la cúpula del partit per prendre una decisió”, assenyalen a l’ARA fonts de la direcció nacionalista, encara sorpresa per l’adéu definitiu anunciat aquest dilluns per Pujol. “Som un partit d’ordre i la decisió no s’allargarà”, assenyalen les mateixes fonts. De moment, ja hi ha dos dirigents que s’han posat a disposició del president per ocupar la secretaria general de la formació: Josep Rull, secretari d’organització, i Lluís Corominas, vice secretari de coordinació institucional de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Mas no volia haver de triar, però la situació ho acabarà requerint”, indiquen diversos dirigents del partit. Rull i Corominas, juntament amb Jordi Turull -president del grup parlamentari i home de la màxima confiança de Pujol-, han sigut els encarregats d’assumir les funcions del secretari general sortint durant els setze mesos de direcció interina al partit. Els tres es van reunir amb Oriol Pujol dilluns a la tarda per analitzar la situació. “Si toca i hi ha consens, estic a disposició del partit”, apuntava a primera hora del matí Rull des dels micròfons de RAC1. “Evidentment que ens hem posat a disposició per si cal fer aquest pas”, assenyalava Corominas, pocs minuts després, des de TV3. Turull -sempre prudent, i més tenint en compte que se’l situa com a tercer home en cas que ni Rull ni Corominas acabin ocupant la secretaria general- va optar per evitar el “ball de noms” i va indicar des de Catalunya Ràdio que preferia no pronunciar-se sobre el relleu escasses hores després del pas enrere definitiu d’Oriol Pujol.

Remodelació a la vista

“Tota la direcció està a la disposició de Mas”, sostenen membres de la cúpula consultats. Serà el president qui tingui la clau de volta del procés de successió, que haurà de validar el consell nacional del 6 de setembre i que no inclourà primàries. “¿Algú s’imagina que en plena tardor, camí de la consulta, engeguem un procés així?”, es preguntava ahir un dirigent per descartar aquest escenari. La idea és que la direcció remodelada de CDC aguanti fins al congrés ordinari del 2016.

Fins a quin punt arribarà aquesta remodelació? “Els membres de la direcció estan escollits pel congrés. Si no dimiteixen, tenen tot el suport del congrés per continuar”, assenyala un dirigent consultat. Això vol dir que hi haurà qui cedirà pas o bé que hi haurà qui assumirà noves funcions. En tot cas, el pas endavant que va fer ahir Rull -llargament esperat per un sector del partit que qualificava de “massa llarg” l’interinatge i que busca canvis profunds en el funcionament del partit, especialment pel que fa als casos de corrupció- no es resumeix només en els noms. “No és un debat de persones, sinó d’aptituds, idees, estructures i estratègies”, va defensar Rull.

“S’han de fer retocs perquè cal afrontar amb les màximes garanties el 9-N, les eleccions municipals i les eleccions espanyoles de l’any vinent”, defensen des de la cuina del partit. “Ara qui mana és el president. La part positiva de tot plegat és que nosaltres no hem de buscar líder, ja el tenim. No hi ha debat sobre qui ha de ser candidat a la Generalitat, ni res semblant”, afegeixen les mateixes fonts. Malgrat això, en la tria del nou secretari general hi pot haver també una lectura successòria, especialment si l’escollit és Rull. Corominas, ben vist per Palau, és un home de partit amb molta experiència a la maquinària.

El secretari d’organització va aprofitar la jornada d’ahir per fer autocrítica de la gestió de la imputació d’Oriol Pujol i el suport incondicional que li ha ofert el partit. “La foto de tots, amb la cara seriosa, potser no era la més adequada”, va dir Rull en referència a quan el triumvirat directiu va acompanyar l’aleshores secretari general a declarar per primer cop. Quan ho torni a fer, ja no ho serà.

Es busquen fórmules per no fer el congrés previst als estatuts

Tan bon punt va acabar la reunió d’urgència de l’executiva de CDC d’aquest dilluns, Josep Rull i Lluís Corominas es van apressar a descartar que se celebri un congrés extraordinari per substituir Oriol Pujol a la secretaria general del partit. Als estatuts de Convergència, a l’article número 66, hi apareix: “Les vacants que es produeixin entre congressos en la presidència i/o secretaria general, s’hauran de cobrir per un congrés extraordinari convocat a aquest efecte”. Tot i que hi ha dirigents que en privat defensen aquesta opció, la direcció el descarta per no “interferir” en els esdeveniments polítics que s’han de succeir a la tardor.

stats