La plana major del PSC torna a coincidir amb PP i Ciutadans
Els unionistes fan pinya amb Societat Civil Catalana per defensar la Constitució
BarcelonaNo van brindar amb María de los Llanos de Luna com fa un any Pere Navarro, però encara que fugís de les estridències i d’una copa de cava que aleshores va fer ennuegar més d’un socialista, el PSC sí que va tornar ahir a coincidir amb el PP i Ciutadans en un acte unionista. Una nodrida representació de la cúpula de Miquel Iceta va desembarcar -i va superar fins i tot la presència de dirigents populars- a l’acte convocat per Societat Civil Catalana per commemorar el 36è aniversari de la Constitució espanyola, amb un lema basat en un particular sí-sí: “Convivència, sí. Consens, sí”. Hi van assistir tot just després d’haver rebut, una vegada més, de Mariano Rajoy un nou cop de porta a la reforma constitucional de la qual fan bandera, i que Iceta tornarà a defensar en una conferència dimecres que ve.
Tant Iceta com el seu antecessor, Pere Navarro, i l’expresident José Montilla, així com altres membres de la cúpula del PSC, van compartir fila zero amb la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho; el secretari general de Ciutadans, Matías Alonso, i el representant d’UPyD Ramon de Veciana. La presència dels socialistes a l’acte, però, no va estar exempta de polèmica, especialment pels que veuen com una traïció la defensa ara de la reforma de la Constitució. De fet, Montilla va ser escridassat quan va ser saludat protocol·làriament pels representants de Societat Civil Catalana.
Al matí només Josep Maria Sala havia assistit com a membre de la direcció socialista a la commemoració de la Constitució convocada per la Delegació del govern espanyol, un acte que va comptar amb presència de la cúpula militar i judicial i de la Guàrdia Civil i la policia espanyola a Catalunya. “Demano al PSC que aquest no sigui un acte aïllat, sinó que estigui permanentment al costat de la Constitució i no cedeixi davant dels independendistes”, va etzibar Camacho, burxant a consciència en el difícil paper d’àrbitre del procés sobiranista que intenta exercir el PSC amb el limitat marge de maniobra que li permet el PSOE.
“Rectificació” de Rajoy
De fet, Iceta no es va estar d’exhibir la seva decepció amb la negativa de Rajoy a obrir la ponència al Congrés per estudiar la reforma de la carta magna. “Lamento la primera decisió contrària de Rajoy i espero que rectifiqui per no perjudicar els interessos de Catalunya i Espanya”, va dir el líder dels socialistes catalans, que va deixar clar que el seu partit no es donarà per vençut i continuarà insistint que aquesta és la via per resoldre el conflicte territorial.
Tot i això, el PSC va constatar com la seva proposta també estava en minoria entre l’unionisme. Reformar la Constitució no va ser el leitmotiv dels 740 assistents que ahir va aplegar l’acte organitzat per Societat Civil Catalana, per molt que alguns dels acadèmics convidats a exposar els seus posicionaments a l’acte, com ara el catedràtic Ramón Punset, posessin aquesta possibilitat sobre la taula. Victoria Camps, que també ho va plantejar però no com una prioritat, fins i tot va rebre el rebuig d’una part del públic quan va reivindicar el respecte per les singularitats catalanes. I és que l’objectiu de l’acte, segons van deixar clar en el seu discurs inicial Josep Ramon Bosch i Joaquim Coll -president i vicepresident de Societat Civil Catalana- era “reivindicar, enfortir i vigoritzar” la carta magna, a l’entorn de la qual consideren que cal refer el “consens” per deixar de parlar d’independentisme i superar la crisi institucional.
Un missatge per a Mas
Que aquest és el millor moment per reforçar la Constitució també va ser el missatge que al matí va llançar Llanos de Luna. Fent gala del legalisme que s’autoatribueix, va reivindicar la carta magna com la millor arma per garantir que “ningú està per sobre de la llei”. Tota una advertència a Mas que la delegada del govern espanyol a Catalunya va fer sota la mirada del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, responsable de la querella interposada al president de la Generalitat, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per haver impulsat el 9-N. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, també va assistir a una commemoració en la qual Llanos de Luna va proclamar que gràcies a la Constitució s’ha “consagrat” la “separació de poders”. I això que a la fila zero hi havia Camacho, que l’11 de novembre va avançar que la Fiscalia interposaria la querella contra Mas. Tot i això, es va brindar amb cava català, i ni rastre de la polèmica.