El PSC avisa que el no al Pacte pel Dret a Decidir és definitiu
Els crítics intentaran forçar el debat dimarts a l'executiva
Barcelona.El nucli dur del PSC alerta tant CiU com les seves pròpies files que la decisió de no sumar-se al Pacte pel Dret a Decidir és definitiva. Tot un avís per a navegants de cara a la reunió de l'executiva de dimarts que ve. Els dirigents crítics, que no estan d'acord amb aquesta exclusió, encara ahir no se'n feien a la idea i demanaven a Pere Navarro que abans de donar una resposta definitiva el partit dialogui amb les entitats que formaran part del Pacte i es prengui la decisió definitiva a l'executiva. Però la cúpula dóna el tema per tancat i no farà cas de la petició que es fa des de corrents crítics com Avancem, que argumenten que no té sentit que el PSC sigui a la comissió parlamentària i, en canvi, deserti d'un espai de diàleg amb entitats i societat civil.
"És a la centralitat qui lluita contra el patiment. No ser al Pacte pel Dret a Decidir ja s'ha acordat i discutit a l'executiva i és definitiu, perquè no s'han donat les condicions que vam posar per ser-hi", argumenta un dirigent de la cúpula de Nicaragua. Els socialistes demanaven una concreció del calendari, els membres i les activitats del Pacte; la neutralitat del Govern, i l'eliminació del Consell Assessor per a la Transició Nacional. A més, ara Navarro està centrat a negociar amb el PSOE la seva proposta de reforma constitucional en sentit federal, una fita que es preveu complicada després de comprovar com els barons del partit es neguen a acceptar el dret a decidir.
Els dirigents crítics consideren que no serà comprensible per als ciutadans que el PSC no sigui en un espai de debat en el qual sí que participaran entitats que no tenen un segell independentista o sindicats com UGT i CCOO. Però aquesta presència sembla que tampoc incomoda el nucli dur del partit. "Si aquestes entitats volen ser-hi, és la seva decisió, però que després en la intimitat no ens diguin segons què", avisen. I és que l'entorn de Navarro considera que "ningú pot expulsar el PSC del dret a decidir" i que un cop ha defensat la consulta legal i acordada, el partit pot decidir en quin òrgan participa i en quin no. "No volem formar part d'un exercici de manipulació i no acompanyarem un govern que fracassa en tot i que utilitza el dret a decidir com a placebo. Perquè el placebo té un problema: arriba un dia que no anestesia", afegeixen.
Escletxes que es reobren
I si en una cosa estan d'acord tots els socialistes és en la "instrumentalització" que, al seu parer, està fent CiU del procés de la consulta. L'exconsellera Marina Geli va explicar ahir a l'ARA que abans de reunir el Pacte pel Dret a Decidir, Artur Mas hauria de reunir abans la comissió parlamentària per fixar el full de ruta i deixar clar quin paper jugaran les entitats. A partir d'aquí, Geli considera que el PSC hauria de sumar-se al Pacte sent "fidel" a la seva defensa del dret a decidir, perquè considera que serà un organisme "complementari" a la comissió.
Sigui com sigui, l'executiva del PSC de dimarts es preveu altre cop moguda per un tema que reobre les escletxes del partit. Els crítics van pactar amb la cúpula del PSC una treva fins a l'estiu per buscar vies d'entesa. A partir d'ara caldrà veure si aquests dirigents acaben acatant la decisió del partit o prenen mesures més enllà. Per ara, no tenen prevista cap acció contundent.